Ειδήσεις

Βαρουφάκης: Αυτό είναι το σχέδιο για το χρέος

Τι αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στους FT.

“Ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο νέος υπουργός Οικονομικών, παρουσίασε το σχέδιο μετά από μια δραματική εβδομάδα, κατά την οποία οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης ταρακούνησαν τους Ευρωπαίους εταίρους και επανέφεραν τους φόβους για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, περιέγραψε την σύγκρουση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη ως τον «μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία». Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, ο κ. Βαρουφάκης είπε στους Financial Times ότι η κυβέρνηση του δεν θα ζητήσει κούρεμα στην ονομαστική αξία του ελληνικού χρέους των 315 δισ. ευρώ. Αντίθετα θα ζητήσει ένα «μενού ανταλλαγών χρέους» (menu of debt swaps) για την ελάφρυνση του βάρους, συμπεριλαμβανομένων δύο νέου τύπου ομολόγων.

Ο πρώτος τύπος, που θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη, θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος, που χαρακτήρισε ως «ομόλογα χωρίς λήξη» (perpetual bonds), θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο ίδιος είπε ότι η πρόταση του για ανταλλαγή χρέους θα είναι μια μορφή «έξυπνης διαχείρισης του χρέους» (smart debt engineering) η οποία θα αποφεύγει την χρήση όρων όπως «κούρεμα» χρέους, που είναι πολιτικά μη αποδεκτοί στην Γερμανία και σε άλλες πιστώτριες ώρες γιατί ακούγεται στους φορολογούμενους ως μια άμεση ζημία. Αλλά υπάρχει έντονος σκεπτικισμός σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ειδικά στο Βερολίνο, για την ακραία πολιτική της νέας κυβέρνησης και τις εκκλήσεις της για να μπει τέλος στις πολιτικές λιτότητας.

«Αυτό που θα έλεγα στους εταίρους μας είναι πως συνδυάζουμε πρωτογενή πλεονάσματα με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα» είπε ο κ. Βαρουφάκης, ένας αριστερός ακαδημαϊκός οικονομολόγος και δεινός μπλόγκερ. «Θα έλεγα, βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε την χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μια παραμορφωμένη παρά μια μεταμορφωμένη Ελλάδα».

Η επίσκεψη του στο Λονδίνο ήταν μέρος μιας περιοδείας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που έχει σαν στόχο να κερδίσει στήριξη για μια νέα προσέγγιση στην νέα ελληνική κρίση χρέους. Μετά την συνάντηση, ο κ. Όζμπορν του ζήτησε «να δράσει με υπευθυνότητα», προσθέτοντας πως είναι επίσης σημαντικό η ευρωζώνη να αποκτήσει ένα καλύτερο σχέδιο για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

«Είναι κλιμακούμενη απειλή για την βρετανική οικονομία. Και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι στην Ευρώπη όπως και στην Βρετανία, θα επιλέξουμε την επάρκεια από το χάος» δήλωσε.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συντηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα (δηλαδή μετά την πληρωμή των τόκων, όπως αναφέρεται στο πρωτότυπο) στο 1% με 1,5% του ΑΕΠ, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κόμμα που ελέγχει την κυβέρνηση συνασπισμού, δεν θα πετύχει όλες τις δεσμεύσεις για δημόσιες δαπάνες με τις οποίες εξελέγη.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να στοχεύσει στους εύπορους Έλληνες, που δεν έχουν πληρώσει το αρμόζον μερίδιο σε φόρους στα έξι χρόνια οικονομικής διολίσθησης της οικονομίας. «Θέλουμε να βάλουμε ως προτεραιότητα το κεφάλι του ψαριού και μετά να πάμε προς την ουρά» σχολίασε.

Ο υπουργός προέβλεψε δυσκολίες στην αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής και το «νταβατζιλίκι» των επιχειρηματιών ολιγαρχών και των υπολοίπων πλούσιων της Ελλάδας, αλλά υποσχέθηκε: «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε. Αν μας ξεκάνουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, θα είναι τιμή μας να πέσουμε σε ένα δίκαιο αγώνα»

Σε ερώτηση, αν πιστεύει πως οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη, έχουν δίκιο που ανησυχούν για το κυβερνητικό σχέδιο πρόσληψης χιλιάδων υπαλλήλων του δημοσίου, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Αν κοιτάξετε τι έχει συμβεί τα πέντε τελευταία χρόνια, θα δείτε ότι έχει γίνει μαζική συρρίκνωση στον δημόσιο τομέα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι αποδοτικός –είναι ένα είδος Δημόσιος Εχθρού Νο 1, η ελληνική γραφειοκρατία.»

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε μια ευκαιρία «να παταχθεί η περίεργη σχέση ανάμεσα στα διαπλεκόμενα συμφέροντα στον δημόσιο τομέα και τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα, που λειτουργούν σαν βαρίδι για την δημιουργικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την ελευθερία και την δημοκρατία» τόνισε.

Η κυβέρνηση προγραμματίζει να παρουσιάσει τις προτάσεις της λεπτομερώς στους Ευρωπαίους εταίρους πριν τα τέλη Φεβρουαρίου.

«Ότι και αν σκέφτονται οι εταίροι μας για το ότι προερχόμαστε από την ριζοσπαστική αριστερά, εμείς αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα τις μεταρρυθμίσεις, με σοβαρότητα το να είμαστε καλοί Ευρωπαίοι και με σοβαρότητα το να ακούμε. Το μόνο πράγμα από το οποίο δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, είναι η άποψή μας ότι το τρέχον ανεφάρμοστο πρόγραμμα [που έχουμε συμφωνήσει με τους πιστωτές] πρέπει να επανεξεταστεί από το μηδέν,» δήλωσε.

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε τις δηλώσεις κατά το δεύτερο στάδιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του που άρχισε από το Παρίσι, και έχει στόχο να κερδίσει την υποστήριξη για αναδιαπραγμάτευση του προγράμματος διάσωσης 245 δισ. ευρώ που ξεκίνησε το 2010 με τον έκτακτο δανεισμό από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ελπίζει να εξασφαλίσει ένα τετράμηνο «πρόγραμμα γέφυρα» που θα αρχίσει από τώρα μέχρι την 1η Ιουνίου, βάση του οποίου η ΕΚΤ θα υποσχεθεί να κρατήσει «ζωντανό» το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, συνεχίζοντας την παροχή ρευστότητας με ευνοϊκούς όρους.

Αντί να ζητήσει τα 7 δισ. ευρώ βοήθειας που επρόκειτο να πληρωθούν στην Ελλάδα πέρυσι, αν είχε ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις δημοσιονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που επέβαλαν οι πιστωτές, η κυβέρνηση θα ζητήσει μόνο 1,9 δισ. ευρώ –το αντίστοιχο, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, με τα κέρδη που αποκόμισε η ΕΚΤ από τις αγορές των ελληνικών ομολόγων μετά την διάσωση του 2010.

«Η εντολή που λάβαμε, μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε ένα μικρό πράγμα: Να μας δοθούν λίγες εβδομάδες για να προτείνουμε τις δικές μας ιδέες στην ΕΚΤ, τους εταίρους στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ,» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Η άποψη ότι οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις έβαλαν τις υπογραφές τους σε προγράμματα που δεν έχουν αποδώσει, και ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε αυτή την γραμμή απαρέγκλιτα, συνιστά προσβολή στην δημοκρατία.»

«Εχουμε το μειονέκτημα της έλλειψης εμπειρίας. Επίσης είμαστε μια ευρεία συμμαχία (broad church)» πρόσθεσε αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται με εταίρο στην κυβέρνηση συνασπισμού. «Αλλά έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν έχουμε ακόμη πουλήσει την ψυχή μας στον διάβολο –και δεν σκοπεύουμε να το κάνουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ από τους ολιγάρχες.»

Διευκρινιστική δήλωση Βαρουφάκη

Από τον υπουργό Οικονομικών εκδόθηκε δήλωση η οποία αναφέρει:

Επειδή δίνονται εσφαλμένες ερμηνείες σε τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών σε επενδυτές στο Λονδίνο, o Γιάνης Βαρουφάκης διευκρινίζει:

«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.

Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας».

Σακελλαρίδης: Δεν αλλάζουμε στρατηγική για το χρέος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τον Γ. Βαρουφάκη, καθώς και τη στρατηγική για το δημόσιο χρέος.

«Η αίσθηση που υπάρχει στη μεριά της κυβέρνησης είναι θετική. Ξέρουμε ότι η διαπραγμάτευση είναι ένας αγώνας αντοχής. Ξέρουμε ότι θα υπάρχουν διάφορα στάδια, συζητήσεις, διαβουλεύσεις, αντιφατικές δηλώσεις. Η διαπραγμάτευση έχει ξεκινήσει. Είμαστε αισιόδοξοι. Τα μηνύματα που έρχονται και από το εξωτερικό συντείνουν στην αισιοδοξία. Το χρονοδιάγραμμα θα φανεί στην πράξη. Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κόμβοι, όπως η συνάντηση με τον κύριο Γιούνκερ, η σύνοδος κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου. Νομίζω ότι υπάρχει ο χρόνος για να φτάσουμε σε μία συμφωνία», τόνισε αρχικά ο κ. Σακελλαρίδης σχετικά με την διαπραγμάτευση και συνέχισε:

«Δεν ήταν δηλώσεις στους Financial Times, ήταν ομιλία του κ. Βαρουφάκη. Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη στρατηγική την οποία είχε παρουσιάσει και προεκλογικά σε σχέση με το χρέος. Σκοπός της κυβέρνησης είναι η διαγραφή του χρέους ούτως ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Αυτό το οποίο δόθηκε στους Financial Times είναι μια τεχνική αποτίμηση του πως μπορεί να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο».

«Είναι διαφορετικό πράγμα η επιμήκυνση και διαφορετικό τα ομόλογα που δεν λήγουν ποτέ. Για την κυβέρνηση δεν έχει σημασία το πώς θα ονομαστεί. Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι εμείς έχουμε μια διαπραγματευτική στρατηγική η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά, ενώ η κυβέρνηση περίμενε παθητικά και στωικά να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Εμείς έχουνε αλλάξει τελείως τους όρους της διαπραγμάτευσης. Έχουμε βγει μπροστά, συνεχίζουμε τις επαφές και είμαστε στην ευχάριστη θέση να λέμε ότι δεν ακολουθούμε την πεπατημένη που ακολούθησαν και οι άλλες κυβερνήσεις», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση παραμένει συνεπής στη στρατηγική της για το Δημόσιο χρέος. Ο τεχνικός τρόπος με τον οποίο θα γίνει αφορά τα οικονομικά επιτελεία. Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση θα κινηθεί και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης», σημείωσε ακόμα ο κ. Σακελλαρίδης και συμπλήρωσε:

«Όταν η διάρκεια των ομολόγων πάει στην αιωνιότητα και όταν πάει στα 30 ή στα 20 χρόνια, είναι πολύ διαφορετικά και τα επιτόκια που πληρώνεις ετησίως. Το ζήτημα της Εθνικής κυριαρχίας δεν ορίζεται με τεχνικούς τρόπους. Ορίζεται πρώτα από όλα με πολιτική βούληση. Αυτή η κυβέρνηση τα θέματα Εθνικής κυριαρχίας θα τα υποστηρίξει με τρόπο που δεν τα είχε υποστηρίξει η προηγούμενη κυβέρνηση».

«Δεν θα ήταν αναμενόμενο να αλλάξει ξαφνικά η στάση της Γερμανίας από την 1η στιγμή. Είμαστε αισιόδοξοι. Έχουν γίνει αρκετές δηλώσεις που λένε ότι η τρόικα, έχει τελειώσει. Είναι διαφορετικό όταν έχεις κάποιους υπαλλήλους τεχνοκράτες που έρχονται στην Ελλάδα με συγκεκριμένες πολιτικές εντολές από τους προϊσταμένους τους και είναι πολύ διαφορετικό να μιλάς απευθείας σε επίπεδο θεσμών στους οποίους η Ελλάδα συμμετέχει και να γίνεται μια συζήτηση και για το πρόγραμμα που εκτελείται και για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται. Η διαπραγμάτευση αυτή λαμβάνει πολιτικά χαρακτηριστικά που είναι αυτό που δεν έκανε ποτέ η προηγούμενη κυβέρνηση. Το άγχος του κ. Χαρδούβελη ήταν το πότε θα έρθει η τρόικα και το πώς θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε όλα αυτά τα μέτρα», σημείωσε.

«Μερικές φορές έχουμε και λίγο κοντή μνήμη. Αν είχε επικρατήσει η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά σήμερα θα συζητούσαμε τον τρόπο με τον οποίο θα περνούσε από τη βουλή το νέο πολυνομοσχέδιο», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ακόμα:

«Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία των διαβουλεύσεων. Τώρα βγήκαμε κυβέρνηση και νομίζω πολύ γρήγορα έχουμε ξεκινήσει αυτές τις επαφές. Ακόμα και η επιμήκυνση μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους. Είναι ένα συνολικό πλαίσιο που μπορεί να συνδυάσει την απομείωση του χρέους και ταυτόχρονα να μετριάσει και την πολιτική λιτότητας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου