Ειδήσεις

Μπλόκα στον τουρισμό

Με ανησυχία και προβληματισμό για τις συνέπειες στην ήδη περιορισμένη δραστηριότητά τους αλλά και με αίσθημα συμπαράστασης έχουν δεχθεί οι ξενοδόχοι της ηπειρωτικής Ελλάδας και των ορεινών περιοχών τις κινητοποιήσεις των αγροτών με μπλόκα στις εθνικές οδούς. Ο κίνδυνος όμως για την περαιτέρω ελάττωση του ήδη περιορισμένου τζίρου τους είναι ορατός.

«Εχουμε να κάνουμε με ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία και τους παραγωγικούς τομείς. Το Ασφαλιστικό και το Συνταξιοδοτικό είναι τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Πρέπει να επιδείξουμε υπομονή και από την πλευρά μας» δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος. Την ίδια ώρα επισημαίνει ότι τους ξενοδόχους δεν τους απασχολεί τόσο το προσωρινό κλείσιμο των δρόμων.Τους ανησυχεί η γενικότερη κατάσταση στη χώρα και η οικονομική δυσχέρεια των Ελλήνων, οι οποίοι είναι σχεδόν οι αποκλειστικοί πελάτες των ορεινών περιοχών. Τα τελευταία χρόνια «οι επιχειρήσεις “βομβαρδίζονται” από υπερφορολόγηση, αυξημένα λειτουργικά έξοδα, ένα ασφυκτικό τραπεζικό σύστημα και μέσα στο έτος έχουμε και προσαυξήσεις».

«Υπάρχει ανησυχία και έχουν μειωθεί πολύ οι αφίξεις γιατί κανείς δεν θέλει να ταλαιπωρηθεί. Ο επισκέπτης δεν το ρισκάρει» δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης. Οι πληρότητες στα καταλύματα το επιβεβαιώνουν άλλωστε καθώς κυμαίνονται σε ποσοστά 15%-20%. «Είναι άγνωστο πότε υπάρχει πρόσβαση ή όχι» σε σχέση με την απελευθέρωση των οδικών αρτηριών. «Συμπαραστεκόμαστε σε όλους, αλλά ας μην εμποδίζουν τη δική μας δραστηριότητα» αναφέρει, καθώς ο αποκλεισμός των εθνικών οδών πλήττει με σοβαρές συνέπειες την περιοχή τα τελευταία πέντε χρόνια. «Με το να κλείνεις τον δρόμο στο δικό σου “ψωμί” δεν κερδίζεις» υποστηρίζει και προσθέτει ότι «ειδικά οι ξενοδόχοι τιμούν τον πρωτογενή τομέα» χρησιμοποιώντας τα τοπικά προϊόντα. Στις 27 Ιανουαρίου, σε μια κίνηση εξωστρέφειας των εκπροσώπων 19 φορέων της Κεντρικής Ελλάδας και των προέδρων των Ενώσεων Ξενοδόχων των αντίστοιχων περιοχών, συμφωνήθηκε η σύσταση ενός υπερτοπικού Οργανισμού για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.

«Ολοι υποφέρουμε αλλά δεν μιλάμε» αναφέρει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λάρισας κυρία Ειρήνη Παπαϊωάννου. Ο κόσμος «δεν μπορεί να έρθει», τονίζει, ωστόσο συμπαρίσταται στους διαμαρτυρόμενους λέγοντας ότι «όλοι έχουν το δίκιο τους». Παρ’ όλα αυτά, εφέτος είναι πιο δύσκολη η πρόσβαση στην περιοχή, μια και «ανοίγουν τον δρόμο όποτε θέλουν. Δεν είναι σταθερό το ωράριο και οι πελάτες κάνουν οκτώ ώρες να έρθουν, ακόμη και αν είναι γιατροί ή επαγγελματίες» που πρέπει να μετακινηθούν. «Ο ένας κλάδος να σκεφθεί και τον άλλον. Ο ορεινός τουρισμός είναι μια άλλη Ελλάδα» καταλήγει.

«Μας έχει επηρεάσει πάρα πολύ και επηρεάζονται και οι επίδοξοι τουρίστες» λέει ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Καρπενησίου κ. Γιάννης Μαντζούφας καθώς καταγράφονται ακυρώσεις, ενώ πολλοί τηλεφωνούν ρωτώντας αν είναι εφικτή η πρόσβαση. «Δεν είναι σωστός ο τρόπος διαμαρτυρίας. Κι εμείς τότε να διαμαρτυρηθούμε μπροστά στα χωράφια τους για τον ΦΠΑ και τα capital controls». Ο ορεινός τουρισμός «έχει πληγεί πάρα πολύ από την κρίση. Οι Ελληνες έχουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα» τονίζει και προσθέτει ότι ο παραθαλάσσιος τουρισμός δεν αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Αλλωστε, «το Καρπενήσι και τα Τζουμέρκα πληρώνουν περισσότερο ΦΠΑ από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη».

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου