ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλ. Τσίπρας: «Οχι βήματα στον αέρα με την ΑΟΖ»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
τουρκικό σκάφος-BARBAROS
Μέγεθος γραμμάτων

Προ­σε­κτι­κά και ασφα­λή θα είναι τα βή­μα­τα της Αθή­νας σε ό,τι αφορά το ζή­τη­μα της οριο­θέ­τη­σης της ΑΟΖ. Αυτό ήταν το μή­νυ­μα που έστει­λε ο πρω­θυ­πουρ­γός από τη Λευ­κω­σία, στις κοι­νές δη­λώ­σεις του με τον Κύ­πριο πρό­ε­δρο Νίκο Ανα­στα­σιά­δη. Σε ό,τι αφορά στο Κυ­πρια­κό, ο κ. Τσί­πρας δεν πα­ρε­ξέ­κλι­νε διό­λου από την εθνι­κή γραμ­μή, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας ότι η κυ­πρια­κή κυ­βέρ­νη­ση έχει την πρω­το­βου­λία και δια­βε­βαιώ­νο­ντας τον κ. Ανα­στα­σιά­δη πως η κυ­βέρ­νη­σή του «θα υπο­στη­ρί­ξει στα­θε­ρά τις προ­σπά­θειες της Κυ­πρια­κής Δη­μο­κρα­τί­ας για δί­καιη και βιώ­σι­μη λύση στο πλαί­σιο των απο­φά­σε­ων του ΟΗΕ επί τη βάσει δι­ζω­νι­κής-δι­κοι­νο­τι­κής ομο­σπον­δί­ας με μία κυ­ριαρ­χία, μία ιθα­γέ­νεια, μία διε­θνή προ­σω­πι­κό­τη­τα». Ο κ. Τσί­πρας συ­να­ντή­θη­κε στη Λευ­κω­σία με το σύ­νο­λο του κυ­πρια­κού πο­λι­τι­κού κό­σμου και τον Αρ­χιε­πί­σκο­πο Χρυ­σό­στο­μο, ενώ επι­σκέ­φθη­κε τα Φυ­λα­κι­σμέ­να Μνή­μα­τα και κα­τέ­θε­σε στε­φά­νι για τους πε­σό­ντες αγω­νι­στές της ΕΟΚΑ.

Απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση ως προς την οριο­θέ­τη­ση των ΑΟΖ Ελ­λά­δας και Κύ­πρου, ο κ. Τσί­πρας απά­ντη­σε ότι «τα βή­μα­τα που πρέ­πει να κά­νου­με το επό­με­νο διά­στη­μα θα είναι βή­μα­τα προ­σε­κτι­κά» και πρό­σθε­σε: «Εχου­με μια νέα κυ­βέρ­νη­ση με διά­θε­ση ρι­ζο­σπα­στι­κών αλ­λα­γών, αλλά όχι μια νέα κυ­βέρ­νη­ση η οποία θα θε­λή­σει να κάνει βή­μα­τα στον αέρα, χωρίς να έχει με­λε­τή­σει το τι θα επι­φέ­ρουν», είπε ο πρω­θυ­πουρ­γός, που χα­ρα­κτή­ρι­σε «ρι­ζο­σπα­στι­κό» αυτό που μπο­ρεί να δώσει ασφά­λεια, προ­ο­πτι­κή και συ­νέ­χεια. Η το­πο­θέ­τη­ση δεί­χνει ότι η νέα κυ­βέρ­νη­ση δεν προ­σα­να­το­λί­ζε­ται σε βια­στι­κές ή μο­νο­με­ρείς ενέρ­γειες στο θέμα αυτό. Αλ­λω­στε σε πρό­σφα­τη συ­νέ­ντευ­ξή του στην εφη­με­ρί­δα «Σα­μπάχ», ο κ. Τσί­πρας είπε ότι υπάρ­χει ανά­γκη για ανά­πτυ­ξη των σχέ­σε­ων εμπι­στο­σύ­νης με την Τουρ­κία και υπεν­θύ­μι­σε ότι το κόμμα του ακόμη και στις πιο δύ­σκο­λες επο­χές των ελ­λη­νο­τουρ­κι­κών σχέ­σε­ων έπαι­ξε ση­μα­ντι­κό ρόλο στις ει­ρη­νι­κές κι­νή­σεις στις δύο χώρες.

Συ­ντο­νι­σμός

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες από κυ­βερ­νη­τι­κές πηγές στην Αθήνα και τη Λευ­κω­σία, η συ­νά­ντη­ση Ανα­στα­σιά­δη-Τσί­πρα ήταν πε­τυ­χη­μέ­νη και υπήρ­ξε χη­μεία ανά­με­σα στους δύο ηγέ­τες. Οπως δή­λω­σε ο κ. Ανα­στα­σιά­δης, συμ­φώ­νη­σαν σε συ­ντο­νι­σμό των προ­σπα­θειών για αντι­με­τώ­πι­ση των προ­κλή­σε­ων της Τουρ­κί­ας στην κυ­πρια­κή ΑΟΖ, προ­κει­μέ­νου το συ­ντο­μό­τε­ρο δυ­να­τό να αρ­χί­σει εκ νέου ένας ου­σια­στι­κός διά­λο­γος.

Ο κ. Τσί­πρας από την πλευ­ρά του δή­λω­σε ότι το Κυ­πρια­κό

απο­τε­λεί τη «λυδία λίθο» για τις ελ­λη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις και χα­ρα­κτή­ρι­σε τη συ­γκυ­ρία στην οποία επι­σκέ­φθη­κε την Κύπρο δύ­σκο­λη, ενώ πρό­σθε­σε: «Η πα­ρα­βί­α­ση των κυ­ριαρ­χι­κών δι­καιω­μά­των της Κυ­πρια­κής Δη­μο­κρα­τί­ας στην ΑΟΖ και την υφα­λο­κρη­πί­δα της με την έλευ­ση του ερευ­νη­τι­κού σκά­φους “Μπαρ­μπα­ρός” συ­νι­στά κα­τά­φω­ρη πα­ρα­βί­α­ση του διε­θνούς δι­καί­ου και υπο­νο­μεύ­ει τις ανα­γκαί­ες συ­νο­μι­λί­ες ανά­με­σα στις δύο πλευ­ρές». Πά­ντως, η ελ­λη­νι­κή πλευ­ρά δεν έμει­νε με την εντύ­πω­ση ότι οι συ­νο­μι­λί­ες αυτές πρό­κει­ται να ξε­κι­νή­σουν σύ­ντο­μα, καθώς θα πρέ­πει να γί­νουν πρώτα εκλο­γές στην Τουρ­κία και στα Κα­τε­χό­με­να. Οι κ. Τσί­πρας και Ανα­στα­σιά­δης συμ­φώ­νη­σαν επί­σης να υπάρ­ξει μια συ­ντο­νι­σμέ­νη στάση των δύο κυ­βερ­νή­σε­ων στα ευ­ρω­παϊ­κά fora, προ­κει­μέ­νου να δη­μιουρ­γη­θεί μια γέ­φυ­ρα ανά­με­σα στην Ευ­ρώ­πη και τη Ρωσία. «Ελ­λά­δα και Κύ­προς μπο­ρεί να γί­νουν γέ­φυ­ρα ει­ρή­νης και συ­νερ­γα­σί­ας και ανά­με­σα στην Ευ­ρω­παϊ­κή Ενωση και τη Ρωσία», δή­λω­σε ο κ. Τσί­πρας.

Τις δη­λώ­σεις του πρω­θυ­πουρ­γού Τσί­πρα σχο­λί­α­σε πά­ντως και ο Τουρ­κο­κύ­πριος ηγέ­της Ντ. Ερο­γλου, λέ­γο­ντας ότι υπάρ­χει και «τουρ­κο­κυ­πρια­κός λαός στην Κύπρο, πέραν του ελ­λη­νο­κυ­πρια­κού». Αυτό προ­κά­λε­σε απά­ντη­ση του ελ­λη­νι­κού ΥΠΕΞ που κά­λε­σε τον κ. Ερο­γλου «να ευ­θυ­γραμ­μι­στεί επι­τέ­λους με τη διε­θνή έν­νο­μη τάξη και να συ­νει­σφέ­ρει στην επί­λυ­ση του Κυ­πρια­κού».

Έντυ­πη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.