ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα άκρα η πόλωση πριν καν προκηρυχθούν εκλογές – Οι κίνδυνοι και οι ερμηνείες

news room 4 λεπτά ανάγνωση
ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΛΠΗ

H απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει στο εξής από τις ψηφο­φο­ρίες της Βουλής καθιστά και επι­κίν­δυνη αυτή την πόλωση για την ίδια τη δημο­κρα­τική ομα­λό­τητα

Εκρη­κτι­κές δια­στά­σεις λαμ­βά­νει πλέον η πόλωση στην πολι­τική σκηνή πριν καν μάλιστα η χώρα μπει και επι­σή­μως στην προ­ε­κλο­γική περίοδο. Η εμπλοκή δε, των θεσμών στους κομ­μα­τι­κούς τακτι­κι­σμούς, όπως η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει στο εξής από τις ψηφο­φο­ρίες της Βουλής καθιστά και επι­κίν­δυνη αυτή την πόλωση για την ίδια τη δημο­κρα­τική ομα­λό­τητα.

Έτσι ερμη­νεύει του­λά­χι­στον η κυβερ­νη­τική πλευρά τις προ­θέ­σεις του Αλέξη Τσίπρα για την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις κοι­νο­βου­λευ­τι­κές δια­δι­κα­σίες αλλά και την επι­τα­κτική απαί­τησή του από το Ζάππειο να δια­λυ­θεί η Βουλή και εντός του Φεβρουα­ρίου να διε­ξα­χθούν εκλογές. Την ίδια ώρα οι ακραίες εκφρά­σεις και χαρα­κτη­ρι­σμοί που χρη­σι­μο­ποιού­νται εκα­τέ­ρω­θεν δυνα­μι­τί­ζουν περαι­τέρω το οξυμ­μένο πολι­τικό κλίμα μετα­τρέ­πο­ντας σε “κραυγές οργής” οποια­δή­ποτε προ­σπά­θεια αντι­πα­ρά­θε­σης επι­χει­ρη­μά­των.

Της Πηνε­λό­πης Γκάλιου

Μετά τον ακραίο υπαι­νιγμό της Πόπης Τσα­πα­νί­δου μέσω της τηλε­ό­ρα­σης του ΣΚΑΪ ότι μία μελ­λο­ντική μετε­κλο­γική συνερ­γα­σία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ενδέ­χε­ται να είναι προϊόν εκβια­σμού του Νίκου Ανδρου­λάκη ως απο­τέ­λε­σμα των παρα­κο­λου­θή­σεων, ακο­λού­θη­σαν οι βαρύ­τα­τες εκφρά­σεις του Αλέξη Τσίπρα από το Ζάππειο κάνο­ντας λόγο για “εκτροπή” και για “πολι­τικά έκπτωτη” κυβέρ­νηση η οποία “δεν μπορεί να παρα­μεί­νει ούτε στιγμή παρα­πάνω και να ασκεί εξουσία, να απο­φα­σί­ζει για κρί­σι­μες απο­φά­σεις που αφορούν τον ελλη­νικό λαό” δήλωσε και συνέ­χισε λέγο­ντας ότι ζητούν “την άμεση διάλυση της Βουλής και την προ­σφυγή στη λαϊκή ετυ­μη­γο­ρία, όπως το Σύνταγμα ορίζει άμεσα, εντός των επό­με­νων τριών εβδο­μά­δων το λιγό­τερο”.

“Ζητάμε ο ελλη­νι­κός λαός να είναι αυτός που θα απα­ντή­σει άμεσα, και όχι οι πιθανώς εκβια­ζό­με­νοι βου­λευ­τές της Ν.Δ., στο κρίσιμο, στο υπαρ­ξιακό ερώτημα που ετέθη προχθές στο κοι­νο­βού­λιο. Στο ερώτημα: Με τη δημο­κρα­τία ή με την εκτροπή; Και μετα­φέ­ρουμε την πρόταση δυσπι­στίας από το Κοι­νο­βού­λιο στο λαό. Τον ανώτατο κριτή. Γιατί στη δημο­κρα­τία δεν υπάρ­χουν αδιέ­ξοδα”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Άνευ προη­γου­μέ­νου ήταν και οι χαρα­κτη­ρι­σμοί που εκτό­ξευσε ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ και προ­σω­πικά ενα­ντίον του πρω­θυ­πουρ­γού, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντάς τον “κατα­χρα­στή της δημο­κρα­τι­κής εξου­σίας”.

Χαρα­κτη­ρι­σμοί αλλά και μία ευθεία αμφι­σβή­τηση των δημο­κρα­τι­κών θεσμών -όπως σχο­λί­αζε κυβερ­νη­τικό στέλεχος- που προ­κά­λεσε την οργι­σμένη αντί­δραση του κυβερ­νη­τι­κού εκπρο­σώ­που επι­στρέ­φο­ντας τις βολές στον Αλέξη Τσίπρα και χαρα­κτη­ρί­ζο­ντάς τον “γνήσιο εκφρα­στή του τρα­μπι­σμού αλά γκρέκα” που προ­χω­ράει σε “κινή­σεις αμφι­σβή­τη­σης και βαριάς υπο­βάθ­μι­σης των θεσμι­κών πυλώνων της Ελλη­νι­κής Δημο­κρα­τίας: της λαϊκής κυριαρ­χίας, του κοι­νο­βου­λευ­τι­σμού και της συνταγ­μα­τι­κής τάξης”.

Η αμφι­σβή­τηση από πλευράς του Αλέξη Τσίπρα της νομι­μο­ποί­η­σης της εκλεγ­μέ­νης κυβέρ­νη­σης να ασκεί νομο­θε­τικό έργο εξόρ­γισε το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Γιάννη Οικο­νό­μου να μιλά για “έμπλεο μένους και ολο­κλη­ρω­τι­κής νοο­τρο­πίας” ανα­φε­ρό­με­νος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και να προ­σθέ­τει πως “ο κ. Τσίπρας δεν ανα­λο­γί­στηκε ότι όλοι όσοι έβλαψαν τη Δημο­κρα­τία, στη διάρ­κεια της πολι­τι­κής μας ιστο­ρίας, ξεκί­νη­σαν τα εγχει­ρή­ματα εκτρο­πής με επίθεση στον κοι­νο­βου­λευ­τι­σμό και προ­σπά­θεια απο­νο­μι­μο­ποί­η­σης της λει­τουρ­γίας του Κοι­νο­βου­λίου. Συνε­χι­στής τους εμφα­νί­ζε­ται σήμερα ο κ. Τσίπρας”, ανέφερε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος στην ανα­κοί­νωση που εξέδωσε.

Επι­χει­ρώ­ντας να ερμη­νεύ­σουν την ακραία πόλωση που επι­χει­ρεί η Κου­μουν­δού­ρου, κυβερ­νη­τι­κές πηγές την απο­δί­δουν στην έλλειψη πολι­τι­κών θέσεων και προ­τά­σεων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των πραγ­μα­τι­κών προ­βλη­μά­των των πολιτών, με απο­τέ­λε­σμα το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, “μεθο­δικά και συντο­νι­σμένα” να μετα­φέ­ρει την πολι­τική αντι­πα­ρά­θεση σε συνω­μο­σιο­λο­γι­κούς υπαι­νιγ­μούς και σε γηπε­δι­κού τύπου αντι­πα­ρα­θέ­σεις.

Η επι­διω­κό­μενη όξυνση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ εκλαμ­βά­νε­ται επίσης από στελέχη της ΝΔ ως αγω­νιώδη προ­σπά­θειά του Αλέξη Τσίπρα να συσπει­ρώ­σει τους ψηφο­φό­ρους του και να ενδυ­να­μώ­σει το προφίλ του, αλλά και ως ταυ­τό­χρονη αμη­χα­νία μπροστά σε μία ενδε­χό­μενη ήττα στις επερ­χό­με­νες εκλογές.

Στο αντί­ποδα της όξυνσης και της ακραίας πόλωσης η κυβέρ­νηση επι­λέ­γει τη θεσμική οδό, επι­μέ­νο­ντας να εξα­ντλή­σει μέχρι τελευ­ταίας ώρας την κυβερ­νη­τική της θητεία, ψηφί­ζο­ντας κάθε νομο­θε­τική πρω­το­βου­λία και εκκρε­μό­τητα που υπάρχει στον σχε­δια­σμό της και προ­ω­θώ­ντας το κυβερ­νη­τικό έργο μέχρι την ώρα που θα προ­κη­ρυ­χθούν οι εκλογές.

“Εμείς θα ψηφί­ζουμε ρυθ­μί­σεις ανα­κού­φι­σης για τους πολίτες και ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει γιατί δεν αντέχει και ποντά­ρει στην κατα­στρο­φο­λο­γία και τη λάσπη”, σχο­λί­αζε κυβερ­νη­τικό στέ­λε­χος.

Εν μέσω αυτού του κλί­μα­τος και των βαρύ­τα­των αντε­γκλή­σεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ που σε πολλές περι­πτώ­σεις εμφα­νί­ζε­ται ως το μετε­κλο­γικό μήλον της έριδος της αντι­πα­ρά­θε­σης Κου­μουν­δού­ρου – Μαξίμου, εξέδωσε ανα­κοί­νωση βάζο­ντας εξίσου απέ­να­ντί του και τα δύο κόμματα. “Ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ, που πριν από τέσ­σε­ρις ημέρες έσπευσε να δώσει με την πρόταση μομφής “πολι­τικό σωσίβιο” στον Κυριάκο Μητσο­τάκη, σήμερα δήλωσε ότι θα απέχει από το Κοι­νο­βού­λιο απο­δει­κνύ­ο­ντας και πάλι την ανεύ­θυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι γκε­μπε­λι­κές πρα­κτι­κές “λέγε, λέγε, κάτι θα μείνει” είναι πάντα στην εργα­λειο­θήκη των στε­λε­χών και των επι­κοι­νω­νια­κών βρα­χιό­νων της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης”, ανέφερε η Χαρι­λάου Τρι­κούπη. Σε ό,τι αφορά δε τους υπαι­νιγ­μούς της Πόπης Τσα­πα­νί­δου για ενδε­χό­μενη συγκυ­βέρ­νηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, γίνεται λόγος για “αθλιό­τη­τες της εκπρο­σώ­που τύπου περί «εκβια­ζό­με­νου» Νίκου Ανδρου­λάκη” που θύμισαν τις “στα­λι­νι­κές πρα­κτι­κές τους” και κατόπιν εορτής προ­σπα­θούν να εξη­γή­σουν τα ανε­ξή­γητα. “Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και προ­σω­πικά ο Νίκος Ανδρου­λά­κης ανέ­δει­ξαν το σκάν­δαλο των υπο­κλο­πών στη Δικαιο­σύνη, στην ελλη­νική Βουλή και στο Ευρω­παϊκό Κοι­νο­βού­λιο και δεν δέχο­νται μαθή­ματα από κανέναν”, σημειώ­νε­ται.

Πηγή: skai.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.