Συνεντεύξεις

Γ. Υψηλάντης: «Αποφάσισα να πάω φαντάρος για τα επόμενα πέντε χρόνια»

«Η Ρόδος βουλιάζει κι εμείς πρέπει να ανατρέψουμε την κατάσταση αυτή και να την ξαναβάλουμε στην τροχιά της προκοπής και της προόδου. Στα περισσότερα από τα ανοιχτά για πολλά χρόνια μέτωπα, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναβολής, ολιγωρίας ή καθυστέρησης. Αποφάσισα να πάω ξανά φαντάρος για τα επόμενα πέντε χρόνια, στην υπηρεσία της Ρόδου. Όσοι με ξέρουν, καταλαβαίνουν ότι το εννοώ!»

Στον αγώνα που ξεκίνησε να δίνει για την διεκδίκηση του Δήμου Ρόδου αναφέρεται σε συνέντευξή του στη «δ», ο αναπληρωτής διευθυντής της ΔΕΥΑΡ κ. Γιώργος Υψηλάντης υπογραμμίζοντας πως πιστεύει στις καλά οργανωμένες προσπάθειες και στα προγράμματα που είναι ρεαλιστικά και γίνονται πράξη για το καλό του τόπου και των πολιτών.
«Ξεκαθαρίζω πως δεν πιστεύω σε αυθεντίες, μεσσίες και σωτήρες. Πιστεύω στις καλά οργανωμένες συλλογικές προσπάθειες και στη δημιουργική σύνθεση των διαφορετικών απόψεων. Χρειάζονται λοιπόν πολλοί φαντάροι! Αυτή είναι η πραγματική πρόκληση και η πρόσκληση είναι ανοιχτή», δηλώνει ο κ. Γιώργος Υψηλάντης.

Σε ερώτηση σχετικά με την επιχειρούμενη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου ο κ. Γιώργος Υψηλάντης δηλώνει πως μια συζήτηση για το θέμα αυτό θα έχει αξία εφόσον γίνει για το καλό της Ρόδου κι όχι για την αναζήτηση ρόλων ή την εξυπηρέτηση περιστασιακών κομματικών σχεδιασμών.
«Πρέπει να έχει κανείς αρρωστημένο μυαλό ή να είναι εχθρός της Ρόδου, για να προωθεί μια τέτοια λύση. Όποιος αναζητά ρόλο, δεν είναι ανάγκη να ρημάξει τον τόπο, για να τον βρει. Ιδού η μεγάλη, η ενιαία Ρόδος…», δηλώνει ο κ. Υψηλάντης

Η συνέντευξη του κ. Γιώργου Υψηλάντη, αναλυτικά:
• Έχει ληφθεί ήδη απόφαση από το ΣΥΡΙΖΑ και μάλλον και από τη ΔΗΜΑΡ για στήριξή σας στη διεκδίκηση του Δήμου Ρόδου, στις εκλογές του Μαΐου. Αυτό σημαίνει πως και εσείς έχετε κατασταλάξει σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις σας;
Η απόφαση συμμετοχής μου στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, είναι ειλημμένη και οι προετοιμασίες για την ίδρυση της πλατιάς αυτοδιοικητικής παράταξής μας, εξελίσσονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπό μου, έχω ήδη δηλώσει πως είναι καλοδεχούμενη και τιμητική. Το ίδιο καλοδεχούμενη και τιμητική θα είναι κάθε αντίστοιχη στήριξη από άλλους πολιτικούς χώρους, κινήματα και οργανωμένες εκφράσεις των συνδημοτών μας.
Εκείνο όμως που έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία για μας, είναι η εμπιστοσύνη και η στήριξη κάθε Ροδίτισσας και Ροδίτη, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, ανεξαρτήτως κοινωνικής, οικονομικής ή πολιτισμικής καταβολής. Η στήριξη κάθε δημότισσας και δημότη που θέλει την ανατροπή της φθίνουσας πορείας του τόπου και την αναπτέρωση της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Η στήριξη της νέας γενιάς, η στήριξη όλων όσων θέλουν τη Ρόδο που μας αξίζει κι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν μαζί μας για να την έχουμε!

• Ζήσατε από κοντά την εφαρμογή του Καλλικράτη. Μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα, καθώς χρειάστηκε να γίνουν πολλά για να μπει τάξη στο νησί;
Η προχειρότητα με την οποία προετοιμάστηκε και μπήκε σε εφαρμογή ο Καλλικράτης αλλά και το πλέγμα της νομοθεσίας που τον ακολούθησε μετά το 2010, ισοπέδωσε και ευνούχισε τους Δήμους. Παράλληλα η αδυναμία αξιοποίησης των όποιων θετικών στοιχείων περιείχε το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, οδήγησε στην πλήρη απαξίωση του εγχειρήματος. Προφανώς θα μπορούσε να ήταν τα πράγματα καλύτερα, ακόμα και μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια του Καλλικράτη, γεγονός όμως είναι πως έγιναν χειρότερα.

• Σας φοβίζει ή είναι πρόκληση για εσάς η πενταετής διάρκεια της θητείας στο Δήμο Ρόδου; Μπορούν πραγματικά να γίνουν πολλά σε αυτά τα έτη και σε ποιους τομείς;
Η επόμενη πενταετία είναι πράγματι πρόκληση, ωστόσο δεν με φοβίζει καθόλου! Το θέμα δεν είναι αν μπορούν να γίνουν πολλά σ’ αυτό το διάστημα, το θέμα είναι ότι επιβάλλεται να γίνουν! Δεν έχουμε πια περιθώρια. Η Ρόδος βουλιάζει κι εμείς πρέπει να ανατρέψουμε την κατάσταση αυτή και να την ξαναβάλουμε στην τροχιά της προκοπής και της προόδου. Στα περισσότερα από τα ανοιχτά για πολλά χρόνια μέτωπα, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναβολής, ολιγωρίας ή καθυστέρησης.
Αποφάσισα να πάω ξανά φαντάρος για τα επόμενα πέντε χρόνια, στην υπηρεσία της Ρόδου. Όσοι με ξέρουν, καταλαβαίνουν ότι το εννοώ!
Από την άλλη ξεκαθαρίζω πως δεν πιστεύω σε αυθεντίες, μεσσίες και σωτήρες. Πιστεύω στις καλά οργανωμένες συλλογικές προσπάθειες και στη δημιουργική σύνθεση των διαφορετικών απόψεων. Χρειάζονται λοιπόν πολλοί φαντάροι! Αυτή είναι η πραγματική πρόκληση και η πρόσκληση είναι ανοιχτή.

• Έχετε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την επιλογή των στελεχών που θα συμμετάσχουν στην παράταξή σας; Με ποια κριτήρια κάνετε την επιλογή σας μεταξύ αυτών που έχουν ασχοληθεί με τα κοινά και εκείνων που τώρα εκφράζουν διάθεση για προσφορά;
Πάνω απ’ όλα μας ενδιαφέρουν άνθρωποι που αγαπούν την Ρόδο κι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για τα συμφέροντά της, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει σύγκρουση με την όποια κεντρική εξουσία τα υποσκάπτει ή τα αντιστρατεύεται. Άνθρωποι που δεν θα σκύβουν πρόθυμα τη μέση και δεν θα στρώνουν κόκκινα χαλιά στους διάττοντες αστέρες του πολιτικού μας στερεώματος, όταν κι όποτε αυτοί καταδεχτούν να περάσουν από το νησί μας. Αυτοί έχουν ανάγκη τη Ρόδο κι όχι η Ρόδος αυτούς!
Μας ενδιαφέρουν άνθρωποι που με την πορεία τους κόσμησαν την αυτοδιοίκηση, υπηρετώντας τον τόπο κι όχι τις προσωπικές φιλοδοξίες ή τα συμφέροντά τους.
Μας ενδιαφέρουν νέες και νέοι, με φρέσκες δημιουργικές ιδέες και ζωντάνια, που ξεπερνούν τον τρόπο αντίληψης και δράσης της δικής μου τουλάχιστον γενιάς.
Μας ενδιαφέρουν Ροδίτισσες και Ροδίτες που νιώθουν πως έχουν να δώσουν πράγματα στο νησί κι είναι πρόθυμοι να το κάνουν, με μόνο ίσως αντάλλαγμα την αναγνώριση και την εκτίμηση των συνδημοτών τους.

• Ποια είναι τα σχέδια και το όραμά σας για τη Ρόδο;
Ο κόσμος έχει βαρεθεί τα οράματα και τις εκθέσεις ιδεών που αραδιάζει προεκλογικά ο κάθε υποψήφιος και την επομένη των εκλογών δεν θυμάται ούτε μια αράδα τους. Σχέδιο ναι, χρειάζεται και κυρίως δέσμευση γι αυτά που θα κάνουμε. Προσωπικά, θέλω να δεσμευτούμε για πέντε πράγματα και να προσπαθήσουμε να κάνουμε κι ένα έκτο. Όχι να δώσουμε εκατό υποσχέσεις από τις οποίες δεν θα ικανοποιήσουμε ούτε τις πέντε.

Σχέδια υπάρχουν πολλά και καλά επεξεργασμένα. Το ζητούμενο είναι να γίνουν έργα. Η πρόταση π.χ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, για την ανάπλαση του ανατολικού παραλιακού μετώπου της πόλης υπάρχει κι είναι πολύ ενδιαφέρουσα! Ποιος της έδωσε σημασία, ποιος την αξιοποίησε;
Ο κόσμος ζητά από το Δήμο να κάνει τη δουλειά του, όσο περισσότερη δουλειά μπορεί, να φροντίζει καθημερινά την πόλη και να εξασφαλίζει καλές και φθηνές υπηρεσίες. Οι ανέξοδες κουβέντες και τα ανεκπλήρωτα οράματα του καθενός μας, δεν λένε και πολλά πράγματα, ιδιαίτερα σήμερα που βιώνουμε την κόπωση και την απαισιοδοξία της εποχής της κρίσης και της ανέχειας.

• Το τελευταίο διάστημα πληροφορίες φέρουν το υπουργείο Εσωτερικών να προωθεί τη διάσπαση των νησιωτικών ΟΤΑ έστω και λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Πώς θα αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Καταρχήν θεωρώ απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο και απορώ γιατί τόσοι πολλοί σπαταλούν τόσο χρόνο, ανακυκλώνοντάς το. Ο τρόπος επιβολής και υλοποίησης του Καλλικράτη, ήταν λάθος. Όμως δεν διορθώνεις ένα λάθος μ’ ένα δεύτερο λάθος!
Μια συζήτηση για το θέμα θα έχει αξία, εφόσον γίνει για το καλό της Ρόδου κι όχι για την αναζήτηση ρόλων ή την εξυπηρέτηση περιστασιακών κομματικών σχεδιασμών. Έχω δει την πρόβλεψη που υπήρχε στο πολυσυζητημένο σχέδιο νόμου. Τι είναι; Ένα άρθρο σε σύνολο εβδομήντα οχτώ κι αυτό προχειρογραμμένο και αόριστο. Μιλάμε για δουλειές του ποδαριού!
Είναι δυνατόν να περιορισθεί το 50% του πληθυσμού του νησιού, στο 5% της έκτασής του; Πρέπει να έχει κανείς αρρωστημένο μυαλό ή να είναι εχθρός της Ρόδου, για να προωθεί μια τέτοια λύση.
Όποιος αναζητά ρόλο, δεν είναι ανάγκη να ρημάξει τον τόπο, για να τον βρει. Ιδού η μεγάλη, η ενιαία Ρόδος …

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου