ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η άστατη άνοιξη των μουσείων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Αρχαιολογικό Μουσείο

Η κρίση μπο­ρεί να μας τα­λαι­πω­ρεί, αλλά στα μου­σεία και τους αρ­χαιο­λο­γι­κούς μας χώ­ρους φαί­νε­ται ότι λει­τούρ­γη­σε θε­τι­κά. Η αύ­ξη­ση των επι­σκε­πτών ήταν τα τε­λευ­ταία κα­λο­καί­ρια πα­ράλ­λη­λη με την αύ­ξη­ση του του­ρι­σμού, έστω και αν δεν δια­πι­στώ­νε­ται βελ­τί­ω­ση στα πω­λη­τή­ρια, στα προ­ϊ­ό­ντα, σε όλα όσα απο­τε­λούν τις άμε­σες προ­τε­ραιό­τη­τες της νέας διοί­κη­σης του Τα­μεί­ου Αρ­χαιο­λο­γι­κών Πόρων, την ει­σπρα­κτι­κή μη­χα­νή του υπουρ­γεί­ου Πο­λι­τι­σμού.

Το ΤΑΠ έχει έτοι­μο τον νέο ορ­γα­νι­σμό και αυ­το­νό­η­τες αλ­λα­γές, όπως το ηλε­κτρο­νι­κό ει­σι­τή­ριο, προ­κει­μέ­νου να ει­σέλ­θει με κα­θυ­στέ­ρη­ση στον 21ο αιώνα. Πα­ράλ­λη­λα, το θε­ρι­νό ωρά­ριο (8 το πρωί με 8 το βράδυ) ξε­κί­νη­σε σε κά­ποια μου­σεία και αρ­χαιο­λο­γι­κούς χώ­ρους με προ­βλή­μα­τα και οι νέες τιμές επι­βάλ­λο­νται στα ει­σι­τή­ρια με γκρί­νια. Η νέα τι­μο­λο­για­κή πο­λι­τι­κή εναρ­μο­νί­ζει τις τιμές με τα ισχύ­ο­ντα στα ευ­ρω­παϊ­κά μου­σεία, όμως, η εφαρ­μο­γή της συ­μπί­πτει με με­γά­λα γε­γο­νό­τα (το προ­σφυ­γι­κό, τα τρο­μο­κρα­τι­κά χτυ­πή­μα­τα στην Ευ­ρώ­πη) που κα­νείς δεν γνω­ρί­ζει πώς θα επη­ρε­ά­σουν την του­ρι­στι­κή πε­ρί­ο­δο. «Η τρο­μο­κρα­τία στην Ευ­ρώ­πη θα κα­θο­ρί­σει εν πολ­λοίς τη φε­τι­νή του­ρι­στι­κή χρο­νιά», έγρα­ψε στο twitter ο πρό­ε­δρος της Πα­νελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Ξε­νο­δό­χων, Γιάν­νης Ρέ­τσος, ενώ ο Αν­δρέ­ας Αν­δρε­ά­δης, πρό­ε­δρος του ΣΕΤΕ, εξέ­φρα­σε τον φόβο του για πα­νευ­ρω­παϊ­κό «πά­γω­μα» κρα­τή­σε­ων.

Νέες τιμές

Μέσα σε αυτό το κλίμα επι­βλή­θη­καν οι νέες τιμές. Στο Εθνι­κό Αρ­χαιο­λο­γι­κό Μου­σείο το ει­σι­τή­ριο έφτα­σε τα 10 ευρώ (μειω­μέ­νο 5), στο Αρ­χαιο­λο­γι­κό Θεσ­σα­λο­νί­κης, στο Μου­σείο Βυ­ζα­ντι­νού Πο­λι­τι­σμού αλλά και στο Βυ­ζα­ντι­νό και Χρι­στια­νι­κό Μου­σείο αυ­ξή­θη­κε στα 8 ευρώ (μειω­μέ­νο 4), ενώ 6 (και 3) ευρώ θα κο­στί­ζει η εί­σο­δος στο Νο­μι­σμα­τι­κό Μου­σείο.

Ιδιαί­τε­ρα τσου­χτε­ρή είναι η επί­σκε­ψη στα μνη­μεία του Ιερού Βρά­χου. Στον αρ­χαιο­λο­γι­κό χώρο Ακρο­πό­λε­ως κο­στί­ζει 20 ευρώ το κύριο ει­σι­τή­ριο (10 το μειω­μέ­νο), στην Αρ­χαία Αγορά και στο Μου­σείο Στοάς Ατ­τά­λου 8 (και 4) ευρώ, όπως στον χώρο και στο Μου­σείο Κε­ρα­μει­κού. Στη Ρω­μαϊ­κή Αγορά και στο Ολυ­μπιείο τι­μά­ται 6 (και 3) ευρώ, στη Βι­βλιο­θή­κη Αδρια­νού και στον αρ­χαιο­λο­γι­κό χώρο του Λυ­κεί­ου 4 (και 2) ευρώ. Υπάρ­χουν, βέ­βαια, και τα ενιαία ει­σι­τή­ρια. Ει­δι­κό­τε­ρα 15 ευρώ (8 το μειω­μέ­νο) με 3ήμερη διάρ­κεια πε­ρι­λαμ­βά­νει επί­σκε­ψη στα: ΕΑΜ, Επι­γρα­φι­κό – Νο­μι­σμα­τι­κό, Βυ­ζα­ντι­νό Μου­σείο.

Πώς θα αντι­με­τω­πί­σει την αύ­ξη­ση των ει­σι­τη­ρί­ων η ελ­λη­νι­κή οι­κο­γέ­νεια; «Εχει την ευ­και­ρία του μισού ει­σι­τη­ρί­ου που προ­σφέ­ρουν μου­σεία και χώροι τον χει­μώ­να», λέει στην «Κ» η γ.γ. του υπουρ­γεί­ου Πο­λι­τι­σμού, κ. Μαρία Αν­δρε­α­δά­κη – Βλα­ζά­κη, προ­σθέ­το­ντας ότι «κατά τη διάρ­κεια της χρο­νιάς υπάρ­χουν ημε­ρο­μη­νί­ες για επι­σκέ­ψεις με ελεύ­θε­ρη εί­σο­δο, ει­δι­κές κα­τη­γο­ρί­ες, μειω­μέ­να».

«Ανι­σο­με­ρείς με ασά­φειες και πα­ρα­λεί­ψεις» χα­ρα­κτη­ρί­ζει τις αυ­ξή­σεις των ει­σι­τη­ρί­ων ο πρό­ε­δρος της Πα­νελ­λή­νιας Ενω­σης Υπαλ­λή­λων Φυ­λά­ξε­ως Αρ­χαιο­τή­των, κ. Γιάν­νης Μαυ­ρι­κό­που­λος. Οσο για το θε­ρι­νό ωρά­ριο, το­νί­ζει πως το επο­χι­κό προ­σω­πι­κό (προ­σλή­ψεις 1.314 ατό­μων αρ­χι­κά) «δεν μπο­ρεί να κα­λύ­ψει πε­ρισ­σό­τε­ρους από 35 χώ­ρους».

Αντί­θε­τα, η πρό­ε­δρος του Τα­μεί­ου Αρ­χαιο­λο­γι­κών Πόρων, κ. Ασπα­σία Λούβη, δη­λώ­νει ότι «τα μου­σεία είναι απο­λύ­τως έτοι­μα», ενώ το ηλε­κτρο­νι­κό ει­σι­τή­ριο και η εγκα­τά­στα­ση του νέου ERP «βρί­σκο­νται στην απαρ­χή της εφαρ­μο­γής». Στην επι­σή­μαν­ση ότι οι αυ­ξή­σεις δεν αντα­πο­κρί­νο­νται στις πα­ρο­χές που προ­σφέ­ρουν μου­σεία και χώροι, απα­ντά ότι η τι­μο­λο­για­κή επι­τρο­πή εξέ­τα­σε τις επεμ­βά­σεις που έγι­ναν με τη βο­ή­θεια του ΕΣΠΑ, τον αριθ­μό των επι­σκε­πτών, καθώς και τη ση­μα­σία και το πε­ριε­χό­με­νο κάθε μου­σεί­ου και αρ­χαιο­λο­γι­κού χώρου. «Οι Ελ­λη­νες επι­σκέ­πτες απο­τε­λούν μια τρα­γι­κή μειο­ψη­φία. Εχουν, όμως, την ευ­και­ρία επι­σκέ­ψε­ων με χα­μη­λό­τε­ρο ει­σι­τή­ριο από την 1/11 έως τις 31/3».

Πά­ντως, η Επι­τρο­πή Επε­ξερ­γα­σί­ας Τι­μο­λο­για­κής Πο­λι­τι­κής θα λάβει υπ’ όψιν της τα πρώτα απο­τε­λέ­σμα­τα μαζί με τις όποιες εν­στά­σεις δια­τυ­πω­θούν από τις εφο­ρεί­ες.

Υπάρ­χουν και μου­σεία της πε­ρι­φέ­ρειας που δια­φω­νούν με τη μεί­ω­ση κατά 50% στις τιμές των ει­σι­τη­ρί­ων τον χει­μώ­να. Πα­ρά­δειγ­μα τα μου­σεία της Θεσ­σα­λο­νί­κης, τα οποία ση­μειώ­νουν υψηλή επι­σκε­ψι­μό­τη­τα όλο τον χρόνο (συ­νέ­δρια, εκ­θέ­σεις εμπο­ρι­κού χα­ρα­κτή­ρα, Βαλ­κά­νιοι επι­σκέ­πτες κ.ά.). «Στον νέο ορ­γα­νι­σμό (βρί­σκε­ται στα χέρια του υπουρ­γού, Αρ. Μπαλ­τά), προ­βλέ­πε­ται να συμ­με­τέ­χουν στην επι­τρο­πή και αρ­χαιο­λό­γοι από τα πέντε με­γά­λα γε­ω­γρα­φι­κά δια­με­ρί­σμα­τα της χώρας».

Κλει­στά πω­λη­τή­ρια

Σο­βα­ρό θέμα υπάρ­χει με τα πω­λη­τή­ρια, αφού η ΠΕΥΦΑ ζή­τη­σε από τα μέλη της να απο­συρ­θούν από τη δια­χεί­ρι­ση των πω­λη­τέ­ων ειδών του ΤΑΠ. «Εμείς εί­μα­στε αρ­χαιο­φύ­λα­κες και όχι πω­λη­τές», δη­λώ­νει ο πρό­ε­δρος των αρ­χαιο­φυ­λά­κων, κ. Μαυ­ρι­κό­που­λος. Κά­ποιοι διευ­θυ­ντές μου­σεί­ων προ­σα­να­το­λί­ζο­νται να απα­σχο­λή­σουν διοι­κη­τι­κό προ­σω­πι­κό στα πω­λη­τή­ρια ή υπαλ­λή­λους του ΤΑΠ. Οπως φαί­νε­ται η άνοι­ξη για τα μου­σεία και τους αρ­χαιο­λο­γι­κούς χώ­ρους θα είναι άστα­τη.

Τρο­μο­κρα­τία και ασφά­λεια

Οσο το ΤΑΠ προ­σπα­θεί να αντι­με­τω­πί­σει την ακα­τα­στα­σία δε­κα­ε­τιών, ο πρό­ε­δρος των αρ­χαιο­φυ­λά­κων στέ­κε­ται στην ει­κό­να των χώρων: «Αυ­ξά­νο­νται τα ει­σι­τή­ρια χωρίς πα­ρο­χές στο κοινό. Το ανα­βα­τό­ριο για τα ΑμεΑ στην Ακρό­πο­λη δεν λει­τουρ­γεί πάντα. Πώς θα το πεις στους επι­σκέ­πτες που έρ­χο­νται από την άκρη του κό­σμου;». Και θέτει ένα ακόμη ζή­τη­μα: «Μετά το τρο­μο­κρα­τι­κό χτύ­πη­μα στις Βρυ­ξέλ­λες, το ΥΠΠΟΑ οφεί­λει να επα­νε­ξε­τά­σει τα ζη­τή­μα­τα ασφα­λεί­ας. Την εκ­παί­δευ­ση του προ­σω­πι­κού αλλά και την εγκα­τά­στα­ση συγ­χρό­νων συ­στη­μά­των, όπως της πύλης ελέγ­χου (ανά­λο­γη με αυτή που δια­θέ­τουν τα αε­ρο­δρό­μια). Σύ­στη­μα που δια­θέ­τει το Μου­σείο της Ακρό­πο­λης, αλλά όχι το Εθνι­κό Αρ­χαιο­λο­γι­κό. Για όλα αυτά απαι­τού­νται ενη­μέ­ρω­ση, σύ­σκε­ψη ανά εφο­ρεία, εκ­παί­δευ­ση».

Το Εθνι­κό Αρ­χαιο­λο­γι­κό Μου­σείο είναι θω­ρα­κι­σμέ­νο με το κλει­στό κύ­κλω­μα τη­λε­ό­ρα­σης και την πα­ρου­σία των φυ­λά­κων, δια­βε­βαιώ­νει η διευ­θύ­ντριά του, κ. Μαρία Λα­γο­γιάν­νη, χωρίς να αρ­νεί­ται ότι «πάντα υπάρ­χουν πε­ρι­θώ­ρια βελ­τί­ω­σης. Γε­νι­κό­τε­ρα τα μου­σεία μας είναι ασφα­λή». Εστιά­ζει πε­ρισ­σό­τε­ρο στις προ­σλή­ψεις του επο­χι­κού προ­σω­πι­κού (137 άτομα στο ΕΑΜ), οι οποί­ες επι­τρέ­πουν το άνοιγ­μα όλων των αι­θου­σών του μου­σεί­ου.

Από τις 1.300 (σε σύ­νο­λο 2.000) προ­σλή­ψεις (φύ­λα­κες, νυ­χτο­φύ­λα­κες, κα­θα­ρί­στριες), το Επι­γρα­φι­κό και Νο­μι­σμα­τι­κό Μου­σείο δεν θα πάρει κα­νέ­ναν για αρχή. Ο διευ­θυ­ντής του, κ. Γιώρ­γος Κα­κα­βάς, πρό­τει­νε να ανοί­γει το μου­σείο τη Δευ­τέ­ρα από τη 1 το με­ση­μέ­ρι μέχρι τις 8 το βράδυ. «Με το υπάρ­χον προ­σω­πι­κό μόνο αυτό μπο­ρού­με να κά­νου­με».

Και όμως, πα­ρό­τι το ΝΜ δεν θα μένει ανοι­χτό ώς τις 8 μ.μ., το ει­σι­τή­ριο δι­πλα­σιά­στη­κε στα 6 ευρώ. «Ζη­τείς πε­ρισ­σό­τε­ρα, όταν προ­σφέ­ρεις πε­ρισ­σό­τε­ρα». Ο ίδιος προ­τεί­νει την επι­βο­λή μι­κρού ει­σι­τη­ρί­ου στις πε­ριο­δι­κές εκ­θέ­σεις, όπως συμ­βαί­νει στο Λού­βρο ή το Βρε­τα­νι­κό κ.α.

Ο κ. Κα­κα­βάς χα­ρα­κτη­ρί­ζει τα ελ­λη­νι­κά μου­σεία ασφα­λή και συ­στή­νει –μετά τα τε­λευ­ταία γε­γο­νό­τα στις Βρυ­ξέλ­λες– , εκ­συγ­χρο­νι­σμό των συ­στη­μά­των και έλεγ­χο των απο­σκευών του κοι­νού, όπως συμ­βαί­νει στο Μου­σείο της Ακρό­πο­λης: «Ισως η ανη­συ­χία στην Ευ­ρώ­πη στα­θεί αφορ­μή για μια γε­νι­κό­τε­ρη πο­λι­τι­κή στον πο­λι­τι­σμό πέρα από κόμ­μα­τα, που θα πε­ρι­λαμ­βά­νει από την ορ­γά­νω­ση των μου­σεί­ων μέχρι την ασφά­λειά τους».

 

Κα­θη­με­ρι­νή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.