Ειδήσεις

Μειώνονται τα φορολογικά βάρη για τις επιχειρήσεις

Τη μείωση από την τρέχουσα χρήση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας, σημειώνοντας ότι θα θεσπιστούν κίνητρα για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, καθώς και εκπτώσεις φόρου για δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης από επιχειρήσεις, όπως η ηλεκτροκίνηση. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν:

• Μειώνεται για την τρέχουσα χρήση ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, ενώ το 2020 ο συντελεστής θα μειωθεί περαιτέρω στο 20%. Επίσης, ο φόρος στα μερίσματα που θα διανεμηθεί το 2020 (για τη χρήση του 2019) θα μειωθεί στο 5% από 10% που είναι σήμερα. Με βάση τα παραπάνω ο μέσος συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων (φόρος εισοδήματος και φόρο επί των μερισμάτων) από 35,2% που είναι σήμερα θα μειωθεί στο 27,8% το 2020 και το 2021 στο 24%, φθάνοντας στον μέσο όρο της Ε.Ε.

• Αναστολή του ΦΠΑ. Σημαντική ώθηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ιδίως από τους αγοραστές εκτός Ελλάδας δίνει η αναστολή ισχύος του ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις ακινήτων για την προσεχή τριετία. Με βάση τις αλλαγές που προωθούνται, όλα τα ακίνητα από το 2006 (εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά ο ΦΠΑ στην οικοδομή) τα οποία θα πωληθούν μετά τη δημοσίευση του νόμου θα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

• Εκπτωση 40%. Το μέτρο αφορά την παροχή έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες που καταβάλλει κάποιος για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του ακινήτου του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει ότι η έκπτωση θα παρέχεται μόνο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες (όχι για τα υλικά) και το 40% της δαπάνης θα εκπίπτει από τον τελικό φόρο.

• Τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τις παροχές σε είδος αυξάνοντας με έμμεσο τρόπο τις αποδοχές των εργαζομένων δίνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τη μείωση της φορολογίας των παροχών σε είδος που επιβάλλεται στους εργαζομένους. Σήμερα όλες οι παροχές, είτε σε χρήμα είτε σε είδος, φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία. Οι παροχές σε είδος συμπεριλαμβάνονται στο φορολογητέο εισόδημα των εργαζομένων και στα συγγενικά τους πρόσωπα  εφόσον υπερβαίνουν  το ποσό των 300 ευρώ. Οι ελαφρύνσεις που θα θεσπιστούν και θα συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο του Νοεμβρίου στοχεύουν στην ελάφρυνση των εργαζομένων που λαμβάνουν τέτοιους είδους παροχές.

• Την προσέλκυση Ατόμων Υψηλής Εισοδηματικής Κατηγορίας (the super-rich) να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους από το εξωτερικό επιχειρεί η κυβέρνηση θεσπίζοντας ευνοϊκές διατάξεις για τη φορολογική μεταχείρισή τους. Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει το ιταλικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει σταθερή καταβολή εφάπαξ ετήσιου φόρου 100.000 ευρώ για το παγκόσμιο εισόδημα του φορολογουμένου.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου