ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ετοιμάζουν drones για ελέγχους για τις ξαπλώστρες στις παραλίες: 3.000 καταγγελίες για αυθαιρεσίες – Tι γίνεται σε Ρόδο και Κω

news room 1 λεπτό ανάγνωση
paralia-1
ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Τα καλά νέα είναι ότι η έως τώρα ει­κό­να δεί­χνει κα­λύ­τε­ρη από πέρσι, όπου οι πα­ρα­λί­ες αντι­με­τω­πί­ζο­νταν ως ξέ­φρα­γο αμπέ­λι.

Τα κακά νέα είναι ότι κά­ποιοι αμε­τα­νό­η­τοι επι­μέ­νουν να γρά­φουν στα πα­λαιό­τε­ρα των υπο­δη­μά­των τους τις προ­στα­τευ­τι­κές δια­τά­ξεις για αι­για­λούς και πα­ρα­λί­ες.

Τον Ιού­νιο υπο­βλή­θη­καν 2.667 ανώ­νυ­μες και επώ­νυ­μες κα­ταγ­γε­λί­ες για τις πα­ρα­λί­ες, οι οποί­ες προ­στέ­θη­καν σε πε­ρί­που 300 κα­ταγ­γε­λί­ες που είχαν φτά­σει στο υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μι­κών τον Μάιο. Από αυτές, πάνω από το 50% έχει ήδη ελεγ­χθεί, έχουν πέσει οι προ­βλε­πό­με­νες «κα­μπά­νες» και έπε­ται συ­νέ­χεια. Μέχρι τώρα οι έλεγ­χοι-αυ­το­ψί­ες γί­νο­νται με συμ­βα­τι­κά μέσα, δη­λα­δή από κλι­μά­κια με… με­ζού­ρες και με τα πα­ρα­χω­ρη­τή­ρια ανά χεί­ρας, προ­κει­μέ­νου να δια­πι­στω­θεί αν τη­ρού­νται οι όροι. Ωστό­σο, οδεύ­ο­ντας προς τον Αύ­γου­στο, θα επι­στρα­τευ­θούν και drones για επό­πτευ­ση και αε­ρο­φω­το­γρά­φη­ση πα­ρα­λιών είτε προ­λη­πτι­κά είτε κα­τό­πιν κα­ταγ­γε­λιών.

Όπως ση­μειώ­νουν αρ­μό­διες πηγές, η εφαρ­μο­γή MyCoast, που «τρέ­χει» το υπουρ­γείο Ψη­φια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης, έχει γίνει πο­λύ­τι­μο ερ­γα­λείο τόσο για τις ελεγ­κτι­κές υπη­ρε­σί­ες όσο και για τους πο­λί­τες. Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, τα υψηλά πο­σο­στά πα­ρα­βα­τι­κό­τη­τας του περ­σι­νού κα­λο­και­ριού, όπως και οι ακραί­ες πε­ρι­πτώ­σεις αυ­θαι­ρε­σιών, μέχρι τώρα δεν επα­να­λαμ­βά­νο­νται. «Από τη μία τα τσου­χτε­ρά πρό­στι­μα και οι άμε­σοι έλεγ­χοι, κι από την άλλη η αρ­τιό­τε­ρη δια­δι­κα­σία των δια­γω­νι­σμών πα­ρα­χώ­ρη­σης, που έφε­ραν πιο σο­βα­ρούς επεν­δυ­τές, φαί­νε­ται ότι λει­τούρ­γη­σαν θε­τι­κά», εκτι­μούν οι ίδιες πηγές. Μι­λά­με για 10.565 πα­ρα­χω­ρή­σεις, εκ των οποί­ων οι 982 έγι­ναν το 2025.

Οι «πρω­τα­θλη­τές»

Από το σύ­νο­λο των κα­ταγ­γε­λιών, οι πε­ρισ­σό­τε­ρες (1.568) αφο­ρούν σε αυ­θαί­ρε­τη κά­λυ­ψη πα­ρα­λί­ας, ενώ άλλες 441 έχουν να κά­νουν με την πα­ρε­μπό­δι­ση της ελεύ­θε­ρης πρό­σβα­σης, προ­φα­νώς από κά­ποιους που «ευαγ­γε­λί­ζο­νται» την ιδέα της ιδιω­τι­κής πα­ρα­λί­ας.

Ιδιαί­τε­ρο εν­δια­φέ­ρον έχει η γε­ω­γρα­φι­κή κα­τα­νο­μή των κα­ταγ­γε­λιών του Ιου­νί­ου, όταν δη­λα­δή ο κό­σμος άρ­χι­σε να κα­τα­κλύ­ζει τις πα­ρα­λί­ες. Τι προ­κύ­πτει; Ότι οι πα­ρα­λί­ες της Ανα­το­λι­κής Ατ­τι­κής και της Χαλ­κι­δι­κής είναι οι… πρω­τα­θλή­τριες των πα­ρα­βά­σε­ων:

Αι­τω­λο­α­καρ­να­νία: 33

Ανα­το­λι­κή Ατ­τι­κή: 396, εκ των οποί­ων οι 106 στην πε­ριο­χή του Σα­ρω­νι­κού

Άν­δρος: 10

Αρ­γο­λί­δα: 17

Αρ­κα­δία: 4

Αχαΐα: 51

Βοιω­τία: 1

Δυ­τι­κή Ατ­τι­κή: 9

Έβρος: 16

Εύ­βοια: 72

Ζά­κυν­θος: 50

Ηλεία: 12

Ηρά­κλειο Κρή­της: 45

Θάσος: 84

Θε­σπρω­τία: 17

Θεσ­σα­λο­νί­κη: 65

Θήρα: 21

Ικα­ρία: 10

Ιω­άν­νι­να: 5

Κα­βά­λα: 64

Κά­λυ­μνος: 35

Κάρ­πα­θος: 7

Κα­στο­ριά: 3

Κέα-Κύ­θνος: 7

Κέρ­κυ­ρα: 79

Κε­φαλ­λο­νιά: 17

Κο­ριν­θία: 101, εκ των οποί­ων οι 52 στην πε­ριο­χή του Κιά­του

Κως: 24 

Λα­κω­νία: 9

Λά­ρι­σα: 25

Λα­σί­θι: 15

Λέ­σβος: 13

Λευ­κά­δα: 37

Λή­μνος: 8

Μα­γνη­σία: 189

Μεσ­ση­νία: 62

Μήλος: 13

Μύ­κο­νος: 33

Νάξος: 20

Νησιά Αρ­γο­σα­ρω­νι­κού: 59

Νότια Ατ­τι­κή: 29

Ξάνθη: 3

Πάρος: 35

Πει­ραιάς: 4

Πιε­ρία: 39

Πρέ­βε­ζα: 133

Ρέ­θυ­μνο: 16

Ρο­δό­πη: 9

Ρόδος: 164 

Σάμος: 12

Σπο­ρά­δες: 28

Σύρος: 12

Τήνος: 15

Φθιώ­τι­δα: 6

Φω­κί­δα: 7

Χαλ­κι­δι­κή: 351

Χανιά: 63

Χίος: 3

Οι «κα­μπά­νες»   

Κατ’ αρχάς, σε πε­ρί­πτω­ση κα­τά­λη­ψης αι­για­λού και πα­ρα­λί­ας χωρίς να υπάρ­χει σύμ­βα­ση πα­ρα­χώ­ρη­σης ή καθ’ υπέρ­βα­ση της σύμ­βα­σης πα­ρα­χώ­ρη­σης, η Κτη­μα­τι­κή Υπη­ρε­σία εκ­δί­δει πράξη άμε­σης απο­μά­κρυν­σης. Με την πράξη αυτή δια­τάσ­σε­ται η απο­μά­κρυν­ση εντός 48 ωρών των κι­νη­τών στοι­χεί­ων που έχουν το­πο­θε­τη­θεί επί του αι­για­λού και της πα­ρα­λί­ας, ανε­ξαρ­τή­τως του χρό­νου κατά τον οποίο έγινε η αυ­θαί­ρε­τη κα­τά­λη­ψη. Σε πε­ρί­πτω­ση πα­ρά­νο­μης κα­τα­σκευ­ής έργων στον αι­για­λό ή στην πα­ρα­λία, τα έργα αυτά κα­τε­δα­φί­ζο­νται.

Επι­πλέ­ον, σε πε­ρί­πτω­ση οι­κο­νο­μι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας σε αι­για­λό ή πα­ρα­λία που έχει κα­τα­λη­φθεί χωρίς να υπάρ­χει σύμ­βα­ση πα­ρα­χώ­ρη­σης (π.χ. beach bar), η Κτη­μα­τι­κή Υπη­ρε­σία ή ο οι­κεί­ος δήμος, μαζί με την πράξη άμε­σης απο­μά­κρυν­σης, εκ­δί­δει και δια­τα­γή σφρά­γι­σης και δια­κο­πής λει­τουρ­γί­ας της επι­χεί­ρη­σης στον χώρο που έχει κα­τα­λη­φθεί, ενώ εντός 24 ωρών ο χώρος που έχει κα­τα­λη­φθεί σφρα­γί­ζε­ται με ται­νία και το­πο­θε­τεί­ται πι­να­κί­δα που ανα­φέ­ρει τη σφρά­γι­ση και τον λόγο αυτής, καθώς και την απα­γό­ρευ­ση ει­σό­δου στον σφρα­γι­σμέ­νο χώρο, του­λά­χι­στον στην ελ­λη­νι­κή και στην αγ­γλι­κή γλώσ­σα.

Όσο για τα πρό­στι­μα, αρ­κού­ντως «τσου­χτε­ρά» και απο­τρε­πτι­κά:

Αυ­θαί­ρε­τη κα­τα­σκευή έργου ή δια­μόρ­φω­ση σε αι­για­λό ή πα­ρα­λία, στο τε­τρα­πλά­σιο του ανταλ­λάγ­μα­τος, το οποίο πολ­λα­πλα­σιά­ζε­ται με τον αριθ­μό των ετών και μέχρι πέντε έτη, από τότε που έχει ανε­γερ­θεί η αυ­θαί­ρε­τη κα­τα­σκευή ή έχει γίνει η αυ­θαί­ρε­τη δια­μόρ­φω­ση και απο­κλει­σμός του πα­ρα­βά­τη από κάθε δια­δι­κα­σία πα­ρα­χώ­ρη­σης αι­για­λού και πα­ρα­λί­ας για δέκα έτη μετά την επι­βο­λή της κύ­ρω­σης. Το πρό­στι­μο επι­βάλ­λε­ται πέραν των πο­λε­ο­δο­μι­κών προ­στί­μων που επι­βάλ­λουν οι αρ­μό­διες αρχές.

Αυ­θαί­ρε­τη κα­τά­λη­ψη αι­για­λού ή πα­ρα­λί­ας χωρίς σύμ­βα­ση πα­ρα­χώ­ρη­σης, πρό­στι­μο που ανέρ­χε­ται στο τε­τρα­πλά­σιο του ανταλ­λάγ­μα­τος που θα αντι­στοι­χού­σε στην κα­τα­λη­φθεί­σα έκτα­ση και απο­κλει­σμός του πα­ρα­βά­τη από κάθε δια­δι­κα­σία πα­ρα­χώ­ρη­σης αι­για­λού και πα­ρα­λί­ας για πέντε έτη μετά από την επι­βο­λή της κύ­ρω­σης. Σε πε­ρί­πτω­ση δεύ­τε­ρης πα­ρά­βα­σης, αν η κα­τά­λη­ψη έχει γίνει από λει­τουρ­γού­σα όμορη επι­χεί­ρη­ση, η λει­τουρ­γία της ανα­στέλ­λε­ται επί δέκα ημέ­ρες, η τα­μεια­κή της μη­χα­νή σφρα­γί­ζε­ται με από­φα­ση της Ανε­ξάρ­τη­της Αρχής Δη­μο­σί­ων Εσό­δων και ο πα­ρα­βά­της απο­κλεί­ε­ται από κάθε δια­δι­κα­σία πα­ρα­χώ­ρη­σης αι­για­λού και πα­ρα­λί­ας για δέκα έτη μετά από την επι­βο­λή της κύ­ρω­σης.

Κα­τά­λη­ψη αι­για­λού ή πα­ρα­λί­ας καθ’ υπέρ­βα­ση της σύμ­βα­σης πα­ρα­χώ­ρη­σης, πρό­στι­μο που ανέρ­χε­ται στο τε­τρα­πλά­σιο του ανταλ­λάγ­μα­τος, όπως αυτό προ­κύ­πτει με βάση τον μα­θη­μα­τι­κό τύπο, για την έκτα­ση που δεν κα­λύ­πτε­ται από έγκυ­ρη σύμ­βα­ση πα­ρα­χώ­ρη­σης. Αν η υπέρ­βα­ση ανέρ­χε­ται σε πο­σο­στό με­γα­λύ­τε­ρο του 30% της πα­ρα­χω­ρη­θεί­σας έκτα­σης, σε πε­ρί­πτω­ση δεύ­τε­ρης πα­ρά­βα­σης επι­βάλ­λε­ται απο­κλει­σμός του πα­ρα­βά­τη από κάθε δια­δι­κα­σία πα­ρα­χώ­ρη­σης αι­για­λού και πα­ρα­λί­ας για πέντε έτη μετά από την επι­βο­λή της κύ­ρω­σης. Σε πε­ρί­πτω­ση τρί­της υπέρ­βα­σης πο­σο­στού με­γα­λύ­τε­ρου του 30%, ο πα­ρα­βά­της απο­κλεί­ε­ται από κάθε δια­δι­κα­σία πα­ρα­χώ­ρη­σης αι­για­λού και πα­ρα­λί­ας για δέκα έτη μετά από την επι­βο­λή της κύ­ρω­σης, η λει­τουρ­γία της επι­χεί­ρη­σης ανα­στέλ­λε­ται επί δέκα ημέ­ρες και η τα­μεια­κή μη­χα­νή της επι­χεί­ρη­σης σφρα­γί­ζε­ται με από­φα­ση της Α.Α.Δ.Ε.

Πα­ρε­μπό­δι­ση της ελεύ­θε­ρης πρό­σβα­σης του κοι­νού στη θά­λασ­σα, στον αι­για­λό και στην πα­ρα­λία, 2.000 ευρώ έως 60.000 ευρώ.

Πα­ρε­μπό­δι­ση του ελεγ­κτι­κού έργου οποιου­δή­πο­τε φορέα, 10.000 ευρώ.

Πα­ρά­λει­ψη ανάρ­τη­σης της πι­να­κί­δας με τα στοι­χεία της πα­ρα­χώ­ρη­σης, 1.000 ευρώ..

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.