Τρίτη κατά σειρά σύσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έγινε σήμερα, Τετάρτη, για το μεταναστευτικό. Σε αυτήν παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Δημόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας και δήμαρχοι από όλες τις περιοχές της Αττικής, από επαρχιακές και νησιωτικές περιοχές.

Ο υπηρεσιακός υπουργός επισήμανε πως στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς είναι η συντονισμένη άμεση δράση για τη λήψη όλων των μέτρων και των στοχευμένων δράσεων που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο αυτό ζήτημα.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι εντός των επόμενων ωρών η υπηρεσιακή πρωθυπουργός κυρία Βασιλική Θάνου θα ανακοινώσει τα πλάνα και τον νέο προγραμματισμό της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Δημόπουλος, θεωρείται πιθανή η αύξηση της μεταναστευτικής ροής, ενώ ήδη 250.000 μετανάστες βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα ακριτικά νησιά, αφού, όπως ανέφερε, η Λέσβος είναι χώρος υποδοχής του 14% των μεταναστών, η Κως του 6% και η Λέρος του 4%.

Ήδη έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες άρσης του θέματος των προσλήψεων ιατρικού και διοικητικού προσωπικού ως συνέχεια της προσπάθειας που είχε ξεκινήσει από τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως στον κεντρικό άξονα της πολιτικής του υπουργείου δεν εντάσσεται μόνο η παροχή περίθαλψης ή ο εμβολιασμός σε μικρά παιδιά, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ. Μέγιστη προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της προστασίας των κατοίκων των νησιών όπως και η αποτροπή διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών ή παθήσεων.

Εν συνεχεία, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως το κράτος και η πολιτική ηγεσία θα συνδράμουν στον κυβερνητικό σχεδιασμό, μέσω του οποίου δρομολογούνται δράσεις για την ενίσχυση πόρων των νησιών διότι ήδη πλήττεται η οικονομία τους ενώ εν όψει της επόμενης τουριστικής περιόδου θα καταβληθούν προσπάθειες ανόρθωσης εικόνας των ελληνικών νησιών.

Όλοι όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη συμφώνησαν πως τα συναρμόδια υπουργεία χρειάζονται τη στήριξη, την αλληλεγγύη και τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ πρέπει να τηρηθούν οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας ως προς τους μετανάστες. Ακόμη τέθηκε το θέμα της αναγκαιότητας της δίωξης και της σύλληψης των διακινητών των δουλεμπόρων οι οποίοι αριθμούν ήδη τους 8.014 βάσει στοιχείων του λιμενικού χάρτη, όπως και η ενίσχυση των νησιών από αστυνομικές δυνάμεις ώστε να διευκολυνθεί η καταγραφή των μεταναστών και να γίνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς η ταυτοποίησή τους.

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ