Τοπικές Ειδήσεις

«Δύσκολη εξίσωση» για τη Ρόδο παραμένει η έναρξη της σεζόν!

«Δύσκολη εξίσωση» παραμένει η έναρξη της τουριστικής σεζόν για τη Ρόδο. Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος, περιγράφοντας την κατάσταση μέχρι αυτή την ώρα, όπως διαμορφώνεται με τις αγορές και τα δεδομένα, τα οποία αλλάζουν καθημερινά.
«Τα σημερινά δεδομένα είναι πάρα πολύ λίγα και ανεπαρκή για να κάνουμε μια σωστή πρόβλεψη για την έναρξη της τουριστικής περιόδου στη Ρόδο, με ποιες αγορές και με τι ποσοστά θα κινηθούμε. Ο φετινός τουρισμός, είναι μια ‘δύσκολη εξίσωση’ με πολλούς άγνωστους παράγοντες. Δεν είναι μόνον ο άγνωστος… Χ που συνηθίζουμε να λέμε. Έχουμε στην προκειμένη περίπτωση και άλλους.
»Όσον αφορά στον προορισμό, όπως βλέπετε η Ελλάδα δεν είναι σε καλή επιδημιολογική κατάσταση αυτή την εποχή, συνεπώς δεν μας κατατάσσουν στον επιθυμητό προορισμό για διακοπές. Όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας καθώς τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς –όχι μόνον στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη και σε άλλες χώρες. Από τα κράτη που είναι οι κύριες αγορές μας, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία είναι σε αυστηρά λοκντάουν, ενώ ακόμη και η Φινλανδία, μπήκε σε λοκντάουν.
Όσον αφορά στην ψυχολογία των πελατών, αυτή δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση. Το μόνο δεδομένο που έχουμε είναι πως έχουν κουραστεί πολύ από τους περιορισμούς εδώ και πάνω από έναν χρόνο με συνέπεια να θέλουν να ταξιδέψουν.

Μία σοβαρή παράμετρος, είναι οι ανταγωνιστές μας, που ενώ πέρσι ήταν κλειστοί, φέτος προετοιμάζονται. Π.χ. η Τουρκία, η Πορτογαλία, το Ντουμπάι, η Ισπανία ήταν κλειστές ενώ φέτος έχουν ξεκινήσει. Η Ισπανία άνοιξε ήδη την Μαγιόρκα, ενώ η Τουρκία, παρά τα προβλήματά της και την επιδημιολογική της κατάσταση, προβάλλει ήδη ως ελκυστικός προορισμός κάνοντας πάρα πολύ καλές προσφορές. Σε αυτό βοηθάει και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Άρα, έχουμε πάρα πολλούς ανταγωνιστές και δεν έχουμε δει ακόμη φως… στο τούνελ για την εκκίνηση της τουριστικής περιόδου».

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ-
ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ
Η Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αναφερόμενος στις αγορές, ο κ. Ματσίγκος υπογράμμισε τα εξής:
«Όπως όλοι γνωρίζουμε, η καλύτερή μας αγορά, παραδοσιακά, παραμένει η Μεγάλη Βρετανία και με μικρή διαφορά, η Γερμανία. Η Μ. Βρετανία πάει πολύ καλά στα θέματα εμβολιασμών και πανδημίας αλλά έχουμε το πρόβλημα με την απαγόρευση των ταξιδιών έως τις 16 Μαΐου 2021. Μετά από ανακοινώσεις που έκανε για επιβολή προστίμων σε όποιον ταξιδεύει κ.λπ. δέχτηκε πιέσεις ο Τζόνσον και πείστηκε να προβεί σε τροποποιήσεις. Στις 5 Απριλίου, θα ανακοινώσει τα πρώτα μέτρα και στις 12 Απριλίου, θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες. Αυτό σημαίνει πως από την στιγμή εκείνη, η Μ. Βρετανία θα είναι και ο ‘ρυθμιστής’ για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου προς την Ελλάδα και ειδικά προς τη Ρόδο. Εμείς στηριζόμαστε φέτος, σε αυτά τα κράτη, όπου η επιδημιολογική κατάσταση είναι καλύτερη και φυσικά, υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων.
»Το σημαντικότερο ‘εργαλείο’ μας για φέτος είναι, ωστόσο, ο εμβολιασμός ενώ ένα επιπλέον, είναι τα τεστ (είτε το ατομικό τεστ, είτε το rapid test, είτε το μοριακό) καθώς έχουν ενταχθεί στα προγράμματα των ευρωπαϊκών κρατών ώστε να ανοίξει η αγορά. Κι εδώ, θέλω να επισημάνω πως κανένα κράτος δεν θέλει να μείνει ο τουρισμός, κλειστός –ανεξάρτητα εάν υπάρχουν επιδοτήσεις που ενισχύουν τον εσωτερικό τουρισμό.
Όσον αφορά στη Γερμανία, βρίσκεται σε αυστηρό λοκντάουν με απαγόρευση για ταξίδια –και με οδηγία μόνον για εσωτερικές μετακινήσεις. Κι εκεί, τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει σχετικά με τις κυβερνητικές οδηγίες. Οι άλλες αγορές μας, Γαλλία και Ιταλία, παραμένουν σε αυστηρά λοκντάουν για ένα μήνα και φυσικά, κανένας δεν σκέφτεται τις διακοπές».
Μιλώντας για την Σκανδιναβία, υπογράμμισε πως τα ταξίδια έχουν μπει στο ‘ψυγείο’ με τις χώρες να βρίσκονται σε αυστηρά λοκντάουν. «Υπάρχει ακόμη, πλήρης αδιαφορία για ταξίδια. Υπάρχει μικρή ζήτηση από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα και ίσως να έχουμε κίνηση αργότερα», ανέφερε.

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ
Η αγορά η οποία φαίνεται ότι μπαίνει ξαφνικά στο παιχνίδι, είναι η Ρωσία και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, πάει καλά λόγω των εμβολιασμών που προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. «Πιστεύω πως με τις διμερείς συμφωνίες, όπως ανακοίνωσαν τόσο ο πρωθυπουργός κ. Κ.Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Τουρισμού κ. Χ.Θεοχάρης, κάποιες αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορέσουν να ανοίξουν».

Ο κ. Ματσίγκος, αναφέρθηκε στα μηνύματα από την ρωσική αγορά που είναι πολύ θετικά αλλά έχοντας απέναντί μας τον βασικό ανταγωνιστή μας, που είναι η Τουρκία. Στην Ρωσία οι μεγαλύτεροι τουρ οπερέιτορς είναι τουρκικών συμφερόντων με συνέπεια να προωθούν τον προορισμό με πάρα πολύ χαμηλές τιμές και ελκυστικά πακέτα.
Τέλος, αναφορικά με το Ισραήλ επειδή η επιδημιολογική κατάσταση είναι πάρα πολύ καλή και οι εμβολιασμοί είναι σε υψηλά ποσοστά, εκφράζεται έντονο ενδιαφέρον για ταξίδια.
«Δεν έχει οριστικοποιηθεί η διμερής συμφωνία ακόμη με το Ισραήλ, ούτε το άνοιγμα. Αν και περιμέναμε τα πρώτα αεροπλάνα, δεν ήρθε κανένα και μέχρι σήμερα –σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη- τα slots (θέσεις) υπάρχουν αλλά όχι αεροπλάνα, αφού έχουν δικαίωμα για ακυρώσεις και την τελευταία στιγμή. Υπάρχει ακόμη μία σοβαρή παράμετρος που αφορά στις κρουαζιέρες από το Ισραήλ αλλά πρόκειται για τουρίστες της μιας μέρας και δεν μπορούν να… σώσουν τον Τουρισμό», ανέφερε.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΦΕΤΟΣ
Εστιάζοντας στις απαραίτητες προϋποθέσεις για την φετινή σεζόν, ο κ. Ματσίγκος ανέφερε που θα κυριαρχήσουν τέσσερις παράμετροι: υγιεινή, ασφάλεια, ποιότητα και προσφορές.
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πέρσι ενώ έχουμε πρόσθετα όπλα στην φαρέτρα μας που είναι τα τεστ και τα εμβόλια. Ωστόσο, η Ρόδος ως τουριστικός προορισμός οφείλει να είναι έτοιμη από όλες τις πλευρές. Οι φετινοί επισκέπτες μας θα δώσουν βάση σε κάποια στοιχεία, όπως η υγιεινή, η ασφάλεια, η ποιότητα των υπηρεσιών και φυσικά οι προσφορές και οι πάρα πολύ καλές τιμές. Από την άλλη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δώσει προτεραιότητα στους εργαζόμενους στον Τουρισμό οπότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ένα ακόμη βήμα».

Είπε ακόμη, ότι όσον αφορά στα πρωτόκολλα είναι όλοι απόλυτα έτοιμοι τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και δεκάδες χιλιάδες απασχολούμενοι στον τουρισμό, που εκπαιδεύτηκαν από πέρσι –μέσω των προγραμμάτων της ΠΝΑι.
Ο κ. Ματσίγκος, ανέφερε ακόμη πως υπάρχει περιθώριο και θετικά μηνύματα για επιμήκυνση της σεζόν μέχρι και τον προσεχή Νοέμβριο καθώς υπάρχει ενδιαφέρον για εκείνους τους μήνες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου