ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναμόρφωση του τρόπου επιλογής όλων των στελεχών εκπαίδευσης

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Σχολείο

Αψι­μα­χία Κου­ρά­κη-Φορ­τσά­κη στη Βουλή

«Εκεί­νο που έχει ση­μα­σία – ανε­ξάρ­τη­τα από το ση­με­ρι­νό θέμα – είναι ότι σκο­πεύ­ου­με να προ­χω­ρή­σου­με και με τη δική σας συν­δρο­μή – εννοώ ως κόμ­μα­τος – σε μια συ­νο­λι­κή ανα­μόρ­φω­ση και των τριών βαθ­μί­δων, δη­λα­δή από κάτω προς τα πάνω – Διευ­θυ­ντής σχο­λεί­ου, Διευ­θυ­ντής Διεύ­θυν­σης, Πε­ρι­φε­ρεια­κός Διευ­θυ­ντής- για να δούμε εάν αυτό το μο­ντέ­λο είναι το κα­λύ­τε­ρο δυ­να­τό».

Τα πα­ρα­πά­νω δή­λω­σε ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Παι­δεί­ας στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής μετά από ερώ­τη­ση του βου­λευ­τή της ΝΔ κ. Φορ­τσά­κη για την επι­λο­γή των Πε­ρι­φε­ρεια­κών Διευ­θυ­ντών ενώ ανέ­φε­ρε ότι ου­σια­στι­κά οι θέ­σεις αυτές των δε­κα­τριών Πε­ρι­φε­ρεια­κών Διευ­θυ­ντών είναι να εφαρ­μό­ζουν την εκά­στο­τε ασκού­με­νη κυ­βερ­νη­τι­κή πο­λι­τι­κή.

Ο κ. Φορ­τσά­κης με τη σειρά του απά­ντη­σε στον ανα­πλη­ρω­τή υπουρ­γό ότι «έχου­με δε­κα­τρείς Πε­ρι­φε­ρεια­κούς Διευ­θυ­ντές από τους οποί­ους, απ’ όσο γνω­ρί­ζω, κα­νείς δεν δια­θέ­τει τον πα­ρα­μι­κρό με­τα­πτυ­χια­κό τίτλο, κα­νείς δεν έχει πι­στο­ποι­η­τι­κά ξένων γλωσ­σών απ’ ότι ξέρω και κα­νείς δεν έχει καμιά ει­δι­κό­τη­τα στο ζή­τη­μα της διοί­κη­σης στον χώρο της εκ­παί­δευ­σης».

«Φο­βού­μαι, κύριε Υπουρ­γέ, ότι η επι­λο­γή αυτή έγινε με βάση τη συν­δι­κα­λι­στι­κή τους δράση» επε­σή­μα­νε ο βου­λευ­τής της ΝΔ και συ­νέ­χι­σε λέ­γο­ντας «είναι γνω­στό ότι από τους δε­κα­τρείς οι δώ­δε­κα είχαν πλού­σια συν­δι­κα­λι­στι­κή δράση στον χώρο του κυ­βερ­νώ­ντος κυ­ρί­ως κόμ­μα­τος και ο δέ­κα­τος τρί­τος στον χώρο των ΑΝΕΛ. Νο­μί­ζω ότι αυτή η επι­λο­γή, με βάση το κομ­μα­τι­κό και συν­δι­κα­λι­στι­κό κρι­τή­ριο, δεν είναι ορθή και δεν αντα­πο­κρί­νε­ται στο πνεύ­μα του νόμου».

Μά­λι­στα ο κ. Φορ­τσά­κης δή­λω­σε «πως τον εντυ­πω­σιά­ζει το γε­γο­νός ότι η προ­τρο­πή των δε­κα­τριών ση­με­ρι­νών Πε­ρι­φε­ρεια­κών Διευ­θυ­ντών να μην ακο­λου­θεί­ται ο νόμος υπήρ­ξε, φο­βού­μαι, κρι­τή­ριο για να προ­τι­μη­θούν ένα­ντι άλλων, οι οποί­οι και πε­ρισ­σό­τε­ρα προ­σό­ντα θα είχαν και πι­στοί θα ήταν στην κυ­βερ­νη­τι­κή πο­λι­τι­κή και θα μπο­ρού­σαν να υλο­ποι­ή­σουν κα­λύ­τε­ρα τις επι­λο­γές της Κυ­βέρ­νη­σης στα θέ­μα­τα της παι­δεί­ας».

Ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός στη δευ­τε­ρο­λο­γία του ανέ­φε­ρε πως εμείς αυτό που μπο­ρού­με να κά­νου­με τώρα -και το έχω εξαγ­γεί­λει- είναι να λύ­σου­με το ζή­τη­μα των στε­λε­χών της εκ­παί­δευ­σης. Είναι ένα κομ­βι­κό ζή­τη­μα και από τη λύση που θα δοθεί εξαρ­τώ­νται πάρα πάρα πολλά. Όπως γνω­ρί­ζε­τε, στο νο­μο­σχέ­διο το οποίο θα συ­ζη­τή­σου­με με την έν­νοια του κα­τε­πεί­γο­ντος τη Δευ­τέ­ρα ει­σά­γου­με ορι­σμέ­νες ρυθ­μί­σεις προ­σω­ρι­νού χα­ρα­κτή­ρα, που αφο­ρούν την επι­λο­γή των στε­λε­χών, των διευ­θυ­ντών των σχο­λεί­ων και των διευ­θυ­ντών της εκ­παί­δευ­σης, πρω­το­βάθ­μιας και δευ­τε­ρο­βάθ­μιας στους νο­μούς και τις διευ­θύν­σεις.

«Σε αυτό δεί­χνου­με μια πρό­θε­ση, την πρό­θε­ση, όπως την ονο­μά­σα­τε κι εσείς, η Κυ­βέρ­νη­ση να συμ­με­τέ­χει όσο γί­νε­ται λι­γό­τε­ρο. Αυτό το κά­νου­με, γιατί αφαι­ρού­με ένα στοι­χείο που εμπε­ριέ­χει αυ­θαι­ρε­σία και υπο­κει­με­νι­κό­τη­τα, που είναι η συ­νέ­ντευ­ξη, και αντ’ αυτού ει­σά­γου­με τη δυ­να­τό­τη­τα στους κα­θη­γη­τές που είναι στο σχο­λείο να ψη­φί­ζουν με έναν τρόπο, ώστε το 1/3 της ψήφου τους να συ­νυ­πο­λο­γί­ζε­ται, πράγ­μα το οποίο θα το συ­ζη­τή­σου­με και ανα­λυ­τι­κά, στην επι­λο­γή των κα­λυ­τέ­ρων για τις θέ­σεις αυτές» τό­νι­σε ο κ. Κου­ρά­κης.

Ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός ανέ­φε­ρε ότι «υπάρ­χουν αρ­κε­τές γνώ­σεις και προ­τά­σεις και από το δικό σας το Κόμμα μήπως τε­λι­κά δεν χρεια­ζό­μα­στε το θεσμό του πε­ρι­φε­ρεια­κού διευ­θυ­ντή. Μήπως δη­λα­δή θα μπο­ρού­σε, χάριν απλο­ποί­η­σης, αλλά και απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας, να εκ­χω­ρη­θούν αρ­μο­διό­τη­τες της διεύ­θυν­σης στις κε­ντρι­κές υπη­ρε­σί­ες του Υπουρ­γεί­ου και ταυ­το­χρό­νως να ανα­τε­θούν αρ­μο­διό­τη­τες στις κα­τώ­τε­ρες βαθ­μί­δες, έτσι ώστε να υπάρ­χει μια ου­σια­στι­κή απο­κέ­ντρω­ση και όχι μόνο μια απο­συ­γκέ­ντρω­ση;»

Ο κ. Κου­ρά­κης δή­λω­σε με­τα­ξύ των άλλων ότι «σκέ­ψεις μας, κύριε Κα­θη­γη­τά, είναι να πάμε σε μια συ­νο­λι­κή αλ­λα­γή σε δυο πράγ­μα­τα: όχι μόνο του τρό­που εκλο­γής, αλλά και των αρ­μο­διο­τή­των». Κλεί­νο­ντας δή­λω­σε: «Πλην όμως για τμή­μα­τά του που σχε­τί­ζο­νται με ζη­τή­μα­τα γρα­φειο­κρα­τί­ας, μη­χα­νι­σμού, υλο­ποί­η­σης και πολλά άλλα πράγ­μα­τα, όπως και σε πολ­λές άλλες υπη­ρε­σί­ες, πραγ­μα­τι­κά μπο­ρούν να επι­λέ­γο­νται οι υπεύ­θυ­νοι με άλλες δια­δι­κα­σί­ες που δεν έχουν τόσο με­γά­λο πο­λι­τι­κό φορ­τίο. Θα έχου­με την ευ­και­ρία όλα αυτά να τα συ­ζη­τή­σου­με εκτε­νέ­στε­ρα στη δια­δι­κα­σία της ανα­μόρ­φω­σης αυτού του πλαι­σί­ου».

newsbeast.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.