Ειδήσεις

Στο «κόκκινο» το 50% των δανείων σε τουριστικά καταλύματα

Από τα δάνεια ύψους 7,6 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί σε τουριστικά καταλύματα, περίπου τα μισά καταγράφονται ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Αυτό αποκάλυψε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος, σε ομιλία που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και ελληνικός τουρισμός». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υποδιοικητής, ποσοστό 20,2% επί του συνόλου είναι δάνεια αβέβαιης είσπραξης, ποσοστό 19% είναι δάνεια σε καθυστέρηση (πλην καταγγελμένων) και ποσοστό 10,6% είναι ήδη καταγγελμένα δάνεια. Το 50,2% από το σύνολο των 7,6 δισ. ευρώ των δανείων είναι ενήμερα. Οπως ανέφερε ο υποδιοικητής, τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν ήδη συνομολογήσει ρυθμίσεις για δάνεια ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, για τα οποία σχετικά μικρό ποσοστό εμφανίζει εκ νέου πρόβλημα, ενώ οι τράπεζες έχουν εγγράψει προβλέψεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Κατά τον υποδιοικητή, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου των δανείων που συνδέονται με τουριστική δραστηριότητα, και ειδικότερα του κλάδου των καταλυμάτων στον οποίο περιλαμβάνονται ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, είναι ελαφρώς χειρότερη του μέσου όρου. Ο κλάδος των καταλυμάτων έχει απορροφήσει σχεδόν το 6% της συνολικής τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, ποσοστό που τον τοποθετεί στο μέσο περίπου της κατάταξης των δέκα κλάδων με τα μεγαλύτερα μερίδια στην τραπεζική χρηματοδότηση.

Ο κ. Μητράκος επισήμανε ότι το μεγαλύτερο μέρος των δανείων προς τα τουριστικά καταλύματα ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ, με τις επιχειρήσεις που ανήκουν στην κατηγορία αυτή να ανέρχονται σε περίπου 1.400. Επίσης, πρόσθεσε ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις εμφανίζουν καλύτερη συμπεριφορά ως προς την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων συγκριτικά με εκείνες που έχουν έκθεση σε δανεισμό μικρότερου ύψους. Οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες και να εμφανίζουν συχνότερα καθυστέρηση. Επιπροσθέτως, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου διατηρεί μόνο μία κύρια τραπεζική σχέση. Ετσι, λίγες είναι οι περιπτώσεις των επιχειρήσεων που έχουν μεγάλα ανοίγματα σε δύο ή περισσότερες τράπεζες, γεγονός που διευκολύνει τη συμφωνία μεταξύ τράπεζας και επιχείρησης σε μία βιώσιμη ρύθμιση. Ο υποδιοικητής με βάση τα παραπάνω, αλλά και το γεγονός ότι στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο του 2015 ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εμφάνισε σημαντική επιβράδυνση λόγω των θετικών εξελίξεων στην τουριστική δραστηριότητα, εκτιμά ότι το πρόβλημα στον κλάδο μπορεί να μετριαστεί σημαντικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων.

Σε σχέση με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στον τουριστικό τομέα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, κατά την πρόσφατη ομιλία του στη γενική συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να επιτραπεί στις τράπεζες να αναδιαρθρώσουν με πολύ υψηλότερα ποσοστά τα δάνεια των καθ’ όλα βιώσιμων επιχειρήσεων με πιθανή είσοδο νέων κεφαλαίων ή στρατηγικών επενδυτών, ώστε να εξυγιανθούν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου