Συνεντεύξεις

Π. Xρηστίδης, εκπρόσωπος τύπου KIN.AΛ.: «Οσα λέει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στερούνται αξιοπιστίας»

«Ο ελληνικός λαός πλήρωσε πολύ ακριβά τα Ζάππεια και τις Θεσσαλονίκες» δηλώνει σήμερα στην “δ” ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ κ. Παύλος Χριστίδης.
Επιπλέον μιλάει για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας από την ΕΕ, ενώ σχολιάζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφέρει ότι υποσχέθηκε μπαζούκα κι έδωσε… νεροπίστολο!
• Κύριε Χρηστίδη, να ξεκινήσουμε από το πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι ΙΙ» που παρουσίασε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Ο ελληνικός λαός πλήρωσε πολύ ακριβά τα Ζάππεια και τις Θεσσαλονίκες. Στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ο κύριος Τσίπρας έταξε 11 δις ευρώ, αλλά τελικά πήρε μέτρα 11 δις από το 2015 και μετά. Τώρα έταξε 13 δις. Οι συνειρμοί είναι εύκολοι. Τα ίδια είχε κάνει νωρίτερα και ο κ. Σαμαράς.
Όλα αυτά οι Έλληνες τα δοκίμασαν, τα είδαν, τα έζησαν, δεν χρειάζεται επιστροφή σε αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα. Για να “μείνει όρθιος” κάποιος, πρέπει κάπου να πατά ή κάπου να στηρίζεται. Όσα λέει η ηγεσια του συριζα στερούνται αξιοπιστίας. Στηρίζεται σε αποτυχημένες αντιγραφές, σε τίτλους χωρίς περιεχόμενο, χωρίς να διέπεται από ιδέες και αξίες. Η διακυβέρνηση μιας χώρας αλλά και ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι πολλά περισσότερα από ένα φοιτητικό σκονάκι. Κάθε μέρα που περνά βγαίνει στην επιφάνεια η ρηχότητα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
• Μιλήστε μας για το οικονομικό “πακέτο” που εξήγγειλε η Ε.Ε. Είναι αρκετό για την χώρα μας και δίνει περιθώρια στην ελληνική οικονομία μετά από την κρίση του κορωνοϊού;
Είναι σημαντικό ότι, έστω και με 10 χρόνια καθυστέρηση, η ΕΕ δείχνει να αφήνει πίσω της, τις πολιτικές λιτότητας.
Από την πρώτη στιγμή το Κίνημα Αλλαγής και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές είχαν ταχθεί υπέρ της μεταβίβασης πόρων, χωρίς νέα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Φώφη Γεννηματά μίλησε πολύ έγκαιρα, για την ανάγκη ενός ευρωπαϊκού σχεδίου Μάρσαλ. Τώρα είμαστε μπροστά στην ώρα αποφάσεων των κυβερνήσεων. Υπάρχουν ενστάσεις και αντιρρήσεις, αλλά πρέπει να τις υπερβούμε. Για εμάς, το “Ταμείο Ανάκαμψης” είναι ο μοχλός δημιουργίας νέων ευκαιριών, για κάθε πολίτη της πατρίδας μας και ειδικά τη νέα γενιά.
Το οικονομικό πακέτο αποτελεί το πρώτο βήμα για να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη, έμφαση στην ψηφιακή εποχή, στροφή στην πράσινη οικονομία,την 4η βιομηχανική επανάσταση και να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος με θεσμούς, διαφάνεια, λειτουργικότητα.
• Θα ήθελα το σχόλιό σας για τα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πολλοί απογοητεύτηκαν δεδομένου ότι δεν αποδεικνύονται τόσο “ενισχυτικά” όσο περίμεναν – ειδικά οι άνθρωποι του Τουρισμού και οι εργαζόμενοι στην εστίαση.
Η κυβέρνηση υποσχέθηκε οικονομικό μπαζούκα για την στήριξη του τουρισμού και της εστίασης και έδωσε νεροπίστολο. Και παράλληλα με αυτό, αφήνει τις τράπεζες στο απυρόβλητο!
Τα μέτρα για τον τουρισμό είναι ανεπαρκή, χωρίς επεξεργασία και δείχνουν τις εμμονές της ΝΔ.
Η δε, υπόθεση του απαράδεκτου διαχωρισμού των τουριστικών περιοχών της χώρας σε «Ζώνες» επαρκούς αντιμετώπισης του κορωνοϊού, εξελίσσεται σε ένα ενδο-Κυβερνητικό μπάχαλο, με διαστάσεις φαρσοκωμωδίας, με τον ενα υπουργό να αδειάζει τον αλλο. Δεν αρκεί η μείωση του ΦΠΑ με τον τρόπο που έγινε, επί της ουσίας σε καφέδες και πορτοκαλάδες.
Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει μηδενική προκαταβολή φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και 50% για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Αύξηση του συνολικού ποσού για την επιστρεπτέα προκαταβολή τουλάχιστον στα 3 δισ. ευρώ. Κάλυψη και των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων.
Ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό για τους επαγγελματίες.
Προστασία της α’ κατοικίας από πλειστηριασμούς, με παράταση ισχύος του Ν. 3869/2011 του ΠΑΣΟΚ ως το τέλος του έτους. Επαναφορά για 2 χρόνια του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Χρειάζονται ρηξικέλευθες αποφάσεις για να να σταθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.
Με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ οδηγεί σε μειώσεις μισθών 20% σε εργαζόμενους που είναι ηδη χαμηλόμισθοι. Από τα μέτρα είδαμε να απουσιάζει ο πρωτογενής τομέας, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, δεν είδαμε στήριξη σε μικρομεσαίους και επιστήμονες.
Σχετικά με την τουρκική πρόκληση στον Έβρο, πώς είδατε την στάση της ελληνικής κυβέρνησης – ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα και στο Αιγαίο;
Διαχρονικά φαίνεται πως όταν, η Τουρκία έχει εσωτερικά προβλήματα τείνει να τα εξωτερικεύει. Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες διαρκώς σε Έβρο, Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτό, όμως, ειναι γνωστό.
Απο εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ειναι ψύχραιμη και έτοιμη να αντιμετωπίσει τον υβριδικό πόλεμο της Τουρκίας. Δεν ζούμε σε ήρεμους καιρούς. Προφανώς πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορά μας. Χρειάζεται, λοιπόν, εγρήγορση όχι εφησυχασμός. Χρειάζεται η χάραξη μιας νέας πατριωτικής στρατηγικής, με αποφασιστικότητα, εθνική συνεννόηση λίγα λόγια και πολλή δουλειά. Εάν ο κ. Δένδιας βγαίνει στο ραδιόφωνο και μιλάει για «λίγα μέτρα», δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.
Τα, δε, διαβήματα δεν είναι ριάλιτι.
• Είστε αισιόδοξος για την πορεία του ΚΙΝΑΛ; Εκτιμάτε ότι υπάρχει ατζέντα προς μια σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση από τώρα και στο εξής;
Όποιος άκουσε τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για ισχυρό κράτος και τον κ. Τσίπρα να μιλά για ενίσχυση του ΕΣΥ, καταλαβαίνει πόσο επίκαιρη ειναι η ατζέντα της σοσιαλδημοκρατίας, όπως εκφράστηκε απο το ΠΑΣΟΚ και εκφράζεται σήμερα απο το κίνημα αλλαγής.
Όπως έχει τονίσει και η Φώφη Γεννηματά στη βουλή, η μοναδική εναλλακτική και ρεαλιστική πρόταση είναι η πρόταση των σοσιαλιστών και δημοκρατών, με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και την εργασία στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας της επόμενης μέρας.
Αυθεντικός εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας αυτής, που είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, είναι το Κίνημα Αλλαγής, με αυτόνομη πορεία και αυτοδύναμη στρατηγική. Η παράταξή μας έχει βαθιά δημοκρατικά χαρακτηριστικά, ερείσματα στην κοινωνία, δομές, στελέχη ικανά και καταρτισμένα και αυτό φάνηκε και από τη στάση μας την περίοδο της υγεινονομικής κρίσης μέσα από το στοχευμένο, κοστολογημένο μας πρόγραμμα, αλλά και με το ενδιάμεσο πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους.
• Είναι γεγονός πως το ΚΙΝΑΛ παραμένει σε χαμηλά ποσοστά και δεν παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης. Σας προβληματίζει το άμεσο μέλλον;
Κυρία Ντόκου, Βλέπουμε τις τάσεις της στιγμής και κρατάμε την επαφή μας με την πραγματικότητα. εμείς τις δημοσκοπήσεις στο 5%, και 6% τις έχουμε αντιμετωπίσει πολλές φορές και τα προηγούμενα χρόνια, στην κάλπη ήμασταν πιο πάνω πάντοτε. Θα κάνουμε την πολιτική μας και οι δημοσκοπήσεις θα έρχονται πίσω μας. Και προφανώς δε μας αρκεί ούτε το 8% και θέλουμε να είμαστε και πιο πάνω.
Από εκεί και πέρα, δεν ταυτιζόμαστε μαζί τους, ούτε τις αφήνουμε να μας καθορίσουν. Κρατάμε οτι η Φωφη Γεννηματά αποδεικνύεται το δυνατό χαρτί της Παράταξης, με την υψηλότερη δημοτικότητα ανάμεσα στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης και θα χτίσουμε πάνω σε αυτό. Αφουγκραζόμαστε τους πολίτες, τα προβλήματα των εργαζομένων, της νέας γενιάς, είμαστε κοντά στην καθημερινότητά τους και σε όσα δύσκολα θα αντιμετωπίσουμε στο εξής. Το ζητούμενο για εμάς είναι να είμαστε παραγωγικοί και χρήσιμοι στην κοινωνία με συγκεκριμένες προτάσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου