Συνεντεύξεις

Αλέξανδρος Μυρίσης: «Η εικόνα του κόμματος ήταν απογοητευτική»

Ο Αλέξανδρος Μυρίσης, γραμματέας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ρόδου, μιλώντας στη «δ» αναφέρεται στα συμπεράσματα του 4ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τονίζει ότι η εικόνα του κόμματος ήταν απογοητευτική, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. «Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η εικόνα αναξιοπιστίας που παρουσιάζει. Δεν είναι σε θέση να πείσει τον πολίτη ότι μπορεί να λύσει τα προβλήματά του», αναφέρει ο κ. Μυρίσης χαρακτηριστικά.
• Κύριε Μυρίση, θα ήθελα να ξεκινήσουμε με ένα σχόλιο για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τα κύρια συμπεράσματα…
Γενικότερα η εικόνα του συνεδρίου ήταν απογοητευτική. Δείχνει ένα ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. Ενώ θα έπρεπε να αξιοποιήσει την εμπειρία των τελευταίων ετών για να προετοιμαστεί και να αποδείξει στην κοινωνία ότι μπορεί να λύσει τα προβλήματά της, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται απροετοίμαστος, παλεύοντας να λύσει τα δικά του προβλήματα. Αναδείχθηκε ξεκάθαρα, ότι δεν έχουν λυθεί τα εσωτερικά προβλήματα και ότι υπάρχουν ομάδες που αντιπολιτεύονται τον πρόεδρο του κόμματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν παρουσιάζεται αναξιόπιστος την ώρα που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται να προελαύνει χωρίς να έχει αντίπαλο. Χρέος του ΣΥΡΙΖΑ και των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, είναι να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας αλλά και να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της ανόδου της άκρας Δεξιάς.
• Αναδείχθηκε τελικά ζήτημα ηγεσίας μέσα από το συνέδριο;
Η περίοδος χάριτος του Στέφανου Κασσελάκη σιγά-σιγά τελειώνει. Αυτό είναι γεγονός. Ωστόσο δεν θα έλεγα ότι δεν αναδείχθηκε μέσα από το Συνέδριο ζήτημα ηγεσίας. Δε νομίζω άλλωστε, ότι αυτή τη στιγμή η αλλαγή ηγεσίας είναι το ζητούμενο. Μάλλον θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα. Το συνέδριο δεν έγινε προκειμένου να καταλάβει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ή η κοινωνία ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής προέδρου. Το συνέδριο έγινε για να προετοιμαστεί ο πολιτικός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις Ευρωεκλογές.
• Πόσο κρίσιμες είναι οι Ευρωεκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Οι Ευρωεκλογές θα είναι ένα κρας τεστ για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Ο κίνδυνος της ανόδου της Δεξιάς είναι πολύ κοντά.
• Πώς σχολιάζετε τη …δημοσκοπική καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση;
Αποτυπώνεται δημοσκοπικά η ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ να συμμαζέψει τα εσωτερικά του. Θεωρώ ότι ο μέσος πολίτης δεν πιστεύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας επιτυχημένος πρωθυπουργός. Απλώς οι υπόλοιπες δυνάμεις δείχνουν να είναι χειρότερες του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ όπως είπαμε, είναι η εικόνα αναξιοπιστίας που παρουσιάζει. Δεν είναι σε θέση να πείσει τον πολίτη ότι μπορεί να λύσει τα προβλήματά του. Όταν όμως έχουμε μία κυβέρνηση με ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόσημο και όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μας «καταδικάζει» αναφορικά με τη λειτουργία του κράτους δικαίου και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, συνεχίζει να μην πείθει, τότε διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ευρύτερο πρόβλημα στη χώρα.
• Η νέα διάσπαση και η δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα, αποτελούν κίνδυνο για την επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ;
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ…, γνώριζαν πολύ καλά ποιες ομάδες υπήρχαν προηγουμένως. Ο χώρος ανέκαθεν επέτρεπε τις τάσεις ώστε η εσωκομματική συζήτηση και η διαφωνία να παράγουν πολιτική. Όσοι όμως βρισκόμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ, ξέρουμε πολύ καλά ότι οι συγκεκριμένες ομάδες δεν βοηθούσαν στην προαγωγή πολιτικών ιδεών αλλά αντιπολιτεύονταν κυρίως τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο δεν ήθελαν ως επικεφαλής του κόμματος.
Κατά το παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βιώσει και άλλες διασπάσεις που δεν απέβησαν καταστροφικές. Αυτή τη φορά το κόμμα δείχνει να έχει πάρει εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Ναι μεν επιβιώνουν οι ιδέες του, όμως αν δεν έχει σκοπό ή δυναμική για να κυβερνήσει, τότε δεν ξέρω αν υπάρχει λόγος ύπαρξής του. Εάν ένας πολιτικός φορέας δεν έχει σκοπό να κυβερνήσει, είναι ανούσια, η όποια προσπάθεια γίνεται, διότι δεν θα φέρει τις επιθυμητές αλλαγές. Οι Ευρωεκλογές, όπως προανέφερα, είναι ένα κρίσιμο κρας τεστ, διότι μέχρι τότε θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει τι θα κάνει με το πολιτικό του προσωπικό.
• Υπάρχει περιθώριο επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Θα ήταν ένα πιθανό σενάριο αυτό; Έχουν βάση οι όποιες φημολογίες…;
Δυστυχώς, δεν μπορώ να το γνωρίζω αυτό. Αν με ρωτάτε αν θα ήταν καλή η συγκυρία να επιστρέψει, απαντώ όχι. Δεν θα ήταν καλό να επιστρέψει.
Πώς θα πρέπει να πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο εξής προκειμένου να αυξήσει τη δυναμική του;
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παρουσιάσει ένα σαφές πρόγραμμα. Πρέπει να αξιοποιήσει ανθρώπους που είναι άριστοι γνώστες του αντικειμένου ευθύνης τους, προκειμένου να εργαστούν για να δοθούν οι λύσεις στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Το ό,τι δεν έχει καταφέρει να λύσει τα εσωτερικά του προβλήματα, σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταφέρει να λύσει τα προβλήματα των πολιτών.
• Θα ήθελα το σχόλιό σας για την απώλεια της έδρας του ΣΥΡΙΖΑ στα Δωδεκάνησα στις τελευταίες εκλογές…
Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από ανθρώπους, οι οποίοι έχουν δώσει τις μάχες τους για τον πολιτικό χώρο και την Αριστερά. Το ό,τι οι πολίτες έδειξαν μία διαφορετική προτίμηση, δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και σε τοπικό επίπεδο, πρέπει να ανασυντάξει τις δυνάμεις του. Ας μη ξεχνάμε ότι στις τελευταίες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ βίωσε ένα τραγικό γεγονός μία μεγάλη απώλεια, αυτή του Νεκτάριου Σαντορινιού που ήταν ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα του. Η απώλειά του, στοίχισε πάρα πολύ, τόσο σε συλλογικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.
• Με αφορμή την επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών, ο ΣΥΡΙΖΑ ανάρτησε ένα μαύρο πανό στα κεντρικά του γραφεία… Πιστεύετε ότι ένα χρόνο μετά, βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για την απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνης;
Είναι έκδηλη η αγανάκτηση του κόσμου, όπως και η απαίτηση ότι το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί. Το αίσθημα αυτό, πηγάζει, κυρίως, από το γεγονός ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι ανύπαρκτος όταν πρόκειται για την προστασία ανθρώπινων ζωών και εν προκειμένω των 57 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη με τους οποίους το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας ταυτίστηκε, αλλά λειτουργεί με ταχύτατους ρυθμούς όταν πρόκειται για τη συγκάλυψη του συγκεκριμένου ζητήματος. Θεωρώ επίσης κρίσιμο το γεγονός ότι η εξεταστική επιτροπή δεν έχει λάβει τη δημοσιότητα που θα έπρεπε.
• Κλείνοντας, θα λέγατε ότι είναι πιθανή η ανάκαμψη Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων; Τι προϋποθέτει μία τέτοια προοπτική;
Θεωρώ βαθύτατα ότι πρέπει να ανασυνταχθούν οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου στην ολότητά τους, και με τον όρο αυτό εννοώ, όλες τις δυνάμεις που καλύπτουν το δημοκρατικό τόξο από την ανανεωτική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ.
Οφείλουν να καθίσουν στο τραπέζι και να αντιμετωπίσουν την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από την αγανάκτηση του κόσμου που ευνοεί την άνοδο της Ακροδεξιάς. Αν δεν δείξουν την αναγκαία ωριμότητα οι δυνάμεις της προόδου, τότε είναι καταδικασμένες τα επόμενα χρόνια να βιώνουν συνεχείς ήττες που δεν κοστίζουν στα κόμματα τόσο πολύ, όσο στους πολίτες και τη χώρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου