Ρεπορτάζ

Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά από την Κτηνιατρική Υπηρεσία

Σε εντατικούς ελέγχους στην αγορά έχει προχωρήσει η Κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τις ημέρες αυτές, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία και η ποιότητα των προϊόντων που θα καταναλωθούν.
«Έχουμε αυτές τις ημέρες συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τους ελέγχους που διενεργούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του Πάσχα με τη συνεργασία της Κτηνιατρικής μας Υπηρεσίας σε όλα μας τα νησιά.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό στο νησί της Ρόδου ο αριθμός των σφαγέντων αμνοεριφίων θα ανέλθει στα 5.000 συνολικά, εκτός από τα χοιρίδια και τα βοοειδή. Επίσης, αρκετά ζώντα αμνοερίφια έχουν σταλεί εκτός Ρόδου, στην Κρήτη, στην Σπάρτη, στη Λάρισα, στην Αθήνα», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενή Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.
Η κτηνίατρος της Κτηνιατρικής υπηρεσίας της ΠΝΑι, κα Αθηνά Στεφάνου δήλωσε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν τη σήμανση των αμνοεριφίων.
Όπως είπε, σφάγια που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε. φέρουν καφέ σφραγίδα, ενώ εκείνα που προέρχονται από χώρες της Ευρώπης, φέρουν κυανοπράσινη σφραγίδα. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε σφάγια χωρίς σφραγίδα, καθώς αυτά δεν έχουν υποβληθεί στους απαραίτητους υγειονομικούς ελέγχους και σφάζονται σε μη εγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Επιπλέον τα συσκευασμένα προϊόντα ζωικής προέλευσης θα πρέπει να φέρουν στη συσκευασία την ωοειδή σφραγίδα με τον κωδικό του εργοστασίου παραγωγής τους.
Σύμφωνα με την κα Στεφάνου, συνολικά στα Δωδεκάνησα έχουν σφαγιαστεί 10.367 αμνοερίφια μέχρι στιγμής. Συνολικά 9.674 ζωντανά ζώα από τα Δωδεκάνησα έχουν σταλεί στην Κρήτη, στη Λακωνία, στη Θεσσαλία και αλλού. ΟΙ αριθμοί των σφαγέντων ζώων είναι ίδιος περίπου με τον περσινό. Είναι όμως μεγαλύτερο το συνολικό βάρος των σφαγείων καθώς φέτος το Πάσχα γιορτάζεται αργότερα από ό,τι πέρυσι.
Επιπλέον, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα δήλωσε ότι άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα ενίσχυσης της μελισσοκομίας που αφορά τέσσερις δράσεις, τον εξοπλισμό για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, την οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας, αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων μέλισσας, προώθηση μελιού και προϊόντων μέλισσας.
Τέλος, ο κ. Ζαννετίδης είπε ότι υπήρξαν 143 αιτήσεις από γεωργοκτηνοτρόφους της Περιφέρειας για την υπαγωγή στη δράση 4.1.5 που αφορά στην υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Απορρίφθηκαν τέσσερις αιτήσεις. Εκκρίθηκαν οι 113 και υπάρχουν 26 επιλαχόντες. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 3.380.000 ευρώ και αυξήθηκε έπειτα από τις πιέσεις της περιφερειακής αρχής στα 7.280.000 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου