Ειδήσεις

Το μεγάλο πάρτι μετά τα Ιμια

Τον πρώην υφυπουργό Αμυνας Παναγιώτη Καράμπελα βάζει στο κάδρο ο Κάντας μαζί με τέσσερα ακόμη στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που φέρεται να έπαιξαν μεγάλο ρόλο στις προμήθειες – Διαβάστε τη συμπληρωματική απολογιά Κάντα
Τρεις πολιτικούς και πολλούς στρατηγούς εμπλέκει η έρευνα των ανακριτών για τους εξοπλισμούς μετά τη συμπληρωματική κατάθεση του Αντώνη Κάντα και την προσκόμιση της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών του Παναγιώτη Ευσταθίου.

Οι αποκαλύψεις Κάντα φωτογραφίζουν έναν παλαιό πολιτικό με το κωδικό όνομα «πατέρας» (οι συνήγοροι και οι ανακριτές γνωρίζουν το όνομα, αλλά αναμένουν την ολοκλήρωση της έρευνας) που φέρεται να διατηρεί σχέσεις με τον άνθρωπο-κλειδί στις εξελίξεις, τον Ελληνοελβετό τραπεζίτη Φάνη Λυγινό. Αναμένουν την κατάθεση του ίδιου προκειμένου να λύσει το μυστήριο.

Επίσης, εμπλέκει τον πρώην υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Παναγιώτη Καράμπελα, καθώς την επίμαχη χρονική περίοδο είχε υπηρετήσει ως διευθυντής στο 4ο Επιτελικό Γραφείο του ΓΕΣ, που κατά νόμον όριζε τις επιτροπές, καθώς και μια σειρά από άλλους στρατηγούς οι οποίοι την περίοδο εκείνη ανήκαν στο «γαλάζιο» στελεχιακό δυναμικό. Χωρίς να υποστηρίζει ο Α. Κάντας ότι αυτοί δωροδοκήθηκαν, περιγράφει εντούτοις το πλαίσιο λειτουργίας και αφήνει σαφείς υπαινιγμούς για τον τρόπο επιλογής τους και τις… ομόφωνες αποφάσεις και εισηγήσεις τους.

Επιπρόσθετα, ο έτερος κατηγορούμενος, ο έμπορος όπλων Π. Ευσταθίου, με την κατάσταση κίνησης του τραπεζικού του λογαριασμού που προσκόμισε στον ανακριτή, εμπλέκει τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Μητσοτάκη και παλαιό στέλεχος της Ν.Δ. Αλέξανδρο Παπαδόγγονα. Συγκεκριμένα, από την κίνηση φαίνεται ότι από τον λογαριασμό του Π. Ευσταθίου στην BNP, στις 29-9-2006, κατατέθηκαν 10.000 ευρώ στο όνομα του Α. Παπαδόγγονα σε λογαριασμό που διατηρούσε στην Barclays Bank.

Οι ανακριτές αναμένεται να καλέσουν για εξηγήσεις τον απόμαχο πολιτικό για να εξηγήσει τη σχέση που είχε με τον Π. Ευθυμίου και να δικαιολογήσει αυτή τη δοσοληψία. Να θυμίσουμε ότι ο Α. Παπαδόγγονας είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας την περίοδο 1990-93, ενώ τελευταία φορά που άσκησε το βουλευτικό αξίωμα ήταν το 1996-2000.

Συγκεκριμένα, στην κατάθεσή του ο Α. Κάντας υποστηρίζει για τον παλιό πολιτικό με τον κωδικό «πατέρας»:

«Πάντως ο Λυγινός αναμφιβόλως γνώριζε την προέλευση των χρημάτων και την αιτία της καταβολής τους και είναι πρόσωπο-κλειδί και για σειρά άλλων παρόμοιων συναλλαγών με άλλα πολύ σημαντικά πρόσωπα, δηλαδή εμπόρους όπλων, πολιτικά πρόσωπα, στελέχη του υπουργείου Αμυνας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα εν γένει και λειτουργούς της δικαστικής εξουσίας. Αυτά μου τα είπε ο Λυγινός περί τον Μάρτιο του 2008 όταν με είχε επισκεφθεί στο ξενοδοχείο μου στη Γενεύη μετά το σκάνδαλο με τη Siemens, στο οποίο με είχε εμπλέξει εν αγνοία μου με την καταβολή των 500.000 ευρώ στον λογαριασμό μου στη Dresden Bank, με καταβάλλουσα την εταιρεία συμφερόντων Μαυρίδη. Ηταν πολύ τρομαγμένος ο Λυγινός και μου είπε ότι αν ανοίξουν οι λογαριασμοί του Ευσταθίου στην Dresden Bank θα γίνει χαμός. Τότε μου είπε ότι του Ευσταθίου του έφαγαν πάρα πολλά χρήματα σε κάποια δικαστική διαμάχη, χωρίς να μου πει λεπτομέρειες. Περί το 2006-2007 όταν βρισκόμουνα στο γραφείο του Ευσταθίου, στην Πλουτάρχου, ήρθε ο Λυγινός προφανώς για να τον ενημερώσει για την κίνηση των λογαριασμών του και επειδή ήμουνα εκεί είπε στον Ευσταθίου: “Πετάγομαι μέχρι τον “πατέρα” εδώ δίπλα και θα ξανάρθω σε λίγο”.

Οταν έφυγε ο Λυγινός, ρώτησα τον Ευσταθίου ποιος είναι ο “πατέρας” και μου είπε ότι είναι ένας παλιός πολιτικός, καλός φίλος αλλά άπληστος. Οταν είδα τον Λυγινό στη Γενεύη τον Μάρτιο του 2008 τον ρώτησα ποιος πολιτικός ήταν ο ‘‘πατέρας’’, αλλά δεν μου τον κατονόμασε. Θεωρώ ότι ο Λυγινός είναι το κλειδί στην υπόθεση και γνωρίζει για το μαύρο χρήμα που κινείται όχι μόνο στα εξοπλιστικά, αλλά και σε άλλους τομείς».

Αναφορικά δε με τον ρόλο του πρώην υφυπουργού Αμυνας Π. Καράμπελα και των αξιωματικών του Στρατού, η συμπληρωματική του κατάθεση είναι καταλυτική:

«Εκτιμώ ότι είναι λογικώς αναπόφευκτο να έχουν δοθεί χρήματα τόσο σε πρόσωπα στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, και συγκεκριμένα στο 4ο Επιτελικό Γραφείο και στον Γ’ Κλάδο, γιατί αυτοί εισηγήθηκαν τη συγκεκριμένη επιλογή. Επιπλέον, είναι βέβαιο ότι τα μέλη των επιτροπών είχαν βαρύνοντα ρόλο στην όλη διαδικασία γιατί οποιαδήποτε αντίρρηση ή επιφύλαξη θα ματαίωνε κατ’ ουσίαν την προμήθεια, γιατί ουδείς υπουργός ή γενικός δ/ντής ΓΔΕ θα διακινδύνευε να υπογράψει μια τέτοια σύμβαση σε έναν χώρο όπου συγκρούονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα, ελληνικά και ξένα. Γι’ αυτό όλες οι αποφάσεις των επιτροπών είναι ομόφωνες. Και αυτό εξασφαλίζεται με τους κατάλληλους χειρισμούς από αυτόν που επιλέγει τα μέλη των επιτροπών. Κατά νόμο αρμόδιος για τις επιτροπές του ΓΕΣ είναι το 4ο Επιτελικό Γραφείο και ο εκάστοτε δ/ντής του και στη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν ο Π. Καράμπελας, ενώ για τις επιτροπές της ΓΔΕ αρμόδιος είναι ο εκάστοτε γενικός δ/ντής, δηλαδή στη συγκεκριμένη υπόθεση ο Κολύρης, μετά από εισήγηση της ΔΠΕ που τότε είχε δ/ντή τον Ανδρουλάκη, αλλά εν τοις πράγμασι αποφάσιζε ο Λεονταρίτης.

Επίσης, ιδιαίτερο ρόλο έχει πάντα ο εισηγητής της ΔΠΕ, εν προκειμένω ο Κωνσταντόπουλος. Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτά τα πρόσωπα δωροδοκήθηκαν, αλλά ήταν πρόσωπα-κλειδιά για την υλοποίηση αυτής της προμήθειας, τα οποία ουδείς μπορούσε να αγνοήσει χωρίς συνέπειες. Θεωρώ, τέλος, απίθανο η επιλογή της Wegmann να έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία του 4ου Επιτελικού Γραφείου και του Γ’ Κλάδου του ΓΕΣ χωρίς προηγουμένως να είχε εκφράσει την προτίμηση ο αρμόδιος υπουργός ή τουλάχιστον να είχε ενημερωθεί από πριν ο υπουργός για τη συγκεκριμένη επιλογή του ΓΕΣ».

Το μεγάλο πάρτι μετά τα Ιμια
Τούτων δοθέντων, «η μεγάλη νύχτα των στρατηγών έρχεται. Το ζήτημα δεν είναι ποιοι θα γλιτώσουν, αλλά ποιοι θα πάνε φυλακή»

Στην Εισαγγελία Διαφθοράς τους τελευταίους μήνες έχουν συγκεντρωθεί ογκωδέστατοι φάκελοι που χρονολογούνται από το 1996.
Πρόκειται για προμήθειες πολεμικού υλικού όπως τα 30 αεροσκάφη F16 αξίας 1,1 δισ. δολαρίων, τα 4 Zubr (Hovercraft), αξίας 200 εκατ. δολαρίων, οι πύραυλοι Exocet, ο εκσυγχρονισμός των 6 φρεγατών, τα αεροσκάφη C27, τα οχήματα Στρατού Mercedes και τα Leopard.

«Εκείνη την εποχή, αμέσως μετά τα Ιμια, με το επιχείρημα της τουρκικής απειλής και της ανάγκης για ισχυρή άμυνα, έγινε το μεγαλύτερο πάρτι του αιώνα με τους εξοπλισμούς», λένε τώρα δικαστικές πηγές, αλλά και υψηλοί αξιωματούχοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, οι οποίοι έχουν συντάξει ήδη κάποια από τα πορίσματα για τις προμήθειες εκείνης της εποχής.
«Η αίσθηση που υπάρχει στο ΣΔΟΕ αλλά και σε ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς είναι ότι με αυτά τα στοιχεία πρέπει να πάνε φυλακή σχεδόν όλοι οι στρατηγοί των τελευταίων 15 ετών που υπηρέτησαν στις υπό διερεύνηση Διευθύνσεις Προμηθειών και τις σχετικές επιτροπές. Και όχι μόνο αυτοί. Αλλά και οι αξιωματικοί που αποφάσιζαν, οι προμηθευτές των όπλων αυτών και φυσικά οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους», λένε τώρα δικαστικές πηγές. «Και μάλιστα σε όλους τους στρατηγούς θα πρέπει να κατασχεθούν και οι περιουσίες τους», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Τα πορίσματα που έχουν συνταχθεί τα τελευταία χρόνια από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και έχουν σταλεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς και αφορούν στις προμήθειες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ξεπερνούν τα πέντε. Μεταξύ άλλων, περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε η προμήθεια των όπλων αυτών και τα ονόματα που έλαβαν όλες τις αποφάσεις. Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή ερευνώνται οι τραπεζικοί λογαριασμοί τουλάχιστον 500 στρατιωτικών όλων των όπλων, των προμηθευτών και των πολιτικών προϊσταμένων τους που είχαν ανάμιξη στα παραπάνω εξοπλιστικά προγράμματα.
Επίσης, ελέγχονται οι λογαριασμοί διάφορων εταιρειών, όπως οι εταιρείες Λαϊνόπουλου, καθώς είχαν ανάμιξη στην υπόθεση της προμήθειας των οχημάτων Στρατού Mercedes.

«Η πιο άχρηστη αγορά»
Την περασμένη Τετάρτη το πρωί ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Αντώνης Ελευθεριάνος έλαβε στα χέρια του και το πόρισμα του ΣΔΟΕ για την προμήθεια των περίφημων τεσσάρων ουκρανικών και ρωσικών Zubr από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αντί του ποσού των 200 εκατ. δολαρίων.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι «ίσως ήταν η πιο άχρηστη αγορά πολεμικού υλικού που έκανε ποτέ η Ελλάδα, καθώς δεν είχε καμία επιχειρησιακή δυνατότητα στα νερά του Αιγαίου».
Υπενθυμίζεται ότι το 2000 το ελληνικό υπουργείο Αμυνας υπό τον Ακη Τσοχατζόπουλο αποφάσισε να αγοράσει δύο ρωσικά Zubr, ενώ στη συνέχεια αγοράστηκαν επιπλέον δύο από την Ουκρανία.

Τα δύο ρωσικά Hovercraft (το «Ζάκυνθος» και το μεταχειρισμένο «Κεφαλληνία») αγοράστηκαν αντί του ποσού των 103 εκατ. ευρώ. Τα ρωσικά αερόστρωμνα κόστισαν δηλαδή 51,5 εκατ. ευρώ έκαστο, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των απαραίτητων ανταλλακτικών και συστημάτων για την, ούτως ή άλλως, πανάκριβη συντήρησή τους. Η τιμή προμήθειας των ρωσικών Hovercraft, όμως, φαίνεται πως άνοιξε την… όρεξη στους Ουκρανούς, με αποτέλεσμα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να υπογράψει σύμβαση για την απόκτηση δύο επιπλέον σκαφών από την Ουκρανία, κόστους 92 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, 46 εκατ. ευρώ έκαστο.

Επί της ουσίας, όμως, τα πολυδιαφημισμένα Zubr «αποδείχθηκαν ένα πολύ μεγάλο ‘‘παιχνίδι’’ που πλήρωσε πανάκριβα ο ελληνικός λαός», εξηγούν τώρα υψηλόβαθμα στελέχη του Σώματος Δίωξης. Το πόρισμα του ΣΔΟΕ καίει υπουργούς και στρατηγούς, καθώς, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται αλληλογραφία του Ελληνα μεσάζοντα των ουκρανικών Zubr, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς κάνει λόγο για Ελληνες που λαδώνονται.

Ο υπαινιγμός αυτός «περί ωφέλιμων πληρωμών» περιέχεται σε ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε τον Απρίλιο του 2001 ένας από τους ενδιαφερομένους προκειμένου να προσφέρει «συμβουλευτικές» υπηρεσίες για την πώληση στην Ελλάδα των μεγαλύτερων αποβατικών σκαφών στον κόσμο. Η εξέλιξη της υπογραφής της σύμβασης, σε συνδυασμό με την «εσωτερική» αλληλογραφία και την επιστολή προς το Πολεμικό Ναυτικό, αποκαλύπτει υπερκοστολόγηση τόσο των ρωσικών όσο και των ουκρανικών Hovercraft, με πιθανή ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο και ένα μεγάλο ποσό που κανείς δεν γνωρίζει πού κατέληξε. Από εκεί που οι Ουκρανοί προσέφεραν με 20 εκατ. δολάρια το ένα Zubr, το κόστος εκτινάχθηκε στα 46 εκατ. ευρώ.

Το δε παράδοξο είναι πως η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού ήταν αντίθετη στην αγορά των σκαφών του συγκεκριμένου τύπου. Σε απάντηση επιστολής που δέχτηκε από τον μεσάζοντα της ουκρανικής πλευράς ο τότε αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών τόνισε πως «στην παρούσα φάση το Πολεμικό Ναυτικό δεν ενδιαφέρεται για την προμήθεια αερόστρωμνων τύπου Zubr». Σημείωνε ωστόσο πως τα θέματα χειρίζεται η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Τα γερμανικά υποβρύχια και τα 5,34 εκατ. στη Ζelan
Η άγνωστη εταιρεία Zelan Limited, στην οποία οι Γερμανοί της εταιρείας Ferrostaal έστειλαν απευθείας 5,34 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ανακριτικών αρχών.
Μέσω της εταιρείας υπό την επωνυμία Zelan, οι Γερμανοί της Ferrostaal «αντάμειψαν» με το ποσό των 5,34 εκατ. ευρώ (δόθηκε σε τρεις δόσεις: η πρώτη ύψους 2.158.498 ευρώ στις 19 Μαΐου του 2003, η δεύτερη που αφορούσε ποσό 1.681.131 στις 9 Ιουνίου του 2003 και η τρίτη ύψους 1.500.177 στις 13 Αυγούστου του 2003) άγνωστα πρόσωπα που είχαν εμπλακεί στο θέμα της προμήθειας γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214 στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Ο 66χρονος ναυλομεσίτης Μιχαήλ Ματαντός στην απολογία του δήλωσε άγνοια για το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από τη Zelan. Ο Μ. Ματαντός έχει παραδεχτεί ότι μέσω της εταιρείας του MIE διακινήθηκαν μίζες συνολικού ύψους περίπου 84 εκατ. ευρώ (δεν συνυπολογίζονται τα 5,34 εκατ. της Zelan), τις οποίες οι Γερμανοί των εταιρειών Ferrostaal και HDW διένειμαν σε Ελληνες και ξένους αξιωματούχους, αφού πρώτα είχαν εξασφαλίσει το αυτοκρατορικό συμβόλαιο των 2 δισ. ευρώ για τέσσερα υποβρύχια που ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού.

Η πρώτη σύμβαση για τη ναυπήγηση των τριών υποβρυχίων τύπου 214 υπεγράφη στις 15 Φεβρουαρίου του 2000 επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, ενώ στις 31 Μαΐου του 2002 -ενώ υπουργός Αμυνας ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου- υπεγράφη η δεύτερη σύμβαση για κατασκευή ενός ακόμη υποβρυχίου όμοιου τύπου και για τον εκσυγχρονισμό τριών παλαιότερων υποβρυχίων τύπου 209.

Ο συνήγορος του Αντώνη Κάντα κ. Γιάννης Μαντζουράνης μετά τη δεύτερη συμπληρωματική του κατάθεση δήλωσε:

«Η επιβολή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα από τον ανακριτή κ. Σπύρο Γεωργουλέα με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως κυρίας Ελένης Μαυροπούλου στον Α. Κάντα εκπέμπει ισχυρό και πολυσήμαντο μήνυμα προς όλους τους εμπλεκόμενους σε παρόμοιες υποθέσεις. Αποκάλυψη της αλήθειας, προσκόμιση τραπεζικών λογαριασμών και επιστροφή χρημάτων αποδεικνύουν έμπρακτη μετάνοια και ειλικρινή μεταμέλεια. Και αυτό αναγνωρίζεται από τις δικαστικές αρχές και οδηγεί σε ευθέως ανάλογη και προσήκουσα επιεική ποινική μεταχείριση».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου