ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Λειψοί, το Αγαθονήσι και οι οι Οινούσσες έγιναν… Μύκονος -Λόγω ΦΠΑ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Αγαθονήσι
Μέγεθος γραμμάτων

Ούτε στο πιο τρελά τους όνει­ρα οι ακρί­τες της νη­σιω­τι­κής Ελ­λά­δας δεν είχαν δει ότι κά­ποια ημέρα θα βρί­σκο­νταν στην ίδια μοίρα με τα πιο πλού­σια νησιά του Αι­γαί­ου.

Αυτή η ημέρα ήρθε και πλέον οι κά­τοι­κοι νη­σιών, που βρί­σκο­νται σκορ­πι­σμέ­να στο Αι­γαίο, θα έχουν τον ίδιο ακρι­βώς ΦΠΑ με τη Μύ­κο­νο, την Πάρο, τη Νάξο, τη Σα­ντο­ρί­νη, τη Ρόδο.

Ποια είναι αυτά τα νησιά, που χά­νουν τους ει­δι­κούς, μειω­μέ­νους κατά 30% συ­ντε­λε­στές ΦΠΑ: 

  • Ικα­ρία
  • Φούρ­νοι
  • Άγιος Μηνάς
  • Θύ­μαι­να
  • Σα­μο­θρά­κη
  • Πά­τμος
  • Αστυ­πά­λαια
  • Κά­λυ­μνος
  • Κάσος
  • Νί­συ­ρος
  • Σύμη
  • Τήλος
  • Κα­στε­λό­ρι­ζο
  • Αγα­θο­νή­σι
  • Αλι­μία
  • Αρκοί
  • Αρ­μά­θια
  • Χάλκη
  • Φαρ­μα­κο­νή­σι
  • Γυαλί
  • Κί­να­ρος
  • Λέ­βι­θα
  • Λει­ψοί
  • Μά­ρα­θος
  • Νίμος
  • Ψέ­ρι­μος
  • Σαρία
  • Στρογ­γυ­λή
  • Σύρνα
  • Τέ­λεν­δος
  • Λή­μνος
  • Ευ­στρά­τιος
  • Οι­νούσ­σες
  • Ψαρά
  • Αντί­ψα­ρα

Τι ση­μαί­νει πρα­κτι­κά η απώ­λεια του ει­δι­κού κα­θε­στώ­τος ΦΠΑ για τα πα­ρα­πά­νω νησιά, του­λά­χι­στον για αυτά που έχουν μό­νι­μους κα­τοί­κους; Ο  κα­νο­νι­κός συ­ντε­λε­στής από 17% γί­νε­ται 24%, ο μειω­μέ­νος συ­ντε­λε­στής ανε­βαί­νει από το 9% στο 13% και ο υπερ­μειω­μέ­νος συ­ντε­λε­στής από το 4% “σκαρ­φα­λώ­νει” στο 6%. Οι επι­βα­ρύν­σεις είναι προ­φα­νείς κι όλοι γνω­ρί­ζουν ότι λόγω του κό­στους των με­τα­φο­ρι­κών, τα πρϊ­ό­ντα στα νησιά του Αι­γαί­ου, ει­δι­κά στα απο­μα­κρυ­σμέ­να ση­μεία, εκτός από δυ­σεύ­ρε­τα ήταν ήδη “αλ­μυ­ρά”, πόσο μάλ­λον τώρα.

Πώς θα πο­ρευ­τούν όλοι αυτοί οι άν­θρω­ποι; Θα πρέ­πει να βο­λευ­τούν στο πρώτο εξά­μη­νο του έτους με το… πα­ρα­πα­νί­σιο κοι­νω­νι­κό μέ­ρι­σμα- όχι όλοι αλλά μόνο όσοι πλη­ρούν τα ει­σο­δη­μα­τι­κά και πε­ριου­σια­κά κρι­τή­ρια- που βρήκε η κυ­βέρ­νη­ση κι εν συ­νε­χεία να πε­ρι­μέ­νουν το απο­κα­λού­με­νο “με­τα­φο­ρι­κό ισο­δύ­να­μο”, δη­λα­δή μια πα­τέ­ντα, που θε­ω­ρη­τι­κά θα φέρ­νει στο ίδιο επί­πε­δο, το υψηλό κό­στος με­τα­φο­ράς στα νησιά, με το αντί­στοι­χο κό­στος στην Ηπει­ρω­τι­κή Ελ­λά­δα. Πώς θα χρη­μα­το­δο­τεί­ται αυτή η δια­φο­ρά; Με κον­δύ­λια από το Πρό­γραμ­μα Δη­μο­σί­ων Επεν­δύ­σε­ων.

Η κα­τάρ­γη­ση του ει­δι­κού κα­θε­στώ­τος ΦΠΑ στα νησιά ήταν από τις πιο πα­λιές απαι­τή­σεις των δα­νει­στών, με επι­χεί­ρη­μα ότι οι συ­ντε­λε­στές πολ­λών τα­χυ­τή­των και τα δια­φο­ρε­τι­κά κα­θε­στώ­τα ΦΠΑ, δη­μιουρ­γούν γρα­φειο­κρα­τία και εστί­ες φο­ρο­δια­φυ­γής. Τε­λι­κά αυτή η απαί­τη­ση “πέ­ρα­σε” με την υπο­γρα­φή του 3ου Μνη­μο­νί­ου τον Αύ­γου­στο του 2015,  χωρίς να έχει δοθεί ποτέ μια πει­στι­κή απά­ντη­ση του­λά­χι­στον από την πλευ­ρά των Ευ­ρω­παί­ων, για το ότι την ώρα που πί­ε­σαν μέχρι ασφυ­ξί­ας την Ελ­λά­δα να άρει το ει­δι­κό κα­θε­στώς για τη νη­σιω­τι­κή χώρα, σε πολ­λές άλλες ευ­ρω­παϊ­κές χώρες προ­βλέ­πο­νται ανά­λο­γα κα­θε­στώ­τα π.χ. στη Μα­δέι­ρα της Πορ­το­γα­λί­ας.

Τα μόνα νησιά που δια­τη­ρούν προ­σω­ρι­νά, δη­λα­δή ως τις 30 Ιου­νί­ου, τους ει­δι­κούς, μειω­μέ­νους συ­ντε­λε­στές ΦΠΑ είναι Λέρος, Λέ­σβος, Κως, Σάμος και Χίος, δη­λα­δή τα νησιά που δέ­χο­νται το κύμα προ­σφύ­γων.

Οι συ­ντε­λε­στές του φόρου μειώ­νο­νται κατά 30%, εφό­σον πρό­κει­ται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γί­νε­ται απαι­τη­τός:

• βρί­σκο­νται στα νησιά αυτά και πα­ρα­δί­δο­νται από υπο­κεί­με­νο στο φόρο που είναι εγκα­τα­στη­μέ­νος στα νησιά αυτά

• πω­λού­νται με προ­ο­ρι­σμό τα νησιά αυτά από υπο­κεί­με­νο στο φόρο, εγκα­τα­στη­μέ­νο σε οποιο­δή­πο­τε μέρος του εσω­τε­ρι­κού της χώρας, προς αγο­ρα­στή υπο­κεί­με­νο ή προς μη υπο­κεί­με­νο στο φόρο νο­μι­κό πρό­σω­πο, εγκα­τα­στη­μέ­νο στα νησιά αυτά

• απο­στέλ­λο­νται ή με­τα­φέ­ρο­νται προς υπο­κεί­με­νο στο φόρο ή προς μη υπο­κεί­με­νο στο φόρο νο­μι­κό πρό­σω­πο που είναι εγκα­τα­στη­μέ­νο στα νησιά αυτά, στα πλαί­σια της εν­δο­κοι­νο­τι­κής από­κτη­σης αγα­θών

• ει­σά­γο­νται στα νησιά αυτά.

Η πιο πάνω μεί­ω­ση των συ­ντε­λε­στών δεν ισχύ­ει για τα κα­πνο­βιο­μη­χα­νι­κά προ­ϊ­ό­ντα και τα με­τα­φο­ρι­κά μέσα.

Όσον αφορά στην πα­ρο­χή υπη­ρε­σιών οι μειω­μέ­νοι συ­ντε­λε­στές Φ.Π.Α. ισχύ­ουν, εφό­σον οι υπη­ρε­σί­ες πα­ρέ­χο­νται από υπο­κεί­με­νους στον φόρο που έχουν την εγκα­τά­στα­σή τους στις εν λόγω νη­σιω­τι­κές πε­ριο­χές. Στην έν­νοια της εγκα­τά­στα­σης πε­ρι­λαμ­βά­νε­ται η ύπαρ­ξη της έδρας ή του κε­ντρι­κού ή υπο­κα­τα­στή­μα­τος που λει­τουρ­γεί μό­νι­μα και όχι ευ­και­ρια­κά, από τα οποία πραγ­μα­το­ποιεί­ται η πα­ρο­χή των υπη­ρε­σιών. Η εκτέ­λε­ση των υπη­ρε­σιών ολο­κλη­ρώ­νε­ται υλικά εντός των νη­σιω­τι­κών αυτών πε­ριο­χών.

iefimerida.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.