Ειδήσεις

Πηγές ΕΕ: Προορισμός και όχι αφετηρία η μείωση των πλεονασμάτων

Περί πλεονασμάτων η συζήτηση στο περιθώριο του Οικονομικού Φορούμ των Δελφών. Πρέπει να είναι ο “προορισμός” και όχι η “αφετηρία”, ενώ ο στόχος είναι αναγκαίο να εξυπηρετείται από την πορεία της οικονομίας λένε ευρωπαϊκές πηγές για το… καυτό θέμα.

“Η αλήθεια είναι αυτή που είπε ο Πιερ Μοσκοβισί. Έχουμε κάτι που είναι προνομοθετημένο. Το Eurogroup πήρε μέτρα για το χρέος και μας έδωσε μια περίοδο… θερμοκηπίου, χωρίς φόβους για κακό καιρό. Όλα αυτά δένονται ως κομμάτια σε αυτό που λέμε μεταμνημονιακό ορίζοντα της χώρας. Το πως αυτά τα προνομοθετημένα μέτρα σε βάθος χρόνου μπορούμε να τα ξαναδούμε είναι κάτι που θα έχει λογική προορισμού όχι αφετηρίας. Γιατί αν αυτό γίνει αφετηρία πιθανόν να κλονίσει όλο το αφήγημα. Αν είναι ένας εθνικός υπερκομματικός στόχος, που εξυπηρετείται από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας η απάντηση είναι κάπου ανάμεσα” σημειώνουν χαρακτηριστικά ευρωπαϊκές πηγές.

Η απάντηση αυτή δόθηκε στα ερωτήματα δημοσιογράφων για το κατά πόσο μπορεί να ανοίξει μία συζήτηση για τη μελλοντική επανεξέταση του θέματος. Άλλωστε το θέμα αυτό το τελευταίο διάστημα έχει μπει και στην πολιτική συζήτηση.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως “πέρσι μιλούσαμε έντονα για την Ελλάδα. Τώρα βρισκόμαστε σε μια φάση πολύ διαφορετική. Έχουμε σε αυτό το νέο πλαίσιο της προηγμένης- ενισχυμένης εποπτείας κάποια θέματα. Έχουμε δύο – τρεις εκκρεμότητες, που θα πρέπει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει μέχρι την Καθαρά Δευτέρα. Ελπίζουμε να τα καταφέρει. Η ευθύνη είναι στις χώρες, που έχουν δανείσει την Ελλάδα και θα πάρουν την απόφαση κυρίως για την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών”.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές – απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφων – εξέφρασαν τη διαφωνία τους με όσους λένε πως η Επιτροπή παίζει εκλογικά παιχνίδια. “Μετά από τόσα χρόνια εμπλοκής στο ελληνικό πρόγραμμα η Επιτροπή δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια” ήταν η χαρακτηριστική αναφορά. Παράλληλα επισημάνθηκε πως “η κυβέρνηση καταλαβαίνει ότι πρέπει να κρατά τις αγορές ικανοποιημένες”.

Για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας τονίστηκε πως ακόμα γίνεται συζήτηση και εκφράστηκε αισιοδοξία, ενώ για το θέμα του κατώτερου μισθούέγινε παραπομπή στα όσα αναφέρονται στην έκθεση.

Ερώτημα υπήρξε και για το τι προβλέπεται αν η χώρα προτείνει Επίτροπο και ακολουθήσουν εκλογές. Δηλαδή για το κατά πόσο αυτό μπορεί να αλλάξει από μία άλλη κυβέρνηση. Ευρωπαϊκές πηγές σημείωναν πως “από το 1981 δεν έχει υπάρξει μια τέτοια κατάσταση”. Αναφορά υπήρξε όμως σε μία περίπτωση της Σλοβενίας όπου υπήρξε ανάκληση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση η φράση που χρησιμοποιήθηκε ήταν “αχαρτογράφητα ύδατα”.

Οι … προβολείς πέφτουν πλέον στο θέμα του Brexit, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές “δυστυχώς δεν έχει λυθεί το θέμα. Έχουμε ακόμα μια εβδομάδα δουλειά και είναι η τελευταία ευκαιρία να συμφωνήσουμε κάτι με τους Άγγλους. Αν όλα πάνε καλά η τελική ψήφος στη Βουλή των Κοινοτήτων θα είναι στις 12 Μαρτίου. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά και θα έχουμε μια ομαλή έξοδο. Το όριο είναι η 29η Μαρτίου δύο χρόνια αφού λάβαμε επιστολή”.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως “το σενάριο Β είναι να μην πάνε όλα καλά. Αν δεν έχουμε λύση αλλά φαίνεται κάτι, τότε μπορεί να υπάρξει μια σύντομη αναβολή της εξόδου μέχρι τις ευρωεκλογές. Αν χαθεί η ψηφοφορία και δεν βλέπουμε στον ορίζοντα άλλη λύση τότε φοβάμαι πως θα πούμε αυτό που λένε στα αεροπλάνα … δέστε τη ζώνη και προετοιμαστείτε…”.

Σε περίπτωση που δεν κλείσει τώρα το θέμα “ή θα πρέπει να γίνει αίτημα για πιο γενναιόδωρη επέκταση περίπου ένα με ενάμισι χρόνο ή να μην υποβάλλει αίτημα και να προετοιμαστούμε για hard Brexit . Είμαστε προετοιμασμένοι με το τι θα συμβεί για πολλά θέματα, όπως τι θα γίνει με χιλιάδες φοιτητές erasmus”.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πηγές είναι μια κρισιμότατη ψηφοφορία, καθώς “είναι τελευταία ευκαιρία να ψηφίσει θετικά η Bουλή των Kοινοτήτων σε ένα πλέγμα συμφωνημένων μέτρων. Αν αυτό συμβεί δεν θα έχουμε πρόβλημα. Αν δεν συμβεί εκεί πληθαίνουν οι φωνές για μία επανίδρυση του βρετανικού πολιτικού συστήματος”. Και αναφέρθηκε το παράδειγμα της Ελλάδος τον Αύγουστο του 2015 και στη στάση που ακολούθησε η Ελληνική Βουλή.

Όσον αφορά στο ερώτημα για το πως βλέπει η Επιτροπή ένα νέο δημοψήφισμα επισημάνθηκε πως δεν υπάρχει καμία προτίμηση. Μάλιστα τονίστηκε πως αν δεν έχει βρεθεί λύση η Βρετανία θα πρέπει να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές, αλλιώς το νέο Κοινοβούλιο θα είναι εκτεθειμένο σε ακυρωτικές προσφυγές με τον κίνδυνο να μην περνάει κανένας νόμος.

Σχετικά με τους νέους Επιτρόπους επισημάνθηκε πως στις 20 Ιουνίου θα ξέρουμε τον εντολοδόχο Πρόεδρο και θα πάει στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στις 2 Ιουλίου. Στη συνέχεια θα αρχίσει να δέχεται προτάσεις για τους Επιτρόπους και θα περάσει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο εξετάζοντας τα χαρτοφυλάκια, ενώ θα υπάρξουν στη συνέχεια ατομικές ακροάσεις ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο. Η τελική ψήφος θα δοθεί στο τέλος Οκτωβρίου.

Τέλος υπήρξε αναφορά στην … κληρονομιά Γιούνκερ, καθώς σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές “πρώτη φορά άλλαξε το οικονομικό μείγμα της Ευρώπης. Οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία έφτασαν τα 400 δισεκατομμύρια πέρα από τα χρήματα των διαρθρωτικών ταμείων”. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε πως η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πρωταθλήτρια παγκόσμιου εμπορίου και έχει μεγάλες συμφωνίες με 70 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

πηγή euro2day.gr

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου