ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποδαρικό με «Γαλάζια Πατρίδα» από Αγκυρα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τη διε­ξα­γω­γή της αε­ρο­ναυ­τι­κής άσκη­σης με το όνομα «Γα­λά­ζια Πα­τρί­δα», που θα διε­ξα­χθεί την επό­με­νη εβδο­μά­δα, ανα­κοί­νω­σε η Αγκυ­ρα, μια κί­νη­ση με την οποία οι αξιω­μα­τού­χοι της γει­το­νι­κής χώρας το­νί­ζουν πως η τουρ­κι­κή πλευ­ρά θέλει να δεί­ξει πως ενώ από τη μια ασχο­λεί­ται με το μέ­τω­πο της Συ­ρί­ας και των Κούρ­δων στην πε­ριο­χή, από την άλλη δεν πα­ρα­λεί­πει τα συμ­φέ­ρο­ντά της σε άλλες πε­ριο­χές.

«Εί­μα­στε απο­φα­σι­σμέ­νοι να προ­στα­τεύ­σου­με τα δι­καιώ­μα­τά μας», το μή­νυ­μα του Για­σάρ Γκιου­λέρ.

Ο εκ­πρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Αμυ­νας της Τουρ­κί­ας Ζεκί Ακτουρκ ανα­κοί­νω­σε ότι «η άσκη­ση “Γα­λά­ζια Πα­τρί­δα 2025” προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται να διε­ξα­χθεί στη Μαύρη Θά­λασ­σα, στο Αι­γαίο και στη Με­σό­γειο Θά­λασ­σα με­τα­ξύ 7-16 Ια­νουα­ρί­ου, προ­κει­μέ­νου να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η εκ­παί­δευ­ση επι­χει­ρη­σια­κής ετοι­μό­τη­τας των τουρ­κι­κών ναυ­τι­κών δυ­νά­με­ων, να πα­ρα­τη­ρη­θεί η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα της διοί­κη­σης και του ελέγ­χου και να βελ­τιω­θεί η δια­λει­τουρ­γι­κό­τη­τα». Σύμ­φω­να με τον κ. Ακτουρκ, στην άσκη­ση θα λά­βουν μέρος συ­νο­λι­κά 87 πλοία επι­φα­νεί­ας, 7 υπο­βρύ­χια, 7 μη επαν­δρω­μέ­να ναυ­τι­κά οχή­μα­τα, 31 αε­ρο­σκά­φη, 17 ελι­κό­πτε­ρα, 28 μη επαν­δρω­μέ­να και οπλι­σμέ­να αε­ρο­σκά­φη και 20.000 προ­σω­πι­κό, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των ομά­δων υπο­βρύ­χιας επί­θε­σης και υπο­βρύ­χιας άμυ­νας. Οι δρα­στη­ριό­τη­τες της Ημέ­ρας Δια­κε­κρι­μέ­νων Πα­ρα­τη­ρη­τών της εν λόγω άσκη­σης θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν στις 9 Ια­νουα­ρί­ου στη ναυ­τι­κή βάση του Ακσαζ, που βρί­σκε­ται απέ­να­ντι από τη Ρόδο.

Φι­ντάν: Η νέα κυ­βέρ­νη­ση να ανα­λά­βει τα στρα­τό­πε­δα του ISIS, οι Κούρ­δοι μα­χη­τές να εγκα­τα­λεί­ψουν τη χώρα

Ο υπουρ­γός Αμυ­νας της Τουρ­κί­ας Για­σάρ Γκιου­λέρ υπο­στή­ρι­ξε ότι «εκτός από τον αγώνα μας κατά της τρο­μο­κρα­τί­ας, συ­νε­χί­σα­με να προ­στα­τεύ­ου­με τα δι­καιώ­μα­τα και τα συμ­φέ­ρο­ντά μας δίχως συμ­βι­βα­σμό στην Ου­ρά­νια και Γα­λά­ζια Πα­τρί­δα μας. Επι­δει­κνύ­ου­με ει­ρη­νι­κή στάση για να λύ­σου­με τα προ­βλή­μα­τά μας με τη γεί­το­νά μας Ελ­λά­δα, με την οποία έχου­με πρό­σφα­τα θε­τι­κές σχέ­σεις και προ­σπα­θού­με να κά­νου­με το Αι­γαίο Πέ­λα­γος φι­λί­ας και ει­ρή­νης. Ωστό­σο, εκ­φρά­ζου­με με κάθε ευ­και­ρία ότι δεν θα συμ­βι­βα­ζό­μα­στε ποτέ από εθνι­κά μας δι­καιώ­μα­τα και συμ­φέ­ρο­ντα και ότι εί­μα­στε απο­φα­σι­σμέ­νοι να προ­στα­τεύ­σου­με τα δι­καιώ­μα­τα και το δί­καιό μας».

Τι συ­ζή­τη­σαν Βαρ­θο­λο­μαί­ος και Ερ­ντο­γάν στην Αγκυ­ρα

Eν τω με­τα­ξύ, το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Τουρ­κί­ας ανα­δη­μο­σιεύ­ει την ανα­κοί­νω­ση του αυ­το­α­πο­κα­λού­με­νου «υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών» των Τουρ­κο­κυ­πρί­ων, όπου εκ­φρά­ζε­ται η δυ­σα­ρέ­σκεια για την κί­νη­ση της Λευ­κω­σί­ας να δε­σμεύ­σει πε­ριο­χή με NAVTEX στο Οι­κό­πε­δο 5, με διάρ­κεια από τις 24 Δε­κεμ­βρί­ου 2024 έως τις 24 Φε­βρουα­ρί­ου 2025, για γε­ω­τρή­σεις, σε συ­νερ­γα­σία με την αμε­ρι­κα­νι­κή εται­ρεία ExxonMobil και την κα­τα­ρια­νή Qatar Energy. «Είναι σαφές ότι η ελ­λη­νο­κυ­πρια­κή διοί­κη­ση της Νό­τιας Κύ­πρου (σ.σ. Κυ­πρια­κή Δη­μο­κρα­τία) ετοι­μά­ζε­ται να κλι­μα­κώ­σει ξανά τις εντά­σεις στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο με τις μο­νο­με­ρείς ερευ­νη­τι­κές της δρα­στη­ριό­τη­τες υδρο­γο­ναν­θρά­κων», ανα­φέ­ρει η ανα­κοί­νω­ση και υπο­στη­ρί­ζει ότι «ο τουρ­κο­κυ­πρια­κός λαός είναι ο συ­νι­διο­κτή­της των φυ­σι­κών πόρων στο νησί και στις θά­λασ­σες γύρω από αυτό. Κα­τα­δι­κά­ζου­με έντο­να την πα­ρα­βί­α­ση των νό­μι­μων δι­καιω­μά­των του τουρ­κο­κυ­πρια­κού λαού από την ελ­λη­νο­κυ­πρια­κή πλευ­ρά μέσω μο­νο­με­ρών ενερ­γειών. Το “κρά­τος μας” δεν θα μεί­νει σιω­πη­λό, καθώς η ελ­λη­νο­κυ­πρια­κή πλευ­ρά (σ.σ. Κυ­πρια­κή Δη­μο­κρα­τία) προ­σπα­θεί να σφε­τε­ρι­στεί τα δι­καιώ­μα­τα του λαού μας, και δεν θα απο­φύ­γει να λάβει τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για την προ­στα­σία των νό­μι­μων και συμ­βα­τι­κών δι­καιω­μά­των μας».

Πηγή: kathimerini.gr 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.