ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νικητιάδης: Επίκαιρη Ερώτηση για την αγορά ψωμιού – Να τεθεί τέλος στον αθέμιτο ανταγωνισμό και στην παραπλάνηση

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ Γ

Να τεθεί ορι­στι­κό τέλος στην πα­ρα­πλά­νη­ση των κα­τα­να­λω­τών στην αγορά του ψω­μιού και στον αθέ­μι­το αντα­γω­νι­σμό κατά των πα­ρα­δο­σια­κών φούρ­νων ζητά, με Επί­και­ρη Ερώ­τη­σή του προς τον Υπουρ­γό Ανά­πτυ­ξης Τάκη Θε­ο­δω­ρι­κά­κο, ο Βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου του ΠΑΣΟΚ και υπεύ­θυ­νος του ΚΤΕ Ανά­πτυ­ξης, Γιώρ­γος Νι­κη­τιά­δης, φέρ­νο­ντας στη Βουλή την ανά­γκη άμε­σης αλ­λα­γής του πλαι­σί­ου που επι­τρέ­πει σε ση­μεία πε­ρά­τω­σης έψη­σης (bake off) να εμ­φα­νί­ζο­νται ως «φούρ­νοι», δη­μιουρ­γώ­ντας σύγ­χυ­ση στην αγορά και πλήτ­το­ντας τον πα­ρα­δο­σια­κό κλάδο της αρ­το­ποι­ί­ας. Η Επί­και­ρη Ερώ­τη­ση κα­τα­τέ­θη­κε προς τον Υπουρ­γό Ανά­πτυ­ξης κ. Τάκη Θε­ο­δω­ρι­κά­κο, την Τρίτη 03 Φε­βρουα­ρί­ου 2026.

Συμ­φώ­νως με την Επί­και­ρη Ερώ­τη­ση το 2007 είχε απο­σα­φη­νι­στεί νο­μι­κώς πως οι όροι «αρ­το­ποιείο», «αρ­το­ποιός» και «φούρ­νος» μπο­ρούν να χρη­σι­μο­ποιού­νται μόνο από επι­χει­ρή­σεις που επι­με­λού­νται άμεσα και πλή­ρως τη συ­νο­λι­κή δια­δι­κα­σία πα­ρα­γω­γής άρτου, από την προ­μή­θεια των πρώ­των υλών έως την πα­ρα­σκευή και το ψή­σι­μο, όμως το 2015, δό­θη­κε η δυ­να­τό­τη­τα σε εγκα­τα­στά­σεις πε­ρά­τω­σης έψη­σης – δη­λα­δή ση­μεία που ψή­νουν ψωμί από κα­τε­ψυγ­μέ­νη ζύμη – να ονο­μά­ζο­νται «φούρ­νοι». Όπως ανα­φέ­ρε­ται στο κεί­με­νο της Ερώ­τη­σης, η με­τα­βο­λή αυτή δη­μιούρ­γη­σε αθέ­μι­το αντα­γω­νι­σμό ανά­με­σα στους πα­ρα­δο­σια­κούς φούρ­νους και αρ­το­ποιούς από τη μία πλευ­ρά και στα ση­μεία έψη­σης από την άλλη, καθώς οι πρώ­τοι επω­μί­ζο­νται δια­φο­ρε­τι­κό λει­τουρ­γι­κό κό­στος και αυ­ξη­μέ­νες απαι­τή­σεις σε χώ­ρους και προ­σω­πι­κό, ενώ οι δεύ­τε­ροι επι­λαμ­βά­νο­νται μόνο του τε­λι­κού στα­δί­ου, με σαφώς μι­κρό­τε­ρες ανά­γκες και δα­πά­νες.

Πα­ραλ­λή­λως επι­ση­μαί­νε­ται στην Επί­και­ρη Ερώ­τη­ση ότι το υφι­στά­με­νο κα­θε­στώς οδη­γεί σε πα­ρα­πλά­νη­ση των κα­τα­να­λω­τών, οι οποί­οι στην Ελ­λά­δα έχουν ταυ­τί­σει τη λέξη «φούρ­νος» και «αρ­το­ποιείο» με την πα­ρα­σκευή ψω­μιού “από την αρχή μέχρι το τέλος” και όχι απλώς με το τε­λι­κό ψή­σι­μο, θέση που, όπως ση­μειώ­νε­ται στο κεί­με­νο της Ερώ­τη­σης, έχει ανα­δεί­ξει και το Κέ­ντρο Προ­γραμ­μα­τι­σμού και Οι­κο­νο­μι­κών Ερευ­νών σε σχε­τι­κή με­λέ­τη, το­νί­ζο­ντας ότι το νο­μι­κό πλαί­σιο του 2015 δεν δια­σφα­λί­ζει επαρ­κώς την ορθή πλη­ρο­φό­ρη­ση των κα­τα­να­λω­τών ως προς την προ­έ­λευ­ση και τα ποιο­τι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά του ψω­μιού.

Ο κ.Νι­κη­τιά­δης υπεν­θυ­μί­ζει ότι το ζή­τη­μα έχει τεθεί κατ’ επα­νά­λη­ψη από την Ομο­σπον­δία Αρ­το­ποιών Ελ­λά­δος στις ηγε­σί­ες του Υπουρ­γεί­ου Ανά­πτυ­ξης τα τε­λευ­ταία χρό­νια και ότι έχουν δοθεί δια­χρο­νι­κές δε­σμεύ­σεις για επα­νε­ξέ­τα­ση του μέ­τρου, χωρίς έως σή­με­ρα να υλο­ποι­η­θούν, ενώ υπο­γραμ­μί­ζει πως η νο­μο­θε­σία οφεί­λει να προ­ά­γει τον υγιή αντα­γω­νι­σμό και όχι να δη­μιουρ­γεί νο­μι­κό πλε­ο­νέ­κτη­μα σε λί­γους, την ώρα που σε χώρες με ώριμη αρ­το­ποι­ία όπως η Γερ­μα­νία, η Ιτα­λία και η Γαλ­λία ο «φούρ­νος» προ­στα­τεύ­ε­ται, ενώ στην Ελ­λά­δα τα τε­λευ­ταία χρό­νια περί τους 900 φούρ­νους έχουν κλεί­σει, με χι­λιά­δες οι­κο­γέ­νειες και ερ­γα­ζό­με­νους να βρί­σκο­νται αντι­μέ­τω­ποι με σο­βα­ρές συ­νέ­πειες.

Ο κ. Νι­κη­τιά­δης ερωτά τον Υπουρ­γό Ανά­πτυ­ξης κ. Τάκη Θε­ο­δω­ρι­κά­κο

·        Γιατί η κυ­βέρ­νη­ση μέχρι σή­με­ρα δεν έχει υλο­ποι­ή­σει τις δια­χρο­νι­κές τις δε­σμεύ­σεις προς τον κλάδο της αρ­το­ποι­ί­ας περί επα­νε­ξέ­τα­σης του θέ­μα­τος;

·        Τι αλ­λα­γές εξε­τά­ζει η Κυ­βέρ­νη­ση στο νόμο 4336/2015 ώστε να απο­σα­φη­νι­στεί ότι φούρ­νοι ή αρ­το­ποιεία θα ονο­μά­ζο­νται μόνο επι­χει­ρή­σεις που κά­νουν ολό­κλη­ρη την δια­δι­κα­σία πα­ρα­σκευ­ής και έψη­σης ψω­μιού και σε ποιο χρο­νι­κό ορί­ζο­ντα;

ΕΠΙ­ΚΑΙ­ΡΗ ΕΡΩ­ΤΗ­ΣΗ

Προς τον Υπουρ­γό Ανά­πτυ­ξης κο Τάκη Θε­ο­δω­ρι­κά­κο

Θέμα: Αλ­λα­γή της νο­μο­θε­σί­ας και προ­στα­σία κα­τα­να­λω­τών και επαγ­γελ­μα­τιών στον κλάδο αρ­το­ποι­ί­ας

Κύριε Υπουρ­γέ,

Με τον ν. 3526/2007, απο­σα­φη­νί­στη­κε νο­μι­κώς ότι τους όρους αρ­το­ποιείο, αρ­το­ποιός και φούρ­νος, μπο­ρούν να τους χρη­σι­μο­ποιούν μόνο επι­χει­ρή­σεις που επι­με­λού­νται άμεσα την συ­νο­λι­κή δια­δι­κα­σία πα­ρα­γω­γής άρτου, από την αγορά των πρώ­των υλών, μέχρι την πα­ρα­σκευή και το ψή­σι­μο του ψω­μιού. Αυτό άλ­λα­ξε το 2015 με τον νόμο 4336/2015 που απο­τέ­λε­σε μνη­μο­νια­κή απαί­τη­ση και με τον οποίο νόμο δό­θη­κε η δυ­να­τό­τη­τα στις εγκα­τα­στά­σεις πε­ρά­τω­σης έψη­σης, δη­λα­δή τα ση­μεία που ψή­νουν ψωμί από κα­τε­ψυγ­μέ­νη ζύμη (bake off), να ονο­μά­ζο­νται φούρ­νοι.

Το γε­γο­νός αυτό δη­μιούρ­γη­σε αθέ­μι­το αντα­γω­νι­σμό με­τα­ξύ των φούρ­νων και αρ­το­ποιεί­ων από την μία και ση­μεί­ων έψη­σης από την άλλη καθώς τα πρώτα επι­με­λού­νται της συ­νο­λι­κής δια­δι­κα­σί­ας με απο­τέ­λε­σμα να έχουν εντε­λώς άλλο λει­τουρ­γι­κό κό­στος και απαι­τή­σεις σε αντί­θε­ση με τα ση­μεία έψη­σης που επι­λαμ­βά­νο­νται του τε­λευ­ταί­ου στα­δί­ου και ως εκ τού­του έχουν πολύ μι­κρό­τε­ρες ανά­γκες σε χώ­ρους, προ­σω­πι­κό και λει­τουρ­γι­κό κό­στος.

Επι­πλέ­ον η αλ­λα­γή αυτή συ­ντεί­νει στην πα­ρα­πλά­νη­ση των κα­τα­να­λω­τών οι οποί­οι κατά βάση έχουν ταυ­τί­σει τις λέ­ξεις «φούρ­νος» και «αρ­το­ποιείο» με την πα­ρα­σκευή ψω­μιού από την αρχή μέχρι το τέλος και όχι μόνο με το ψή­σι­μο. Αυτό ακρι­βώς έχει επι­ση­μά­νει και το Κέ­ντρο Προ­γραμ­μα­τι­σμού και Οι­κο­νο­μι­κών Ερευ­νών – ΚΕΠΕ σε σχε­τι­κή του με­λέ­τη όπου το­νί­ζει ότι το κα­θε­στώς που ει­σή­γα­γε ο ν. 4336/2015, δεν δια­σφα­λί­ζει επαρ­κώς την ορθή πλη­ρο­φό­ρη­ση των κα­τα­να­λω­τών στην Ελ­λά­δα ανα­φο­ρι­κώς με την προ­έ­λευ­ση και τα ποιο­τι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά του ψω­μιού που κα­τα­να­λώ­νουν, καθώς στην Ελ­λά­δα η λέξη αρ­το­ποιείο ή φούρ­νος είναι συ­νυ­φα­σμέ­νο με την πα­ρα­σκευή του ψω­μιού στον χώρο από την αρχή μέχρι το τέλος.

Το συ­γκε­κρι­μέ­νο ζή­τη­μα έχει απο­τε­λέ­σει αντι­κεί­με­νο συ­ζη­τή­σε­ων της Ομο­σπον­δί­ας Αρ­το­ποιών Ελ­λά­δος με τις ηγε­σί­ες του Υπουρ­γεί­ου Ανά­πτυ­ξης τα τε­λευ­ταία χρό­νια όπου τόσο ο κος Γε­ωρ­γιά­δης όσο και ο κος Σκρέ­κας, τους είχαν υπο­σχε­θεί ότι θα επα­νε­ξε­τά­σουν το μέτρο μόλις η χώρα ανέ­βει επεν­δυ­τι­κή βαθ­μί­δα!!! Ανά­λο­γη δέ­σμευ­ση, όπως ενη­με­ρω­θή­κα­με, τους πα­ρεί­χα­τε και εσείς πριν λί­γους μήνες.

Δε­δο­μέ­νου ότι η νο­μο­θε­σία πρέ­πει να προ­ά­γει τον υγιή αντα­γω­νι­σμό και όχι να δη­μιουρ­γεί νο­μι­κό πλε­ο­νέ­κτη­μα σε λί­γους  που με μι­κρό­τε­ρο κό­στος  «αντα­γω­νί­ζο­νται» έναν ολό­κλη­ρο κλάδο

Δε­δο­μέ­νου ότι ο κα­τα­να­λω­τής δεν πρέ­πει να πα­ρα­πλα­νά­τε ως προς τι είναι φρέ­σκο, και τι είναι φούρ­νος που κάνει ολο­κλη­ρω­μέ­να όλη τη δια­δι­κα­σία και ψη­σί­μα­τος

Δε­δο­μέ­νου ότι ο 3526/2007 απο­τέ­λε­σε μνη­μο­νια­κή απαί­τη­ση ενώ η Κυ­βέρ­νη­ση πλέον δια­φη­μί­ζει ότι έχου­με βγει από τα μνη­μό­νια και εδώ και 5 χρό­νια δίνει υπο­σχέ­σεις στον κλάδο για επα­νε­ξέ­τα­ση του θέ­μα­τος

Δε­δο­μέ­νου ότι σε χώρες με ώριμη βιο­μη­χα­νι­κή αρ­το­ποιεία όπως η Γερ­μα­νία, η Ιτα­λία και η Γαλ­λία, ο φούρ­νος προ­στα­τεύ­ε­ται ενώ στην Ελ­λά­δα τα τε­λευ­ταία χρό­νια περί τους 900 φούρ­νους έχουν κλεί­σει και χι­λιά­δες οι­κο­γέ­νειες και ερ­γα­ζό­με­νοι έχουν βρε­θεί στον δρόμο

Ερω­τά­ται ο Υπουρ­γός

1.      Γιατί η κυ­βέρ­νη­ση μέχρι σή­με­ρα δεν έχει υλο­ποι­ή­σει τις δια­χρο­νι­κές τις δε­σμεύ­σεις προς τον κλάδο της αρ­το­ποι­ί­ας περί επα­νε­ξέ­τα­σης του θέ­μα­τος;

2.      Τι αλ­λα­γές εξε­τά­ζει η Κυ­βέρ­νη­ση στο νόμο 4336/2015 ώστε να απο­σα­φη­νι­στεί ότι φούρ­νοι ή αρ­το­ποιεία θα ονο­μά­ζο­νται μόνο επι­χει­ρή­σεις που κά­νουν ολό­κλη­ρη την δια­δι­κα­σία πα­ρα­σκευ­ής και έψη­σης ψω­μιού και σε ποιο χρο­νι­κό ορί­ζο­ντα;

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.