Ειδήσεις

Μ. Κόνσολας: Κερκόπορτα για αναπροσαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ ο ενιαίος συντελεστής

«Ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ οδηγεί σε αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και αποτελεί κερκόπορτα για την αναπροσαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ»

O Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, κ. Βαρουφάκη, για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Όσο κι αν δυσκολεύεται κάποιος να παρακολουθήσει τους αυτοσχεδιασμούς και τις μεταλλάξεις του Υπουργού Οικονομικών, η ανησυχία για όσα δήλωσε χθες, σχετικά με τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, είναι έκδηλη.
Επισημαίνω ότι η θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ ήταν μία απαίτηση του ΔΝΤ που είχε απορρίψει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Για τον απλούστατο λόγο ότι η θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, της τάξης του 19-21%, όπως απαιτούσε το ΔΝΤ, θα οδηγούσε σε έκρηξη αυξήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης και θα συμπαρέσυρε και τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που υπάρχουν στα νησιά μας.
Ο κ. Βαρουφάκης κατέβασε τον πήχη του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 16%, ενώ, εφόσον ανοίγει το θέμα, είναι βέβαιο ότι στη διαπραγμάτευση θα απαιτηθεί αναθεώρηση προς τα πάνω από τους δανειστές.
Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν αυξήσεις στα τρόφιμα, στο ρεύμα, στα φάρμακα, στην εστίαση, στον τουρισμό, στα εισιτήρια των ΜΜΜ, στα ταξί κ.α.
Αυτές οι αυξήσεις, θα μειώσουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών, θα λειτουργήσουν αρνητικά για κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση των δημοσίων εσόδων αν μειωθεί η κατανάλωση.
Επιπρόσθετα, ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ αποτελεί την κερκόπορτα για την αναπροσαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα στα νησιά μας.
Η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει τους αυτοσχεδιασμούς και να παρουσιάσει ένα πλαίσιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και αλλαγές που θα ενισχύσουν το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου