Ειδήσεις

Τα παιδιά ανακαλύπτουν «τη Δεύτερη Αστυπάλαια»

Κως, Λέρος, Σύμη, Αστροπαλιά, Κάρπαθος, Τήλος, Καστελόριζο…Ποιος τώρα βουτηχτής αργοσιμώνοντα Τον ουρανό βυθού που ανάβει τα σφουγγάρια του. Αξαφνα νιώθεται άγγελος και Πανορμίτης του Μυστικού που ξεχύνεται «χρυσέαις». Ηταν το 1966 όταν ο Οδυσσέας Ελύτης συνέθεσε με κολάζ τον «Αγγελο της Αστυπάλαιας», μια σύνθεση που παραπέμπει στο ποίημα «Δώδεκα Νήσων Αγγελος» από τα «Ετεροθαλή» του. «Σκοπός μου δεν ήταν να παίξω», είχε πει ο Νομπελίστας ποιητής μας.

Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου μιλά στα παιδιά, που ονειρεύονται αγκαλιά με ένα βιβλίο, για τον Ελύτη Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου μιλά στα παιδιά, που ονειρεύονται αγκαλιά με ένα βιβλίο, για τον Ελύτη «Ηταν να μεταγράψω την ποιητική μου σ’ ένα επίπεδο αποσπασμένο από τους ήλους του σταυρού της γλώσσας. Και μου φάνηκε, με το πείραμα που έκανα, ότι κρατούσα ίσως στα χέρια μου το κατάλληλο κλειδί. Πολλές παλιές μου ορέξεις άρχισαν σιγά – σιγά, με άλλου είδους απαιτήσεις, ν’ ανεβαίνουν από τον βυθό των ποιημάτων μου στην επιφάνεια».

Πριν από λίγες ημέρες οι μαθητές και οι γονείς του Δημοτικού και Γυμνασίου της απομακρυσμένης Αστυπάλαιας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ιδιαίτερη εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη με θέμα «Ανακαλύπτοντας τη Δεύτερη Αστυπάλαια». Αφορμή για την ενασχόληση των παιδιών του νησιού με τον Οδυσσέα Ελύτη υπήρξαν «Τα Ελεγεία της Οξώπετρας», του 1991, που ο Ελύτης εμπνεύστηκε από το ομώνυμο ακρωτήρι στο νησί, την Οξω Πέτρα ή Ξώπετρο, όπως το λένε οι Αστυπαλίτες. Τα παιδιά του Γυμνασίου παρουσίασαν ταινία μικρού μήκους που έφτιαξαν με αφορμή την ποίηση του Ελύτη, αφού μελέτησαν μαζί με τη φιλόλογό τους Αναστασία Παπαϊωάννου το ποιητικό ρεύμα του υπερεαλισμού και της Γενιάς του ’30.

Επίσημη προσκεκλημένη της εκδήλωσης ήταν η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η οποία έκανε την κεντρική εισήγηση για τη ζωή και το έργο του Ελύτη, ενώ την εκδήλωση άνοιξε η σχολική σύμβουλος της 5ης Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου Ειρήνη Λουλακάκη, η οποία μίλησε για τη μελέτη της ποίησης του Ελύτη από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, στο πλαίσιο της μετάβασης των παιδιών από τη μια βαθμίδα στην άλλη.

Τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αστυπάλαιας διάβασαν και τα παραμύθια της Ιουλίτας Ηλιοπούλου και συνομίλησαν μαζί της σε μια εκδήλωση με τον τίτλο «Μ’ ένα βιβλίο αγκαλιά κάνω όνειρα πολλά». Οι δάσκαλοι του εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου Αστυπάλαιας, ανάμεσα στα άλλα προγράμματα που «έτρεξαν» την ώρα της Ευέλικτης Ζώνης (περιβαλλοντικά, αγωγής υγείας, τοπικού πολιτισμού), αφιέρωσαν μία με δύο ώρες την εβδομάδα (ανάλογα με την τάξη) στη Φιλαναγνωσία. Τα παιδιά δούλεψαν συστηματικά μελετώντας ένα βιβλίο ανά δύο τάξεις.

Η Α’ και η Β’ τάξη το «Αλλο και Τούτο», η Γ’ και Δ’ τάξη την «Πράσινη Σκουφίτσα» και η Ε’ και η Στ’ το βιβλίο «Τι ζητάει ο Ζήνων;». Δεν σταματούσαν όμως στην αφήγηση των ιστοριών μέσα στην τάξη, αλλά ακολουθούσαν στοχευμένες δημιουργικές δραστηριότητες. Επεξεργάζονταν το κείμενο με ερωτήσεις και συζήτηση, κάνοντας επίσης πολλές διαθεματικές συνδέσεις, πραγματοποιούσαν πολλά εργαστήρια δημιουργικής γραφής, δημιουργούσαν κολάζ και ομαδικά έργα ζωγραφικής, δραματοποιήσεις κ.ά. Οι δράσεις αυτές με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Μ. Κονταράτου, Μ. Χρυσοχοΐδου, Ε. Σταυλά, Α. Πετρίδενα, Ν. Περδίκη και Σ. Σταυροπούλου, γίνονταν με ομαδοσυνεργατικές και βιωματικές μορφές διδασκαλίας και τα παιδιά απόλαυσαν για πρώτη φορά να δουλεύουν μαζί και με μια άλλη τάξη.
Πηγή enet.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου