Ειδήσεις

Σύσκεψη της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας στην Πάτμο με τους φορείς (βίντεο)

Σύσκεψη με θέμα την κρουαζιέρα και τα προβλήματα που εμφανίζονται από τις λιμενικές υποδομές, και σχετίζονται άμεσα με την κρουαζιέρα και το θαλάσσιο τουρισμό, που αποτελούν πλουτοπαραγωγικό τομέα και συμβάλλουν στην τοπική μας οικονομία, έγινε την Τρίτη 29 Απριλίου στις 17:30 το απόγευμα.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του κρουαζιεροπλοίου ΟΛΥΜΠΙΑ της εταιρείας Luis cruise που προσέγγισε την Πάτμο με 1300 επιβάτες. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρός της Ένωσης Εφοπλιστών κρουαζιέρας κ. Μιχ. Λάμπρου ο Γ.Γραμματέας κ.κ. Κουμπενάς Γ. και τα μέλη κ. Καλούδης Αντ. και κ. Φιλανδριανός Γιώργος.

Από την πλευρά της Πάτμου συμμετείχε ο δήμαρχος κ. Γρηγόρης Στόικος ο πρόεδρος του ΔΗΛΙΤΑΠ κ. Σάκης Ελισαίου, ο πρόεδρος του σωματείου Λεμβούχων Πάτμου κ. Νίκος Μελιανός, ο νομικός σύμβουλος του σωματείου λεμβούχων κ. ο λιμενάρχης και ο υπολιμενάρχης Πάτμου, ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Πανάγος Ευγενικός, οι πράκτορες κ. Γιάννης Στράτας, κ. Γιάννης Καμαράτος, η επιχειρηματίας τουρισμού κ. Ανθούλα Κλεούδη και προς το τέλος της σύσκεψης ο πλοίαρχος του πλοίου κ. Στάθης Ρωμαίος.

Ο αντιπρόεδρος της ένωσης εφοπλιστών κρουαζιέρας ευχαρίστησε τον κ. δήμαρχο και τους φορείς για την παρουσία τους.

Επειδή τα προβλήματα είχαν συζητηθεί τον Οκτώβριο του 2012 στην τότε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κρουαζιερόπλοιο crystal με τη συμμετοχή των ίδιων φορέων, η συζήτηση περιεστράφηστο που βρίσκονται τώρα τα έργα που είχαν σχεδιαστεί για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων και του θαλάσσιου τουρισμού στο λιμάνι μας.

Από αυτά, όπως είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΔΗΛΙΤΑΠ κ. Ελισσαίου οι μελέτες για τα ναύδετα, που θα διευκολύνουν όσα από τα κρουαζιερόπλοια δεν μπορούν να μπουν στο λιμάνι τελείωσαν. Η δαπάνη του έργου είναι 2.500.000 ευρώ και όπως του υποσχέθηκε ο περιφερειάρχης θα το εντάξει σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020

Αναφέρθηκε επίσης στο master plan του λιμανιού του οποίου η εκπόνηση ανατέθηκε σε εταιρεία και μέσα σε αυτό περιλαμβάνεται και η κατά 60 μέτρα επιμήκυνση του λιμανιού προς τον φάρο του Κονσολάτο και η δημιουργία πλωτής προβλήτας – αποβάθρας στην είσοδο του λιμανιού.

Στη συνέχεια ο κ Καλούδης επανέλαβε και πάλι την πρόταση που έκανε η Ένωση, στον πρόεδρο του ΔΗΛΙΤΑΠ και στον κ Δήμαρχο κατά τη συνάντηση τους το 2012, να συμβάλλουν από κοινού με συνεργασία και παρεμβάσεις στα υπουργεία και στις υπηρεσίες για την αναβάθμιση της λιμενικής υποδομής του νησιού μας.

Για το λόγο αυτό, έκπληξη του προκάλεσε το γεγονός, ότι δεν ζητήθηκε η άποψη της Ένωσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κρουαζιερόπλοια στο νησί, στην πρώτη συνάντηση πριν τρεις μήνες στην Πάτμο με την εταιρεία που εκπονεί το master plan του λιμανιού.

Πρότειναν στη συνέχεια ότι θα ήταν προς όφελος τους Δημοτικού Λιμενικού ταμείου να περιλαμβανόταν στο Δ.Σ. και ένα μέλος του Σωματείου λεμβούχων Πάτμου που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα θέματα.

Για το θέμα των ναυδέτων και των 2.500.000 ευρώ που αναζητούνται, παρενέβη ο πρόεδρος του σωματείου Λεμβούχων λέγοντας ότι, στην Ύδρα με χρηματοδότηση εξ ολοκλήρου από την περιφέρεια Αττικής, υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου και ξεκινάει άμεσα από την τεχνική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, η κατασκευή του συστήματος Ναύδετου ( Τσαμαδούρας) στο νησάκι Αγίου Νικολάου Ύδρας, προϋπολογισμού: 350.000 ευρώ. περιφέρεια.

Ο πλοίαρχος του πλοίου αναφέρθηκε στην έλλειψη αγκυροβολίων στο ναυτικό χάρτη του υπουργείου με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει που θα δέσει το πλοίο. Η έλλειψη αυτή θα μπορούσε να θεραπευτεί με ενημέρωση του υπουργείου από το ΔΗΛΙΤΑΠ.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Εφοπλιστών κρουαζιέρας τόνισαν την ζεστή φιλοξενία που τους παρέχεται κάθε φορά που έρχονται στην Πάτμο, κυρίως από το σωματείο λεμβούχων, την αγάπη που έχουν στο μοναδικό όπως χαρακτήρισαν το νησί μας και τόνισαν την παρουσία των τοπικών μέσων επικοινωνίας.

Πηγή: patmostimes.ge

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου