Πολιτιστικά

Ημερίδα για τον Ν. Καζαντζάκη από το 4ο Γυμνάσιο Ρόδου

Tην παρασκευή 27-02-15 στις 10.30 π.μ. απονεμήθηκε από τον ο Γ. Στασσινάκη, πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη με έδρα τη Γενεύη και πρώην νομικό σύμβουλο του CERN, τιμητική πλακέτα στο 4ο Γυμνάσιο Ρόδου για την πολύχρονη προσφορά του στη διάδοση του έργου και της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη, μέσα από τη διαθεματική προσέγγιση του μαθήματος των θρησκευτικών από την εκπαιδευτικό Ιωάννα Κλιάρη, όσο και μέσα από την εκπόνηση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων. Στην απονομή παρευρέθηκε και χαιρέτησε, ως εκπρόσωπος της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δωδ/σου, η υπεύθυνη Σχολικών δραστηριοτήτων, κα Μουλά Ευαγγελία.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας έλαβε χώρα στο 5ο Γυμνάσιο Ρόδου η ημερίδα με θέμα: «Ο Ν. Καζαντζάκης και ο αγώνας του ανθρώπου για τον ανήφορο», που ήταν συνδιοργάνωση του 4ου Γυμνασίου Ρόδου, του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπ/σης Δωδ/σου και της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου «Ο Ψηλορείτης».
Το πρόγραμμα της ημερίδας εξελίχθηκε ως εξής:
• Μουλά Ευαγγελία, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Δωδ/σου: πρόλογος-χαιρετισμός.
• Θεατρικά δρώμενα των μαθητών του 4ου Γυμνασίου Ρόδου βασισμένα σε διαλόγους από τα έργα «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», «Αναφορά στο Γκρέκο», «Ο Φτωχούλης του Θεού», και «Ασκητική» από τους μαθητές του Γυμνασίου.
• Στασσινάκης Γ.: «Το έργο της 26ετούς προσφοράς της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη στη διάδοση του λόγου του μεγάλου λογοτέχνη ανά το κόσμο-Ο Ν. Καζαντζάκης στην εκπαίδευση».

Η προγραμματισμένη ομιλία της κας Χατζηαποστόλου Μ., υποψήφιας διδάκτορος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ και βραβευμένης συγγραφέως του βιβλίου «Το πρόσωπο του Χριστού στον Νίκο Καζαντζάκη»: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο αγώνας του ανήφορου-Η έννοια του θεού στη σκέψη του μεγάλου Κρητικού» αναβλήθηκε, λόγων καιρικών συνθηκών που δεν επέτρεψαν την έγκαιρη άφιξή της. Τμήμα της ομιλίας της ανέγνωσε ο κος Στασσινάκης.
Με πραγματική συγκίνηση το κοινό παρακολούθησε τα δρώμενα των μαθητών, τα οποία είχε συντονίσει η κα Κλιάρη, με τη σκηνοθετική επιμέλεια του κ. Γιάννη Φλώρου και την οπτικοακουστική υποστήριξη του Πατήρ Εμμανουήλ Σκλιβάκη και του Γ. Μαχραμά. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην απελθούσα, πρώην μαθήτρια του γυμνασίου Ηρώ Κονδράρου, που – όπως χαρακτηριστικά είπε η κα Κλιάρη- εδώ και ενάμιση χρόνο άλλαξε γειτονιά και κοσμεί τη συνοικία των Αγγέλων.

Η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας
Ε. Μουλά

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου