Ειδήσεις

Εργατικό Κέντρο Ρόδου: Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΓΙΑΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

1. Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου χαιρετίζει την απόφαση 1906/2014 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώθηκε ως παράνομη και αντισυνταγματική η μεταβίβαση από το Ελληνικό Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) του υπολειπομένου 34,033% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ χωρίς αντάλλαγμα και χωρίς δυνατότητα αναμεταβίβασης στο Δημόσιο με σκοπό την πλήρη ιδιωτικοποίησή της.

Με την απόφασή της αυτή η Ολομέλεια του Σ.Τ.Ε. αναδεικνύει την υποχρέωση της Πολιτείας όχι μόνο να διατηρεί, αλλά και να διαφυλάσσει το δημόσιο χαρακτήρα και ουσιαστικό δημόσιο έλεγχο των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, καταρρίπτοντας την επίπλαστη και ψευδεπίγραφη επίκληση του δήθεν δημόσιου συμφέροντος για την εκποίησή τους.

Το Ε.Κ.Ρ. θεωρεί ότι με την απόφαση αυτή αναδεικνύεται η πάγια θέση του συνδικαλιστικού κινήματος ότι η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών κοινής ωφέλειας πέραν από προδήλως αντισυνταγματική, εκθέτει την κοινωνία σε πολλαπλούς και μη αναστρέψιμους κινδύνους, όχι μόνο της αξιοπρεπούς διαβίωσης, αλλά και της ίδιας της επιβίωσης των ανθρώπων από τη

στέρηση απαραίτητων αγαθών (νερό, ενέργεια), ενώ συνιστά πράξη υπονόμευσης του δημόσιου συμφέροντος και της κοινωνικής προσφοράς κοινωφελών υπηρεσιών, υποσκάπτοντας την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας σε βάρος της εθνικής οικονομίας (λιμάνια, αμυντική βιομηχανία, ναυπηγεία κλπ).

2. Στα πλαίσια της προσπάθειας για ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία διοργανώθηκε ενημερωτική εκδήλωση από τη Διοίκηση του Τ.Ε.Ε. στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου. Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ.

Σάββας Χατζησάββας, ο οποίος στην τοποθέτησή του ανέλυσε τις θέσεις του Ε.Κ.Ρ. για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής, το οποίο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των κλάδων, με ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα,

το σταμάτημα της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού και της ανέγερσης τεράστιων ξενοδοχειακών μονάδων, που προσβάλλουν το περιβάλλον, καταπατούν την εργατική νομοθεσία, εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους, ενώ με το σύστημα ALL INCLUSIVE στραγγαλίζουν την τοπική οικονομία και οδηγούν τις μικρές επιχειρήσεις στο κλείσιμο.

Το Ε.Κ.Ρ. θεωρεί απαράδεκτο το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία και ζητά την απόσυρσή του. Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ. θα συντονίσει τις προσπάθειές του με το Τ.Ε.Ε και τους υπόλοιπους φορείς, έως ότου αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Τέλος η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ. εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων του ΚΑΖΙΝΟ Λουτρακίου. Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για την εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών τους, για την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, καθώς και για τη διασφάλιση της λειτουργίας της επιχείρησης με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των μετόχων της.

Καταγγέλλουμε την παράνομη και άκρως αντισυνταγματική απόφαση της διοίκησης του Καζίνο Λουτρακίου, η οποία σε μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος προχώρησε σε ανταπεργία (lock out). Τέτοιου είδους απαράδεκτες και εκβιαστικές τακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου