ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

H Ryanair ξαναχτυπά με απειλές αποχώρησης από τα ελληνικά αεροδρόμια – Κλείνει τη βάση στη Ρόδο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ryanair
Μέγεθος γραμμάτων

Ανα­κοί­νω­ση κα­τα­πέλ­της από την Ιρ­λαν­δι­κή αε­ρο­πο­ρι­κή εται­ρεία για την αδια­φο­ρία της κυ­βέρ­νη­ση στα αι­τή­μα­τα της. Πρό­κει­ται για τη με­γα­λύ­τε­ρη αυτή τη στιγ­μή αε­ρο­πο­ρι­κή εται­ρεία της Ευ­ρώ­πης. Τι ζητά από το κρά­τος.

Το αναλ­λοί­ω­το DNA της βγά­ζει και πάλι στην επι­φά­νεια η αε­ρο­πο­ρι­κή εται­ρεία χα­μη­λού κό­στους Ryanair, η οποία απει­λεί και πάλι με απο­χώ­ρη­ση από τα αε­ρο­δρό­μια της χώρας μας αν δεν ενι­σχυ­θεί οι­κο­νο­μι­κά από την κυ­βέρ­νη­ση.

Μά­λι­στα η εται­ρεία σε ανα­κοί­νω­ση της κα­τα­πέλ­τη, δή­λω­σε ότι κλεί­νει η βάση της στη Ρόδο, ενώ και τα 65 νέα αε­ρο­σκά­φη της δεν θα πε­τά­ξουν φέτος στην Ελ­λά­δα, αλλά σε άλλες ευ­ρω­παϊ­κές χώρες.

Όπως υπο­στη­ρί­ζει η εται­ρεία, έχει στεί­λει πρό­τα­ση από το Σε­πτέμ­βριο του 2021 στον υπουρ­γό του­ρι­σμού Βα­σί­λη Κι­κί­λια, κα­τα­θέ­το­ντας ένα σχέ­διο τα­χεί­ας ανά­πτυ­ξης της στα αε­ρο­δρό­μια της Ελ­λά­δας, με δέ­σμευ­ση για βάση αε­ρο­σκα­φών σε κά­ποια από αυτά. Ο CEO της Ryanair Eddie Wilson λέει ότι δεν έχει λάβει ακόμη καμία απά­ντη­ση και καλεί τον κ. Κι­κί­λια να δει το θέμα. Μά­λι­στα όπως λέει χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά «Σε αντί­θε­ση με άλλες ευ­ρω­παϊ­κές του­ρι­στι­κές οι­κο­νο­μί­ες όπως η Ιτα­λία, η Ισπα­νία, η Πορ­το­γα­λία και η Κρο­α­τία, που έχουν με­τα­μορ­φώ­σει το πε­ρι­φε­ρεια­κό του­ρι­στι­κό προ­ϊ­όν τους μειώ­νο­ντας το κό­στος πρό­σβα­σης για να φέ­ρουν του­ρί­στες όλο το χρόνο, η Ελ­λά­δα έχει μη­δε­νι­κά κί­νη­τρα για να εν­θαρ­ρύ­νει τη Ryanair ή οποιεσ­δή­πο­τε άλλες αε­ρο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες να πε­τούν στην Ελ­λά­δα».

Η ιρ­λαν­δι­κή αε­ρο­πο­ρι­κή εται­ρεία υπό­σχε­ται να δι­πλα­σιά­σει τον αριθ­μό των του­ρι­στών που φέρ­νει στη χώρα μας από 5 εκα­τομ­μύ­ρια, σε 10 εκα­τομ­μύ­ρια κάθε χρόνο, για τα επό­με­να 5 χρό­νια. Από αυτά τα 2 εκατ. θα ερ­χό­ντου­σαν με πτή­σεις σε πε­ριό­δους εκτός της κα­λο­και­ρι­νής σεζόν. Υπο­στη­ρί­ζει ακόμη ότι με αυτά τα νού­με­ρα, θα έφερ­νε 1 δισ. ευρώ επι­πλέ­ον έσοδα στην ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία και 4.000 θέ­σεις ερ­γα­σί­ας.

Το ζή­τη­μα είναι σο­βα­ρό, διότι η Ryanair είναι σή­με­ρα η με­γα­λύ­τε­ρη, αε­ρο­πο­ρι­κή εται­ρεία της Ευ­ρώ­πης, δια­θέ­το­ντας ένα με­γά­λο στόλο, μαζί με τα 210 νέα της αε­ρο­σκά­φη, «Gamechanger», φι­λι­κών προς το πε­ρι­βάλ­λον.

Τι ζητά από το κρά­τος

Όμως τι ζητά ου­σια­στι­κά η εται­ρεία από το ελ­λη­νι­κό κρά­τος; Ζητά χα­μη­λό­τε­ρα τέλη αε­ρο­δρο­μί­ων, κα­τάρ­γη­ση του τέ­λους ανά­πτυ­ξης αε­ρο­δρο­μί­ου που είναι 12 ευρώ ανά επι­βά­τη και κί­νη­τρα για πτή­σεις σε πε­ρί­ο­δο εκτός αιχ­μής. Μά­λι­στα υπο­στη­ρί­ζει ότι από το 2019 οι χρε­ώ­σεις των ελ­λη­νι­κών αε­ρο­δρο­μί­ων έχουν αυ­ξη­θεί έως και 40%, κα­τη­γο­ρώ­ντας τη δια­χει­ρί­στρια εται­ρεία των 14 ελ­λη­νι­κών αε­ρο­δρο­μί­ων Fraport για «εξω­φρε­νι­κές» χρε­ώ­σεις.

Με έναν γρή­γο­ρο απο­λο­γι­σμό και με βάση των όγκο των του­ρι­στών που θα έφερ­νε η εται­ρεία στη χώρα μας, μι­λά­με για δε­κά­δες εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ.

Η Ryanair είναι αναμ­φι­σβή­τη­τα ένας με­γά­λος παί­χτης για τον του­ρι­σμό της Ελ­λά­δας και άλλων χωρών. Πά­ντο­τε ζη­τού­σε και ζητά προ­νο­μια­κή με­τα­χεί­ρι­ση, ενώ δεν δι­στά­ζει να «κλεί­σει» έναν προ­ο­ρι­σμό, ακόμα και ολό­κλη­ρη χώρα μέσα σε μια νύχτα. Τα χρή­μα­τα που λαμ­βά­νει από κράτη και πε­ρι­φέ­ρειες ως συν­δια­φή­μι­ση είναι πολλά αλλά δεν αρ­κεί­ται σε αυτά. Ζητά εκ­πτώ­σεις από τα αε­ρο­δρό­μια, για τα αε­ρο­σκά­φη της.

Η κυ­βέρ­νη­ση σαφώς και δεν μπο­ρεί να υπο­κύ­ψει σε εκ­βια­σμούς και απει­λές, ούτε και να με­τα­χει­ρι­στεί προ­νο­μια­κά μια εται­ρεία, όμως θα πρέ­πει να δώσει μια σαφή και έγκαι­ρη απά­ντη­ση στην αε­ρο­πο­ρι­κή εται­ρεία και να προ­σπα­θή­σει να βρει μια μέση λύση. Οι του­ρί­στες που φέρ­νει η Ryanair στην Ελ­λά­δα είναι πολ­λοί και ση­μα­ντι­κοί και βε­βαί­ως έχουν τα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά των με­μο­νω­μέ­νων τα­ξι­διω­τών, αφού δεν αγο­ρά­ζουν ορ­γα­νω­μέ­να πα­κέ­τα.

Πηγή news247.gr

Βίκη Βα­μιε­δά­κη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.