Ειδήσεις

Σύμβουλος Ακεραιότητας στο Δημόσιο: Για φαινόμενα διαφθοράς και σεξουαλικής παρενόχλησης

Τον θεσμό του Συμβούλου Ακεραιότητας εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή, για το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στο Δημόσιο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση αυτοτελούς γραφείου Συμβούλου Ακεραιότητας, στον οποίο θα μπορούν να αναφέρουν οι υπάλληλοι περιστατικά διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας, σοβαρής αντικοινωνικής συμπεριφοράς, ακόμα και σεξουαλικής παρενόχλησης και γενικά παραβιάσεων ακεραιότητας από συναδέλφους ή προϊσταμένους τους.

Η σύσταση του αυτού του γραφείου προβλέπεται σε κάθε υπουργείο και υπό προϋποθέσεις σε Ανεξάρτητες Αρχές, σε δήμους και περιφέρειες, σε αυτοτελείς υπηρεσίες, σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καθώς και σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση.

Ο Σύμβουλος Ακεραιότητας θα διαμεσολαβεί προκειμένου να επιληφθούν τα όργανα του φορέα ή εξωτερικοί φορείς που είναι αρμόδιοι για τη διερεύνηση των αναφορών. Επίσης, θα παρακολουθεί τη διαδικασία διερεύνησης και θα ενημερώνει σχετικά τον υπάλληλο που έκανε την αναφορά.

Κάθε χρόνο ο Σύμβουλος Ακεραιότητας θα συντάσσει έκθεση, που θα υποβάλλεται στον επικεφαλής του φορέα και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Η έκθεση θα αφορά την αποτελεσματικότητα των πολιτικών και διαδικασιών ακεραιότητας που χρησιμοποιεί ο φορέας, το έργο που επιτελέστηκε, καθώς και για την πορεία των υποθέσεων που χειρίστηκε.

Οι υποψήφιοι για την κάλυψη των θέσεων Συμβούλου Ακεραιότητας θα πρέπει να εγγραφούν στο Μητρώο Συμβούλων Ακεραιότητας, που θα τηρείται ηλεκτρονικά στο υπουργείο Εσωτερικών. Σε αυτό εγγράφονται, κατόπιν αίτησής τους, μόνιμοι ή αορίστου χρόνου διοικητικοί υπάλληλοι, κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ, που έχουν τον Α’ βαθμό και τριετή κατ’ ελάχιστο πραγματική δημόσια υπηρεσία, και διαθέτουν Πιστοποιητικό Επάρκειας, που θα αποκτάται κατόπιν παρακολούθησης ειδικού προγράμματος από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Μονάδες εσωτερικού ελέγχου

Με το ίδιο νομοσχέδιο θεσπίζεται ενιαίο Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου για το σύνολο των φορέων του δημόσιου φορέα, με στόχο τη βελτίωση της απόδοσής τους και την αποφυγή παραβίασης της νομοθεσίας, των κανονισμών και των πολιτικών που διέπουν τη λειτουργία τους.

Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπεται η σύσταση Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου σε όλο τον δημόσιο τομέα με σκοπό την ενίσχυση των μηχανισμών λογοδοσίας στο εσωτερικό κάθε φορέα.

Επίσης στις διατάξεις του το δημόσιο προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

 

– Οι υπάλληλοι ΙΔΑΧ των δήμων μπορούν να επιλέγονται σε θέσεις προϊσταμένων Γενικής Διεύθυνσης.

– Αυξάνονται περαιτέρω οι αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής των δήμων και των περιφερειών.

– Παρατείνονται κατά δύο έτη οι μισθώσεις δημοτικών ακινήτων και κυλικείων.

– Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του πειθαρχικού παραπτώματος που σχετίζεται με τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής εντός και εκτός της υπηρεσίας.

– Ορίζεται ότι ο Υπηρεσιακός Γραμματέας είναι πειθαρχικός προϊστάμενος για το προσωπικό των οργανικών μονάδων που υπάγονται στην αρμοδιότητά του και μπορεί να επιβάλει την πειθαρχική ποινή του προστίμου ύψους ίσου με τις αποδοχές έως δύο μηνών.

– Επιτρέπεται η μετάταξη του προσωπικού του ΟΛΠ και του ΟΛΘ στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ.

– Δημοτικοί Αστυνομικοί που υπηρετούσαν σε σωφρονιστικά καταστήματα και επέστρεψαν στους δήμους διατηρούν την τυχόν προσωπική διαφορά αναδρομικά από τον χρόνο ανάληψης καθηκόντων στον φορέα υποδοχής.

– Η μοριοδότηση εμπειρίας και άσκησης καθηκόντων ευθύνης ως κριτηρίων επιλογής Προϊσταμένων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 33 έτη (396 μήνες).

Τέλος, απαλλάσσονται από τη συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις για απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση όσοι έχουν φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο, ή σε σχολείο που ακολουθεί το υποχρεωτικό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και διδασκαλίας, εφόσον έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είτε έξι τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Επίσης απαλλάσσονται όσοι έχουν αποφοιτήσει από ελληνόγλωσσο πρόγραμμα ελληνικού ΑΕΙ ή έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο ελληνόγλωσσου προγράμματος ελληνικού ΑΕΙ ή έχουν εκπονήσει διδακτορική διατριβή στα ελληνικά σε ελληνικό ΑΕΙ.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου