ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαρουφάκης: Αυτό είναι το σχέδιο για το χρέος

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Βαρουφάκης
Μέγεθος γραμμάτων

Τι απο­κα­λύ­πτει σε συ­νέ­ντευ­ξή του στους FT.

“Ο Γιάν­νης Βα­ρου­φά­κης, ο νέος υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών, πα­ρου­σί­α­σε το σχέ­διο μετά από μια δρα­μα­τι­κή εβδο­μά­δα, κατά την οποία οι πρώ­τες κι­νή­σεις της κυ­βέρ­νη­σης τα­ρα­κού­νη­σαν τους Ευ­ρω­παί­ους εταί­ρους και επα­νέ­φε­ραν τους φό­βους για την πα­ρα­μο­νή της χώρας στο ευρώ.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών του Ηνω­μέ­νου Βα­σι­λεί­ου, πε­ριέ­γρα­ψε την σύ­γκρου­ση ανά­με­σα στην Ελ­λά­δα και την ευ­ρω­ζώ­νη ως τον «με­γα­λύ­τε­ρο κίν­δυ­νο για την πα­γκό­σμια οι­κο­νο­μία». Σε μια προ­σπά­θεια να ρίξει τους τό­νους, ο κ. Βα­ρου­φά­κης είπε στους Financial Times ότι η κυ­βέρ­νη­ση του δεν θα ζη­τή­σει κού­ρε­μα στην ονο­μα­στι­κή αξία του ελ­λη­νι­κού χρέ­ους των 315 δισ. ευρώ. Αντί­θε­τα θα ζη­τή­σει ένα «μενού ανταλ­λα­γών χρέ­ους» (menu of debt swaps) για την ελά­φρυν­ση του βά­ρους, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων δύο νέου τύπου ομο­λό­γων.

Ο πρώ­τος τύπος, που θα συν­δέ­ε­ται με την ονο­μα­στι­κή οι­κο­νο­μι­κή ανά­πτυ­ξη, θα αντι­κα­τα­στή­σει τα ευ­ρω­παϊ­κά δά­νεια διά­σω­σης και ο δεύ­τε­ρος, που χα­ρα­κτή­ρι­σε ως «ομό­λο­γα χωρίς λήξη» (perpetual bonds), θα αντι­κα­τα­στή­σει τα ελ­λη­νι­κά ομό­λο­γα που έχει στην κα­το­χή της η Ευ­ρω­παϊ­κή Κε­ντρι­κή Τρά­πε­ζα.

Ο ίδιος είπε ότι η πρό­τα­ση του για ανταλ­λα­γή χρέ­ους θα είναι μια μορφή «έξυ­πνης δια­χεί­ρι­σης του χρέ­ους» (smart debt engineering) η οποία θα απο­φεύ­γει την χρήση όρων όπως «κού­ρε­μα» χρέ­ους, που είναι πο­λι­τι­κά μη απο­δε­κτοί στην Γερ­μα­νία και σε άλλες πι­στώ­τριες ώρες γιατί ακού­γε­ται στους φο­ρο­λο­γού­με­νους ως μια άμεση ζημία. Αλλά υπάρ­χει έντο­νος σκε­πτι­κι­σμός σε πολ­λές ευ­ρω­παϊ­κές πρω­τεύ­ου­σες, ει­δι­κά στο Βε­ρο­λί­νο, για την ακραία πο­λι­τι­κή της νέας κυ­βέρ­νη­σης και τις εκ­κλή­σεις της για να μπει τέλος στις πο­λι­τι­κές λι­τό­τη­τας.

«Αυτό που θα έλεγα στους εταί­ρους μας είναι πως συν­δυά­ζου­με πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα με μια με­ταρ­ρυθ­μι­στι­κή ατζέ­ντα» είπε ο κ. Βα­ρου­φά­κης, ένας αρι­στε­ρός ακα­δη­μαϊ­κός οι­κο­νο­μο­λό­γος και δει­νός μπλό­γκερ. «Θα έλεγα, βοη­θή­στε μας να με­ταρ­ρυθ­μί­σου­με την χώρα μας και δώστε μας δη­μο­σιο­νο­μι­κό πε­ρι­θώ­ριο για να το κά­νου­με, δια­φο­ρε­τι­κά θα συ­νε­χί­σου­με να ασφυ­κτιού­με και θα γί­νου­με μια πα­ρα­μορ­φω­μέ­νη παρά μια με­τα­μορ­φω­μέ­νη Ελ­λά­δα».

Η επί­σκε­ψη του στο Λον­δί­νο ήταν μέρος μιας πε­ριο­δεί­ας σε ευ­ρω­παϊ­κές πρω­τεύ­ου­σες που έχει σαν στόχο να κερ­δί­σει στή­ρι­ξη για μια νέα προ­σέγ­γι­ση στην νέα ελ­λη­νι­κή κρίση χρέ­ους. Μετά την συ­νά­ντη­ση, ο κ. Όζ­μπορν του ζή­τη­σε «να δρά­σει με υπευ­θυ­νό­τη­τα», προ­σθέ­το­ντας πως είναι επί­σης ση­μα­ντι­κό η ευ­ρω­ζώ­νη να απο­κτή­σει ένα κα­λύ­τε­ρο σχέ­διο για την ανά­πτυ­ξη και την απα­σχό­λη­ση.

«Είναι κλι­μα­κού­με­νη απει­λή για την βρε­τα­νι­κή οι­κο­νο­μία. Και πρέ­πει να βε­βαιω­θού­με ότι στην Ευ­ρώ­πη όπως και στην Βρε­τα­νία, θα επι­λέ­ξου­με την επάρ­κεια από το χάος» δή­λω­σε.

Ο κ. Βα­ρου­φά­κης δή­λω­σε ότι η κυ­βέρ­νη­ση θα συ­ντη­ρή­σει ένα πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα (δη­λα­δή μετά την πλη­ρω­μή των τόκων, όπως ανα­φέ­ρε­ται στο πρω­τό­τυ­πο) στο 1% με 1,5% του ΑΕΠ, ακόμη κι αν αυτό ση­μαί­νει ότι ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, το αρι­στε­ρό κόμμα που ελέγ­χει την κυ­βέρ­νη­ση συ­να­σπι­σμού, δεν θα πε­τύ­χει όλες τις δε­σμεύ­σεις για δη­μό­σιες δα­πά­νες με τις οποί­ες εξε­λέ­γη.

Ο κ. Βα­ρου­φά­κης δή­λω­σε επί­σης ότι η κυ­βέρ­νη­ση θα πρέ­πει να στο­χεύ­σει στους εύ­πο­ρους Έλ­λη­νες, που δεν έχουν πλη­ρώ­σει το αρ­μό­ζον με­ρί­διο σε φό­ρους στα έξι χρό­νια οι­κο­νο­μι­κής διο­λί­σθη­σης της οι­κο­νο­μί­ας. «Θέ­λου­με να βά­λου­με ως προ­τε­ραιό­τη­τα το κε­φά­λι του ψα­ριού και μετά να πάμε προς την ουρά» σχο­λί­α­σε.

Ο υπουρ­γός προ­έ­βλε­ψε δυ­σκο­λί­ες στην απο­τε­λε­σμα­τι­κή πά­τα­ξη της φο­ρο­δια­φυ­γής και το «ντα­βα­τζι­λί­κι» των επι­χει­ρη­μα­τιών ολι­γαρ­χών και των υπο­λοί­πων πλού­σιων της Ελ­λά­δας, αλλά υπο­σχέ­θη­κε: «Δεν θα στα­μα­τή­σου­με μέχρι να πε­τύ­χου­με. Αν μας ξε­κά­νουν τα δια­πλε­κό­με­να συμ­φέ­ρο­ντα, θα είναι τιμή μας να πέ­σου­με σε ένα δί­καιο αγώνα»

Σε ερώ­τη­ση, αν πι­στεύ­ει πως οι εταί­ροι της Ελ­λά­δας στην ευ­ρω­ζώ­νη, έχουν δίκιο που ανη­συ­χούν για το κυ­βερ­νη­τι­κό σχέ­διο πρό­σλη­ψης χι­λιά­δων υπαλ­λή­λων του δη­μο­σί­ου, ο κ. Βα­ρου­φά­κης απά­ντη­σε: «Αν κοι­τά­ξε­τε τι έχει συμ­βεί τα πέντε τε­λευ­ταία χρό­νια, θα δείτε ότι έχει γίνει μα­ζι­κή συρ­ρί­κνω­ση στον δη­μό­σιο τομέα. Το πρό­βλη­μα είναι ότι δεν είναι απο­δο­τι­κός –είναι ένα είδος Δη­μό­σιος Εχθρού Νο 1, η ελ­λη­νι­κή γρα­φειο­κρα­τία.»

Η εκλο­γι­κή νίκη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δη­μιούρ­γη­σε μια ευ­και­ρία «να πα­τα­χθεί η πε­ρί­ερ­γη σχέση ανά­με­σα στα δια­πλε­κό­με­να συμ­φέ­ρο­ντα στον δη­μό­σιο τομέα και τα συμ­φέ­ρο­ντα του ιδιω­τι­κού τομέα, που λει­τουρ­γούν σαν βα­ρί­δι για την δη­μιουρ­γι­κό­τη­τα, την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα, την ελευ­θε­ρία και την δη­μο­κρα­τία» τό­νι­σε.

Η κυ­βέρ­νη­ση προ­γραμ­μα­τί­ζει να πα­ρου­σιά­σει τις προ­τά­σεις της λε­πτο­με­ρώς στους Ευ­ρω­παί­ους εταί­ρους πριν τα τέλη Φε­βρουα­ρί­ου.

«Ότι και αν σκέ­φτο­νται οι εταί­ροι μας για το ότι προ­ερ­χό­μα­στε από την ρι­ζο­σπα­στι­κή αρι­στε­ρά, εμείς αντι­με­τω­πί­ζου­με με σο­βα­ρό­τη­τα τις με­ταρ­ρυθ­μί­σεις, με σο­βα­ρό­τη­τα το να εί­μα­στε καλοί Ευ­ρω­παί­οι και με σο­βα­ρό­τη­τα το να ακού­με. Το μόνο πράγ­μα από το οποίο δεν πρό­κει­ται να υπο­χω­ρή­σου­με, είναι η άποψή μας ότι το τρέ­χον ανε­φάρ­μο­στο πρό­γραμ­μα [που έχου­με συμ­φω­νή­σει με τους πι­στω­τές] πρέ­πει να επα­νε­ξε­τα­στεί από το μηδέν,» δή­λω­σε.

Ο κ. Βα­ρου­φά­κης έκανε τις δη­λώ­σεις κατά το δεύ­τε­ρο στά­διο της ευ­ρω­παϊ­κής πε­ριο­δεί­ας του που άρ­χι­σε από το Πα­ρί­σι, και έχει στόχο να κερ­δί­σει την υπο­στή­ρι­ξη για ανα­δια­πραγ­μά­τευ­ση του προ­γράμ­μα­τος διά­σω­σης 245 δισ. ευρώ που ξε­κί­νη­σε το 2010 με τον έκτα­κτο δα­νει­σμό από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Ο υπουρ­γός τό­νι­σε ότι η Ελ­λά­δα ελ­πί­ζει να εξα­σφα­λί­σει ένα τε­τρά­μη­νο «πρό­γραμ­μα γέ­φυ­ρα» που θα αρ­χί­σει από τώρα μέχρι την 1η Ιου­νί­ου, βάση του οποί­ου η ΕΚΤ θα υπο­σχε­θεί να κρα­τή­σει «ζω­ντα­νό» το ελ­λη­νι­κό χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό σύ­στη­μα, συ­νε­χί­ζο­ντας την πα­ρο­χή ρευ­στό­τη­τας με ευ­νοϊ­κούς όρους.

Αντί να ζη­τή­σει τα 7 δισ. ευρώ βο­ή­θειας που επρό­κει­το να πλη­ρω­θούν στην Ελ­λά­δα πέ­ρυ­σι, αν είχε αντα­πο­κρι­θεί στις προ­ϋ­πο­θέ­σεις δη­μο­σιο­νο­μι­κής πο­λι­τι­κής και διαρ­θρω­τι­κών με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων που επέ­βα­λαν οι πι­στω­τές, η κυ­βέρ­νη­ση θα ζη­τή­σει μόνο 1,9 δισ. ευρώ –το αντί­στοι­χο, δή­λω­σε ο κ. Βα­ρου­φά­κης, με τα κέρδη που απο­κό­μι­σε η ΕΚΤ από τις αγο­ρές των ελ­λη­νι­κών ομο­λό­γων μετά την διά­σω­ση του 2010.

«Η εντο­λή που λά­βα­με, μας δίνει το δι­καί­ω­μα να κά­νου­με ένα μικρό πράγ­μα: Να μας δο­θούν λίγες εβδο­μά­δες για να προ­τεί­νου­με τις δικές μας ιδέες στην ΕΚΤ, τους εταί­ρους στην ευ­ρω­ζώ­νη και το ΔΝΤ,» δή­λω­σε ο υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών. «Η άποψη ότι οι προη­γού­με­νες ελ­λη­νι­κές κυ­βερ­νή­σεις έβα­λαν τις υπο­γρα­φές τους σε προ­γράμ­μα­τα που δεν έχουν απο­δώ­σει, και ότι εί­μα­στε υπο­χρε­ω­μέ­νοι να ακο­λου­θή­σου­με αυτή την γραμ­μή απα­ρέ­γκλι­τα, συ­νι­στά προ­σβο­λή στην δη­μο­κρα­τία.»

«Εχου­με το μειο­νέ­κτη­μα της έλ­λει­ψης εμπει­ρί­ας. Επί­σης εί­μα­στε μια ευ­ρεία συμ­μα­χία (broad church)» πρό­σθε­σε ανα­φε­ρό­με­νος στο γε­γο­νός ότι ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ συ­νερ­γά­ζε­ται με εταί­ρο στην κυ­βέρ­νη­ση συ­να­σπι­σμού. «Αλλά έχου­με το πλε­ο­νέ­κτη­μα ότι δεν έχου­με ακόμη που­λή­σει την ψυχή μας στον διά­βο­λο –και δεν σκο­πεύ­ου­με να το κά­νου­με. Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ είναι το μόνο κόμμα που δεν χρη­μα­το­δο­τή­θη­κε ποτέ από τους ολι­γάρ­χες.»

Διευ­κρι­νι­στι­κή δή­λω­ση Βα­ρου­φά­κη

Από τον υπουρ­γό Οι­κο­νο­μι­κών εκ­δό­θη­κε δή­λω­ση η οποία ανα­φέ­ρει:

Επει­δή δί­νο­νται εσφαλ­μέ­νες ερ­μη­νεί­ες σε το­πο­θέ­τη­ση του Υπουρ­γού Οι­κο­νο­μι­κών σε επεν­δυ­τές στο Λον­δί­νο, o Γιά­νης Βα­ρου­φά­κης διευ­κρι­νί­ζει:

«Αν χρεια­στεί να χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με ευ­φη­μι­σμούς και ερ­γα­λεία χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής μη­χα­νι­κής ώστε να βγά­λου­με την Ελ­λά­δα από την χρε­ο­δου­λο­πα­ροι­κία, θα το κά­νου­με. Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελ­λη­νι­κό δη­μό­σιο χρέος, θα γίνει βιώ­σι­μο, θα ανοί­ξει η προ­ο­πτι­κή της πραγ­μα­τι­κής ανά­πτυ­ξης και ο ελ­λη­νι­κός λαός επι­τέ­λους θα ανα­σά­νει.

Η κυ­βέρ­νη­ση και ο Υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών δεν κά­νουν πίσω, όσο και αν θλί­βο­νται ορι­σμέ­νοι από την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα μας».

Σα­κελ­λα­ρί­δης: Δεν αλ­λά­ζου­με στρα­τη­γι­κή για το χρέος

Ο κυ­βερ­νη­τι­κός εκ­πρό­σω­πος, Γα­βρι­ήλ Σα­κελ­λα­ρί­δης, μί­λη­σε στον Real Fm 97,8 και την εκ­πο­μπή του Νίκου Χα­τζη­νι­κο­λά­ου, για την πο­ρεία των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων, τον Γ. Βα­ρου­φά­κη, καθώς και τη στρα­τη­γι­κή για το δη­μό­σιο χρέος.

«Η αί­σθη­ση που υπάρ­χει στη μεριά της κυ­βέρ­νη­σης είναι θε­τι­κή. Ξέ­ρου­με ότι η δια­πραγ­μά­τευ­ση είναι ένας αγώ­νας αντο­χής. Ξέ­ρου­με ότι θα υπάρ­χουν διά­φο­ρα στά­δια, συ­ζη­τή­σεις, δια­βου­λεύ­σεις, αντι­φα­τι­κές δη­λώ­σεις. Η δια­πραγ­μά­τευ­ση έχει ξε­κι­νή­σει. Εί­μα­στε αι­σιό­δο­ξοι. Τα μη­νύ­μα­τα που έρ­χο­νται και από το εξω­τε­ρι­κό συ­ντεί­νουν στην αι­σιο­δο­ξία. Το χρο­νο­διά­γραμ­μα θα φανεί στην πράξη. Υπάρ­χουν κά­ποιοι βα­σι­κοί κόμ­βοι, όπως η συ­νά­ντη­ση με τον κύριο Γιούν­κερ, η σύ­νο­δος κο­ρυ­φής στις 12 Φε­βρουα­ρί­ου. Νο­μί­ζω ότι υπάρ­χει ο χρό­νος για να φτά­σου­με σε μία συμ­φω­νία», τό­νι­σε αρ­χι­κά ο κ. Σα­κελ­λα­ρί­δης σχε­τι­κά με την δια­πραγ­μά­τευ­ση και συ­νέ­χι­σε:

«Δεν ήταν δη­λώ­σεις στους Financial Times, ήταν ομι­λία του κ. Βα­ρου­φά­κη. Η κυ­βέρ­νη­ση πα­ρα­μέ­νει στα­θε­ρή στη στρα­τη­γι­κή την οποία είχε πα­ρου­σιά­σει και προ­ε­κλο­γι­κά σε σχέση με το χρέος. Σκο­πός της κυ­βέρ­νη­σης είναι η δια­γρα­φή του χρέ­ους ούτως ώστε αυτό να κα­τα­στεί βιώ­σι­μο. Αυτό το οποίο δό­θη­κε στους Financial Times είναι μια τε­χνι­κή απο­τί­μη­ση του πως μπο­ρεί να γίνει το ελ­λη­νι­κό χρέος βιώ­σι­μο».

«Είναι δια­φο­ρε­τι­κό πράγ­μα η επι­μή­κυν­ση και δια­φο­ρε­τι­κό τα ομό­λο­γα που δεν λή­γουν ποτέ. Για την κυ­βέρ­νη­ση δεν έχει ση­μα­σία το πώς θα ονο­μα­στεί. Αυτό που έχει ση­μα­σία, είναι ότι εμείς έχου­με μια δια­πραγ­μα­τευ­τι­κή στρα­τη­γι­κή η οποία εφαρ­μό­ζε­ται για πρώτη φορά, ενώ η κυ­βέρ­νη­ση πε­ρί­με­νε πα­θη­τι­κά και στω­ι­κά να ξε­κι­νή­σει η συ­ζή­τη­ση για την ελά­φρυν­ση του δη­μο­σί­ου χρέ­ους. Εμείς έχου­νε αλ­λά­ξει τε­λεί­ως τους όρους της δια­πραγ­μά­τευ­σης. Έχου­με βγει μπρο­στά, συ­νε­χί­ζου­με τις επα­φές και εί­μα­στε στην ευ­χά­ρι­στη θέση να λέμε ότι δεν ακο­λου­θού­με την πε­πα­τη­μέ­νη που ακο­λού­θη­σαν και οι άλλες κυ­βερ­νή­σεις», πρό­σθε­σε.

«Η κυ­βέρ­νη­ση πα­ρα­μέ­νει συ­νε­πής στη στρα­τη­γι­κή της για το Δη­μό­σιο χρέος. Ο τε­χνι­κός τρό­πος με τον οποίο θα γίνει αφορά τα οι­κο­νο­μι­κά επι­τε­λεία. Σε αυτήν ακρι­βώς την κα­τεύ­θυν­ση θα κι­νη­θεί και το οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο της κυ­βέρ­νη­σης», ση­μεί­ω­σε ακόμα ο κ. Σα­κελ­λα­ρί­δης και συ­μπλή­ρω­σε:

«Όταν η διάρ­κεια των ομο­λό­γων πάει στην αιω­νιό­τη­τα και όταν πάει στα 30 ή στα 20 χρό­νια, είναι πολύ δια­φο­ρε­τι­κά και τα επι­τό­κια που πλη­ρώ­νεις ετη­σί­ως. Το ζή­τη­μα της Εθνι­κής κυ­ριαρ­χί­ας δεν ορί­ζε­ται με τε­χνι­κούς τρό­πους. Ορί­ζε­ται πρώτα από όλα με πο­λι­τι­κή βού­λη­ση. Αυτή η κυ­βέρ­νη­ση τα θέ­μα­τα Εθνι­κής κυ­ριαρ­χί­ας θα τα υπο­στη­ρί­ξει με τρόπο που δεν τα είχε υπο­στη­ρί­ξει η προη­γού­με­νη κυ­βέρ­νη­ση».

«Δεν θα ήταν ανα­με­νό­με­νο να αλ­λά­ξει ξαφ­νι­κά η στάση της Γερ­μα­νί­ας από την 1η στιγ­μή. Εί­μα­στε αι­σιό­δο­ξοι. Έχουν γίνει αρ­κε­τές δη­λώ­σεις που λένε ότι η τρόι­κα, έχει τε­λειώ­σει. Είναι δια­φο­ρε­τι­κό όταν έχεις κά­ποιους υπαλ­λή­λους τε­χνο­κρά­τες που έρ­χο­νται στην Ελ­λά­δα με συ­γκε­κρι­μέ­νες πο­λι­τι­κές εντο­λές από τους προϊ­στα­μέ­νους τους και είναι πολύ δια­φο­ρε­τι­κό να μιλάς απευ­θεί­ας σε επί­πε­δο θε­σμών στους οποί­ους η Ελ­λά­δα συμ­με­τέ­χει και να γί­νε­ται μια συ­ζή­τη­ση και για το πρό­γραμ­μα που εκτε­λεί­ται και για τον τρόπο με τον οποίο εφαρ­μό­ζε­ται. Η δια­πραγ­μά­τευ­ση αυτή λαμ­βά­νει πο­λι­τι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά που είναι αυτό που δεν έκανε ποτέ η προη­γού­με­νη κυ­βέρ­νη­ση. Το άγχος του κ. Χαρ­δού­βε­λη ήταν το πότε θα έρθει η τρόι­κα και το πώς θα μπο­ρέ­σου­με να εφαρ­μό­σου­με όλα αυτά τα μέτρα», ση­μεί­ω­σε.

«Με­ρι­κές φορές έχου­με και λίγο κοντή μνήμη. Αν είχε επι­κρα­τή­σει η κυ­βέρ­νη­ση του κ. Σα­μα­ρά σή­με­ρα θα συ­ζη­τού­σα­με τον τρόπο με τον οποίο θα περ­νού­σε από τη βουλή το νέο πο­λυ­νο­μο­σχέ­διο», επι­σή­μα­νε ο κυ­βερ­νη­τι­κός εκ­πρό­σω­πος και τό­νι­σε ακόμα:

«Είναι σε εξέ­λι­ξη η δια­δι­κα­σία των δια­βου­λεύ­σε­ων. Τώρα βγή­κα­με κυ­βέρ­νη­ση και νο­μί­ζω πολύ γρή­γο­ρα έχου­με ξε­κι­νή­σει αυτές τις επα­φές. Ακόμα και η επι­μή­κυν­ση μπο­ρεί να γίνει με δια­φο­ρε­τι­κούς τρό­πους. Είναι ένα συ­νο­λι­κό πλαί­σιο που μπο­ρεί να συν­δυά­σει την απο­μεί­ω­ση του χρέ­ους και ταυ­τό­χρο­να να με­τριά­σει και την πο­λι­τι­κή λι­τό­τη­τας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.