Ειδήσεις

Θεοδωρικάκος: Στοίχημα η ένταξη έργων 2,5 δισ. στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Να υπάρξει συνεργασία αλληλοενημέρωσης, κοινής προετοιμασίας και συνεργασίας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με όλους τους δημάρχους της Κρήτης, είναι το ζητούμενο τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος περιοδεύει στην Κρήτη.

«Είναι το ζητούμενο για να καταφέρουμε να κάνουμε πράξη την ένταξη έργων στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ένα πρόγραμμα έργων 2,5 δισεκατομμυρίων με διασφαλισμένους πόρους, οι οποίοι θα συμβάλουν στο να πραγματοποιηθούν μεγάλες παρεμβάσεις σε ολόκληρη τη χώρα, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, το αίσθημα ασφάλειας και θα συμβάλουν στις οικονομικές προοπτικές της χώρας και κάθε τοπικής κοινωνίας για ένα διάστημα, το επόμενο που ασφαλώς θα είναι δύσκολο», είπε από το Ρέθυμνο ο υπουργός.

Ο κ. Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκης και τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιάννη Κουράκη, επισημαίνοντας πως η επίσκεψη του στην Κρήτη, είναι μία επίσκεψη ουσιαστική, σκληρής εργασίας μαζί με τους συνεργάτες του, προκειμένου να γνωστοποιήσει σε όλους ότι το υπουργείο Εσωτερικών, όπως είπε, «από την πρώτη μέρα έχει σταθεί δίπλα στο σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης, διότι θέλουμε η τοπική αυτοδιοίκηση να γίνει ένας ισχυρός πυλώνας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής».

«Οι δήμοι επλήγησαν αυτό το διάστημα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει υπάρξει μία πρώτη οριζόντια και ισοδύναμη στήριξη όλων των δήμων, με 90 εκατομμύρια ευρώ, όμως τώρα, μέσα στο μήνα Αύγουστο, θα γίνει μία συνολική αξιολόγηση, ώστε να δούμε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα σε κάθε δήμο και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ένα επόμενο πακέτο χρηματοδότησης των δήμων. Το πακέτο αυτό θα πάρει με δίκαιο τρόπο υπόψη του, το πραγματικό πρόβλημα που έχει ο κάθε δήμος, ώστε να υπάρξει και η αντίστοιχη ισοδυναμική απάντηση στην επίλυση του προβλήματος. Αυτό είναι και δίκαιο και αποτελεσματικό, και προφανώς το υπουργείο Εσωτερικών είναι αποφασισμένο να το κάνει πράξη».

Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε λόγο και για το πρόγραμμα Φιλόδημος σε σχέση με το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. «Το Φιλόδημος ήταν ένα πρόγραμμα που δεν είχε χρηματοδότηση και ήταν υποσχέσεις που είχαν μείνει στον αέρα και κινδύνευαν μάλιστα να τινάξουν στον αέρα και αυτοδιοικήσεις που είχαν προχωρήσει μελέτες και έργα, αλλά δεν υπήρχαν τα χρήματα. Ενώ το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης είναι ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα, με σαφείς στόχους, με συγκεκριμένη χρηματοδότηση, έχει διασφαλισμένες τις διαδικασίες υλοποίησης, και για πρώτη φορά συμμετέχει η ΚΕΔΕ στη διαμόρφωση του προγράμματος και στην υλοποίηση του. Επίσης, έχει πάρα μα πάρα πολλές καινοτομίες για τις οποίες θα μιλήσω αύριο, Δευτέρα, σε όλους τους δημάρχους» είπε.

Σχετικά με το Ρέθυμνο ο υπουργός διαβεβαίωσε τον δήμαρχο πως τέσσερα έργα που είχαν προετοιμαστεί και συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν διέθεταν διασφαλισμένη χρηματοδότηση, εντάσσονται κατευθείαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται για το μεγάλο έργο 18 εκατομμυρίων ευρώ που θα πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Κρήτης, αλλά ουσιαστικά αφορά, όπως τόνισε, το Ρέθυμνο και είναι το έργο της ύδρευσης. Καθώς και άλλα τρία με συνολικό προϋπολογισμό 28 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν ύδρευση και αποχέτευση κοινοτήτων του δήμου Ρεθύμνου, με πληθυσμούς κάτω από 2.000 κατοίκους, καθώς και ένα έργο αγροτικής οδοποιίας. «Αυτό είναι το πρώτο πακέτο του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης», είπε ο υπουργός.

Στη διάρκεια της συνάντησης με τον δήμαρχο συζητήθηκε και μία σειρά άλλων παρεμβάσεων σημαντικών, που είναι βέβαιο ότι θα ενταχθούν, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, και μάλιστα πολύ γρήγορα, στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο σπουδαίο πρόγραμμα αναπτυξιακό για την αυτοδιοίκηση διεξάγεται μαζί με την αυτοδιοίκηση. Στην επιτροπή που θα κάνει τις εισηγήσεις για να παρθούν οι αποφάσεις και για την αξιολόγηση των έργων, συμμετέχουν εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος». Ο υπουργός Εσωτερικών είπε επίσης πως η χώρα «βρίσκεται μπροστά σε πολύ σημαντικές προκλήσεις, με πρώτη αυτή που αφορά ξανά την πανδημία του κορωνοϊου και προσέθεσε: Στο πρώτο διάστημα τα πήγαμε πολύ καλά και τώρα οφείλουμε να κρατηθούμε ασφαλείς και υγιείς όλοι οι Έλληνες, όλοι οι Κρητικοί και όλοι οι Ρεθυμνιώτες. Κάνουμε ένα κοινό κάλεσμα στους πολίτες, να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας».

Δύο πολύ σημαντικά ζητήματα για τη δημοτική αρχή αλλά και την κοινωνία του Ρεθύμνου αφορούν στο κτιριακό του 16ου δημοτικού σχολείου, καθώς και το κτιριακό ζήτημα για τη Φιλαρμονική του δήμου. Ο υπουργός ενημερώθηκε και τοποθετήθηκε ως εξής: «Ο στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι να οριστικοποιήσει το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, αφού δει τη συνολική εικόνα. Αύριο, Δευτέρα, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη με όλους τους δημάρχους της Κρήτης στο Ηράκλειο, θα δούμε και θα διαπιστώσουμε ποια είναι η συνολική εικόνα της Κρήτης, σε όλες τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, αλλά και από πλευράς της Περιφέρειας, προκειμένου να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός. Προσωπικά φιλοδοξώ ως υπουργός, ότι το Ρέθυμνο θα πάρει πολλά περισσότερα, διότι το δικαιούται και το αξίζει. Σχετικά με το 16ο Δημοτικό Σχολείο όσο και για το κτίριο της φιλαρμονικής είναι δύο έργα που δεν είχαν καμία εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Επομένως, ξεκινάνε από το μηδέν. Αλλά το υπουργείο είναι αποφασισμένο να συνυπολογίσει, ό,τι έχει υπάρξει προετοιμασία και ωρίμανση, προκειμένου να ενταχθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα στο σχεδιασμό».

Αυτό, όπως εξήγησε ο υπουργός, έχει σχέση και με μία άλλη παράμετρο που αφορά τη μεταρρύθμιση στην τροποποίηση του νόμου 4412. «Έχει υπάρξει πολύ σοβαρή προετοιμασία από πλευράς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με πολύ σημαντική συμβολή του υφυπουργού Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, προκειμένου οι αλλαγές που θα γίνουν, να συμβάλλουν στην επιτάχυνση και των μελετών και των έργων, και πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες αυτό θα γίνει πραγματικότητα και θα έχουμε και από εκείνη την πλευρά μία μεγάλη επιτάχυνση στη διαδικασία των έργων».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη που συμμετείχε στη συνάντηση, η παρουσία του υπουργού Εσωτερικών αποδεικνύει ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σε συνεχή επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση και της οικονομικής διάστασης της κρίσης», τόνισε ότι το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης αφορά ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο προκειμένου η τοπική αυτοδιοίκηση να μπορέσει να έχει τα οφέλη των έργων που θα ενταχθούν και προσέθεσε: «Ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος έχει δώσει σημαντική βαρύτητα στο Ρέθυμνο, στην ουσία με την υιοθέτηση ενός μεγάλου αριθμού έργων, και είναι πολύ σημαντικό ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια βλέπουμε τόσα έργα να πραγματοποιούνται και να προγραμματίζονται στο Ρέθυμνο. Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια οι πολίτες του Ρεθύμνου και του νομού, μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα έργα για την καθημερινότητά τους σε ό,τι αφορά την ύδρευση την άρδευση και την οδοποιία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου