Ρεπορτάζ

Nέα τροπολογία για τη διάσπαση των Δήμων

Τροποποιημένη κατατέθηκε τελικά σύμφωνα με πληροφορίες της «δ» στο νομοσχέδιο «Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης», το απόγευμα της Παρασκευής, η τροπολογία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Σηφουνάκη με την οποία προβλέπεται η διαίρεση των μεγάλων νησιωτικών δήμων.

Η τροπολογία θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, την προσεχή Τετάρτη.

Όπως έγραψε χθες η “δημοκρατική”, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης κατέθεσε την Παρασκευή το πρωί στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του «Καλλικράτη», χωρίς να περιλαμβάνεται σ’ αυτό, διάταξη για τη διάσπαση των μεγάλων νησιωτικών Δήμων, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Οπως διευκρινίστηκε, το σχέδιο νόμου θα τεθεί υπ’ όψιν των αρμοδίων υπουργών, προκειμένου να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους μέχρι και την Τετάρτη και στη συνέχεια το υπουργείο θα το καταθέσει στην Ολομέλεια. Τροπολογία για τη διάσπαση των Δήμων κατατέθηκε από τον βουλευτή κ. Νίκο Σηφουνάκη και άλλους βουλευτές και θα αποφανθεί επ’ αυτής η Βουλή. Η τροπολογία Σηφουνάκη ανέφερε αρχικώς τα εξής:

Αρθρο… «Σε νήσους, με πληθυσμό από τριάντα χιλιάδες (30.000) μόνιμους κατοίκους και άνω, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 (ΦΕΚ 3465/28.12.2012), οι οποίες με βάση το νόμο 3852/2010 (ΦΕΚ 87Α’-07.06.2010) συνιστούν έναν και μοναδικό δήμο, δύνανται να δημιουργηθούν περισσότεροι του ενός δήμοι – μέχρι τρεις (3) – ύστερα από πρόταση του οικείου δημοτικού συμβουλίου του υφιστάμενου σήμερα ενός δήμου. Η απόφαση αποστέλλεται στον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος εκδίδει σχετική Υπουργική Απόφαση προσδιορισμού και συγκρότησης των νέων συνιστώμενων δήμων, λαμβάνοντας υπόψη και σχετικές υπάρχουσες προτάσεις του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή της ΚΕΔΚΕ.»

Επειδή η τροπολογία προϋποθέτει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, κατέστη σαφές ότι πρόκειται για «φωτογραφική διάταξη», που εξυπηρετεί επί του παρόντος προεκλογικές ανάγκες των νησιών Λέσβου, Μυτιλήνης και Κεφαλονιάς, εν αναμονή (ενδεχομένως) γενικότερων ρυθμίσεων μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν από βουλευτές νησιωτικών δήμων, που αρνήθηκαν να τη συνυπογράψουν, κατατέθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής νέα από την οποία έχει αφαιρεθεί η πρόβλεψη για την ύπαρξη πρότασης του οικείου δημοτικού συμβουλίου και διάσπαση των ενιαίων νησιωτικών δήμων με πληθυσμό άνω των 30.000 μέχρι τρείς δήμους και άνω των 50.000 μέχρι τέσσερεις δήμους, λαμβάνοντας υπόψη και σχετικές υπάρχουσες προτάσεις του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή της ΚΕΔΚΕ.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι την προσεχή Πέμπτη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου