Ειδήσεις

Ομογενής από την Κάσο και η πεθερά του κατηγορούνται για εισαγωγή όπλων και πυρομαχικών

Τις κατηγορίες της εισαγωγής όπλων και πυρομαχικών στην επικράτεια, της μεταφοράς και της κατοχής όπλων και πυρομαχικών, αντιμετωπίζει ένας ομογενής από την Κάσο και η πεθερά του.
Οι δύο κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων.
Ο πρώτος, υπήκοος Αμερικής, είχε αποστείλει στην Κάσο 3 ξυλοκιβώτια με όπλα και πυρομαχικά, τον Μαΐο του 2010.
Η πεθερά του, κάτοικος Κάσου, που ασχολείται με οικιακά, επιχείρησε να εκτελωνίσει στην Κάρπαθο τα 3 ξυλοκιβώτια, που της είχε στείλει ο γαμπρός της από τη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α., τα οποία περιείχαν μεταξύ άλλων ένα πιστόλι τύπου BERETTA 9 mm, ένα πολεμικό όπλο μάρκας ROMARM, 31 τεμάχια εξαρτήματα και ανταλλακτικά όπλων καθώς και 4.927 τεμάχια πυρομαχικών (σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων).
Το πιστόλι BERETTA εντοπίστηκε επιμελώς κρυμμένο εντός ηλεκτρονικής συσκευής VIDEO, ενώ το πολεμικό όπλο βρέθηκε αποσυναρμολογημένο σε πολλά τεμάχια.
Απολογούμενη η 47χρονη νοικοκυρά, ισχυρίστηκε ότι δεν εγνώριζε ότι μέσα στα κιβώτια που της έστειλαν η κόρη και ο γαμπρός της, υπήρχαν όπλα και πυρομαχικά. Πίστευε ότι της είχαν στείλει είδη σπιτιού και δώρα γάμου.
Τρεις εβδομάδες περίπου πριν την 10η Μαΐου, της τηλεφώνησε ο γαμπρός της ενημερώνοντάς την ότι έστειλε τα κιβώτια και το Τελωνείο Καρπάθου την ειδοποίησε ότι τα κιβώτια είχαν έλθει και ότι έπρεπε να μεταβεί στην Κάρπαθο για να τα εκτελωνίσει.
Κατέθεσε ακόμη ότι ο γαμπρός της είχε έλθει για τελευταία φορά στην Κάσο πριν από 3 με 5 έτη, τονίζοντας ότι το χόμπι του είναι το κυνήγι και η σκοποβολή.
Εξέφρασε εξάλλου την απορία της γιατί ο γαμπρός της, την δήλωσε ως παραλήπτρια των κιβωτίων και δεν επέλεξε την μητέρα του, κάτοικο του ίδιου νησιού, επισημαίνοντας παραπέρα ότι το τηλέφωνο που έδωσε στην ίδια αποστολή, ήταν της μητέρας του.
Η μητέρα του είχε καταθέσει, εξεταζόμενη ως μάρτυρας, από τους τελωνειακούς υπαλλήλους ότι δεν εγνώριζε ότι ο γιος της έστειλε κιβώτια στην πεθερά του, επισημαίνοντας ότι το πληροφορήθηκε όταν της τηλεφώνησαν από το Τελωνείο Καρπάθου για να την ενημερώσουν ότι ήταν παραλήπτης η συμπεθέρα της, αλλά στο δέμα υπήρχε το δικό της τηλέφωνο.
Ο ομογενής απολογούμενος δήλωσε ότι δεν έχει καμιά σχέση με τρομοκρατικές ή άλλου είδους οργανώσεις και ότι από πολύ νέος ασχολείται στην Αμερική με την σκοποβολή.
Εγχείρησε στην Ανακρίτρια αντίγραφο της άδειας κατοχής όπλων που έχει και διευκρίνισε ότι σύμφωνα με το νόμο της Νέας Υόρκης περί όπλων, δεν υπάρχουν περιορισμοί στην αγορά τους. Ο πολίτης, ο οποίος έχει καθαρό ποινικό μητρώο, γεγονός το οποίο ελέγχεται ηλεκτρονικά από τα καταστήματα που πωλούν όπλα, έχει την δυνατότητα να αγοράσει όποια και όσα όπλα θέλει, όπως τόνισε, με την προϋπόθεση ότι ορισμένα είδη όπλων θα γράφονται σε ειδική άδεια.
Επεσήμανε επίσης ότι στην Αμερική επιτρέπεται η ελεύθερη αποστολή των όπλων με οποιοδήποτε μέσον με τον όρο ότι πρέπει να υπάρχει αποστολέας και παραλήπτης.
Τόνισε ότι τα αντικείμενα τα οποία κατεσχέθηκαν είναι προσωπικά του και νομίμως κατεχόμενα. Πίστευε, όπως είπε, ότι η αποστολή τους στην Ελλάδα δεν ήταν παράνομη και γι’ αυτό ανέγραψε στα κιβώτια τα στοιχεία του ως αποστολέας.
Ως συνήγοροι υπεράσπισής του παρίστανται οι δικηγόροι κκ Γ. Χαρίτος και Στ. Κιουρτζής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου