Ειδήσεις

Οι «μπαταχτσήδες» των τραπεζικών δανείων έχουν όνομα και ιδιότητα… ’Ερευνα της Τράπεζας της Ελλάδος

Σε δεινή θέση βρίσκονται Τράπεζες αλλά και πολλές επιχειρήσεις λόγω του υπέρογκου δανεισμού στον επιχειρηματικό κλάδο ο οποίος έφτασε αισίως τα 148 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 43,8% βρίσκεται στο “κόκκινο” καθώς δεν αποπληρώνονται οι δόσεις και οι τόκοι των δανείων (με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) με αποτέλεσμα να  καθίστανται επισφαλή στην είσπραξή τους τα χορηγηθέντα δάνεια για το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.

Μπορεί “πρωταθλητές” στη στάση πληρωμών να είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις(ποσοστό 60%) σε κλάδους όπως το εμπόριο, οι κατασκευές,τα εμπορικά ακίνητα, η μεταποίηση ,η εστίαση ,η Κλωστουφαντουργία ,η βιομηχανία χάρτου ,ο τουρισμός και τα ΜΜΕ, ωστόσο ανάμεσά τους  κρύβεται και 1 στις 6 επιχειρήσεις   οι οποίες χαρακτηρίζονται ως στρατηγικοί κακοπληρωτές, κοινώς μπαταχτσήδες.

Σύμφωνα με μελέτη με τίτλο “Ηθικός  όλεθρος  και στρατηγική χρεοκοπία. Αποδείξεις από ελληνικά επιχειρηματικά δάνεια” που δημοσίευσαν 4 οικονομολόγοι για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, οι μεσαίες σε μέγεθος και διάρκεια δραστηριότητας (45-70 έτη) επιχειρήσεις είναι αυτές που κατέχουν τα σκήπτρα των μπαταχτσήδων. Ανάμεσά τους επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου, των υπηρεσιών υγείας, της αγοράς ακινήτων και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.

Αντίθετα οι μικρές και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ,νέες σε δραστηριότητα η “παλαίμαχες” είναι αυτές που εμφανίζονται ως συνεπείς η τουλάχιστον το πετυχαίνουν σε επαρκή βαθμό. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε 13.000 ελληνικές επιχειρήσεις κάθε μεγέθους οι οποίοι εμφανίζουν προβλήματα καθυστέρησης στην εξόφληση των δανείων τους την περίοδο 2008-2015.

newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου