Ειδήσεις

Αντιδρούν στα νομοσχέδια οι δικηγορικοί σύλλογοι

Εντονα αντιδρούν οι δικηγορικοί σύλλογοι στα νομοσχέδια για νέους Κώδικες Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας, διαμαρτυρόμενοι παράλληλα ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί προσχηματική δημόσια διαβούλευση, μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες.

Η Συντονιστική Επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων, υπό τον πρόεδρό της Β. Αλεξανδρή, καταγγέλλει ότι στον “βωμό της ταχύτητας, κινδυνεύει να θυσιαστεί η δικαιοσύνη”, επισημαίνοντας ότι επηρεάζεται αρνητικά η ορθή απονομή της και προσβάλλονται δικαιώματα των πολιτών.

Προειδοποιεί ότι η τακτική της πολιτείας να νομοθετεί πρόχειρα και αναποτελεσματικά δεν θα γίνει ανεκτή, καλώντας τον υπ. Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου να παρατείνει τις προθεσμίες διαβούλευσης (έως τα τέλη Ιουλίου) για να υπάρξει γόνιμος διάλογος στις επερχόμενες τροποποιήσεις.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή οδηγεί σε “πάγωμα” όλων των δικών του ΙΚΑ από τις 5 Μαΐου, αποφασίζοντας πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από τις υποθέσεις αυτές. Οι δικηγορικοί σύλλογοι αντιδρούν μεταξύ άλλων:

• Στη θεσμοθέτηση συστήματος πολλαπλών κατασχέσεων, που θα επιβαρύνουν αδικαιολόγητα τον οφειλέτη με πολλαπλά δικαστικά έξοδα

• Στην έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων εντός 48 ωρών με συνταγματικά έωλες συνοπτικές αιτιολογίες.

• Στις ένορκες βεβαιώσεις (σε συμβολαιογράφο) που αποτελούν αποδεικτικό μέσο επισφαλές, μειωμένης αξιοπιστίας και επικίνδυνο και υποκαθιστούν τις μαρτυρικές καταθέσεις στο δικαστήριο.

• Στην “ελαστική” διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων σε δίκες για αναγκαστική εκτέλεση και στην κατάργηση των ενδίκων μέσων.

• Στις διαδικασίες μόνο μέσω εγγράφων, γιατί η δίκη από δημόσια και προφορική μετατρέπεται σε διαδικασία άψυχη, άχαρη, μυστική, έμμεση.

ethnos

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου