Ιταλοί δημοσιογράφοι και παρατηρητές που παρακολουθούν τις εξελίξεις, έχουν συγκεντρωθεί στην ελληνοαλβανική μεθόριο μεταξύ Κρυσταλλοπηγής και Κορυτσάς, καθώς η Ιταλία φοβάται πως η επιλογή της Αλβανίας ως διαδρόμου για το προσφυγικό ρεύμα θα ανοίξει των μέτωπο των γνωστών κυκλωμάτων δουλεμπόρων για την μεταφορά προσφύγων στην Ιταλία.

Αυτά γράφει η εφημερίδα ΤΕΜΑ των Τιράνων επικαλούμενη την ιταλική La Stampa. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ιταλία εμφανίζεται θορυβημένη από το ενδεχόμενο να αποτελέσει η Αλβανία εναλλακτική διαδρομή μετακίνησης των προσφύγων προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μετά το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια.

Ήδη στην Αυλώνα, όπως αναφέρουν οι επίσημες αστυνομικές πηγές της χώρας, η τοπική αστυνομία κατάσχεσε οκτώ φουσκωτά πλωτά, τα οποία, κατά τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, προορίζονταν για τη μεταφορά προσφύγων στην Ιταλία.

Άλλες πληροφορίες από τα ίδια κυκλώματα, αναφέρουν ότι τα δίκτυά τους στην Ελλάδα, προσπαθούν να μεταπείσουν πρόσφυγες στην ελληνική επικράτεια ότι αποτελούν την εγγύηση της μεταφοράς τους στην Ευρώπη, μέσω Αλβανίας.

Στον αλβανικό τύπο εκφράζονται ανησυχίες για το γεγονός ότι οι αλβανικές αρχές δεν λαμβάνουν μέτρα για την υποδοχή προσφύγων. Απεναντίας, το τηλεοπτικό κανάλι Top Channel, μετέδωσε σήμερα ρεπορτάζ από τα βορειοανατολικά σύνορα όπου έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της αστυνομίας και επίλεκτες δυνάμεις για το έλεγχο των συνόρων, για να παρεμποδίσουν την όποια εμφάνιση προσφύγων στο αλβανικό έδαφος.

Από την άλλη πλευρά στο θέμα αυτό επικρατεί σύγχυση μεταξύ των αλβανών επισήμων: Η υπουργός Ευρωπαϊκής Ένταξης, Κλιάιντα Γκιόσια, τοποθετήθηκε υπέρ της υποδοχής προσφύγων στην Αλβανία. Η υπουργός Άμυνας Μίμι Κοδέλι, ανακοίνωσε μάλιστα και δύο κέντρα υποδοχής τους κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα: ένα στο Αργυρόκαστρο και ένα στην Κορυτσά. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντίτμιρ Μουσιάτι, επιστρέφοντας πριν τρεις μέρες από τις ΗΠΑ όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη, ανακοίνωσε πως «ούτε θα υψώσουμε τείχη, αλλά ούτε μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε όλους». Την επομένη της Συνάντησης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ? πλην της Ελλάδας ? για το Προσφυγικό στην αυστριακή πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα, δήλωσε σχετικά στο τηλεοπτικό κανάλι Top Channel, ότι, «σας εγγυούμαι πως εμείς δεν θα ανοίξουμε τα σύνορα και δεν έχουμε λόγο γιατί να το κάνουμε αυτό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ