Ειδήσεις

Πώς τα 250 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλάζουν τον δικαστικό χάρτη

Πίσω από τον Άρειο Πάγο σε ένα νέο κτίριο 40.000 ευρώ θα μεταφερθούν τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων , στο πλαίσιο των δράσεων για τη Δικαιοσύνη που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή ορκωμοσίας αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δικαστών, ποσό 250 εκατομμυρίων ευρώ, 10 φορές μεγαλύτερο από τις ετήσιες δαπάνες για αυτή, θα αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη Δικαιοσύνη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά “θα επιταχυνθούν οι κατασκευές νέων υποδομών, τόσο απαραίτητες για τη Δικαιοσύνη, η αναβάθμιση όμως ταυτόχρονα και δικαστικών μεγάρων σε όλες τις πόλεις της χώρας”.

Το πρόγραμμα εκτείνεται στην πενταετία και προβλέπει;

– Την αγορά κτιρίου 30.000 τ.μ. για να λυθεί, το ζήτημα του δικαστικού μεγάρου του Πειραιά, για να γίνει έδρα όλων των δικαστηρίων και όλων των εισαγγελιών της πόλης. Ήδη μάλιστα το έργο προχωρεί με τον διαγωνισμό να είναι σε εξέλιξη

– Επέκταση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών σε νέο δικαστικό μέγαρο 40.000 τ.μ. Το κτίριο θα βρίσκεται πίσω από τον Άρειο Πάγο και έτσι όλα τα δικαστήρια θα είναι συγκεντρωμένα σε ένα τεράστιο συγκρότημα.

– Ανακαινίσεις του ιστορικού κτιρίου του Αρσακείου όπου στεγάζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας, της Εθνικής Σχολής εδώ στη Θεσσαλονίκη και του δικαστικού μεγάρου της πόλης.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε αύξησης των αποδοχών των σπουδαστών κατά περίπου 30% και ίδρυση εθνικής σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων.

Γρήγορη Δικαιοσύνη
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το στόχο προς την ηγεσία της δικαιοσύνης επισημαίνοντας πως είναι “…βατήρας της οικονομικής προόδου της χώρας, καθώς έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι ειδικά η καθυστέρηση στην εκδίκαση αστικών και εμπορικών υποθέσεων συνεπάγεται σοβαρή επιβράδυνση της εγχώριας ανάπτυξης”.

Ήδη έχει θεσμοθετηθεί για αυτό τον λόγο η υποχρεωτική κατάθεση όλων των δικογράφων τόσο στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια όσο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και η δυνατότητα να συνεδριάζουν ηλεκτρονικά τα διοικητικά αλλά και να διασκέπτονται εξ αποστάσεως όλα τα δικαστήρια της χώρας.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως μόνο πέρυσι κατατέθηκαν ηλεκτρονικά πάνω από 20.000 δικόγραφα και διακινήθηκαν περισσότερα από 1 εκατομμύριο πιστοποιητικά. Αυτές οι ψηφιακές λειτουργίες ολοένα και θα διευρύνονται.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου