Τοπικές Ειδήσεις

215 ελάφια σκοτώθηκαν στη Ρόδο σε τροχαία δυστυχήματα!

Προβληματισμός επικρατεί μετά την παρουσίαση των επίσημων στοιχείων στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο για τα τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται ελάφια.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, τα οποία ζήτησαν οι αγρότες της περιοχής μας, από το 2021 έως και το 2023 σκοτώθηκαν σε τροχαία ατυχήματα 215 ελάφια (!) ή τραυματίστηκαν, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα σε σύνολο 2.858 τροχαίων ατυχημάτων υλικών ζημιών που σημειώθηκαν στην περιοχή μας στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, τα 27 (!) αφορούν σε σύγκρουση με ελάφι.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου:
το έτος 2021 σε τροχαία ατυχήματα με εμπλεκόμενα ελάφια σκοτώθηκαν 74 και τραυματίστηκαν 11
το έτος 2022 σκοτώθηκαν 70 ελάφια και τραυματίστηκαν 20
το έτος 2023 σκοτώθηκαν 71 ελάφια και τραυματίστηκαν 11.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Α’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου:
στο σύνολο των 802 οδικών τροχαίων ατυχημάτων (693 με υλικές ζημιές) που σημειώθηκαν το 2021 τα 5 προέκυψαν από σύγκρουση με ελάφι
στο σύνολο των 818 οδικών τροχαίων ατυχημάτων που σημειώθηκαν το 2022 (716 με υλικές ζημιές) τα 11 προέκυψαν από σύγκρουση με ελάφι
στο σύνολο των 1.384 οδικών τροχαίων ατυχημάτων (1.108 με υλικές ζημιές) που σημειώθηκαν το 2023 τα 11 προέκυψαν από σύγκρουση με ελάφι.
Οι αγρότες, πέρα από την οικονομική καταστροφή που προβάλλουν ως αποτέλεσμα του υπερπληθυσμού των ελαφιών επικαλούνται πλέον και τον κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου δυστυχήματος που θα κοστίσει ανθρώπινες ζωές, πέρα από τα ήδη δεκάδες νεκρά ελάφια.
Η ανάληψη πρωτοβουλιών για την μείωση του πληθυσμού των ελαφιών παραμένει το κύριο αίτημά τους, ξεκαθαρίζοντας πως αυτή τη φορά δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν και δηλώνουν αποφασισμένοι να αφήσουν παραταγμένα τα τρακτέρ τους στο κέντρο της πόλης ακόμα και για τις επετειακές εκδηλώσεις της 7ης Μαρτίου, αν αυτή τη φορά «δεν δουν πράξεις παρά μόνο λόγια» όπως λένε χαρακτηριστικά, καθώς δεν πρόκειται να δεχθούν άλλες υποσχέσεις.
Πέρα από τα κοινά αιτήματα με αυτά των συναδέλφων τους από την υπόλοιπη χώρα, όπως η επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ, η επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, η μείωση της τιμής της κιλοβατώρας, το αφορολόγητο στο αγροτικό πετρέλαιο, τοπικά διεκδικούν την αποζημίωση σε όλους τους πυρόπληκτους του νομού, την ένταξη του νησιού ως πυρόπληκτο στα σχέδια βελτίωσης και την ένταξη των μελισσοκόμων της Περιφέρειας στο ΦΕΚ 562/Β/26-01-2024, με κυρίαρχο όμως και βασικότερο το ζήτημα του ελαφιού.
Οι αγρότες που καλούνται να διαχειριστούν τις τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειές τους από τα ελάφια, απέρριψαν κάθε προτεινόμενη λύση για περιφράξεις και δημιουργία πάρκων σημειώνοντας πως αυτό δεν πρόκειται να δώσει λύση στο πρόβλημά τους.
Η οργή των ανθρώπων που ζουν από την καλλιέργεια γης είναι διάχυτη διότι όπως λένε εξαιτίας αυτής της κατάστασης έχουν περιέλθει σε τεράστια οικονομική δυσχέρεια, έχουν χρεωθεί και έχουν υποθηκεύσει το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους διότι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη τους και να παραγάγουν προϊόντα.
Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, η μετάθεση ευθυνών από την μια υπηρεσία στην άλλη και οι κούφιες υποσχέσεις των κυβερνήσεων έχουν οδηγήσει τους αγρότες της Ρόδου σε «παράλυση» και για το λόγο αυτό απαιτούν λύση «εδώ και τώρα» δηλώνοντας αποφασισμένοι να παραμείνουν στο κέντρο της πόλης όσο χρειαστεί.
Οι αγρότες της Ρόδου έχουν απορρίψει κάθε μακροπρόθεσμη λύση που προτάθηκε και επέμειναν στη θέση τους για άμεση μείωση του πληθυσμού με τρόπο που θα υποδείξουν οι αρμόδιοι, αφού όπως είπαν κάθε μέρα που περνάει είναι επιζήμια, διευκρινίζοντας ότι ακόμα και αν ικανοποιηθούν τα κοινά αιτήματα με αυτά των συναδέλφων τους στην υπόλοιπη χώρα, αν δεν λυθεί το πρόβλημά τους δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν από το κέντρο της πόλης.
Όπως λένε, από τη στιγμή που δεν μπορούν πλέον να εργαστούν και να καλλιεργήσουν τη γη τους δεν έχουν τίποτα να χάσουν συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους και φτάνοντας μέχρι τέλους.
Ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης πάντως, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για τις εκλογές της ΚΕΔΕ και την 1η τακτική συνεδρίαση του διοικητικού και εποπτικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ., έχει δηλώσει ότι θα θέσει το θέμα των αγροτών σε επίπεδο κυβερνητικό, επιδιώκοντας επαφές στα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να καταστήσει σαφές το μέγεθος του προβλήματος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου