Με τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, λόγω της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία του κορωνοϊού.
Από την συνεδρίαση, δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι αντικρουόμενες απόψεις, με σημείο αιχμής, το πρώτο θέμα, για την σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.
Μετά την εισήγηση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, τοποθετούμενος για το θέμα των αναπτυξιακών οργανισμών ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Μ.Γλυνός, τόνισε πως η παράταξή του δεν συναινεί για το θέμα καθώς και ο κ. Γ.Ντουνιαδάκης ο οποίος δήλωσε αντίθετος σε οποιαδήποτε σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπως η Υγεία και η Παιδεία. Αντίθετος και ο κ. Ν.Αττιτής ο οποίος επικαλέστηκε το παρελθόν, όπου –όπως τόνισε- ανάλογοι οργανισμοί έχουν αποτύχει.
Της πρότασης υπεραμύνθηκε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γ.Κρητικός, ο οποίος συνεχάρη τον περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του για την προσπάθεια σύστασης Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, λέγοντας: «Είναι ένα εργαλείο για τη μεγάλη μάχη για το νέο πακέτο χρηματοδότησης που έρχεται. Ποιοι είναι υπέρ της προόδου στις πράξεις και ποιοι θέλουν την στασιμότητα;» διερωτήθη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γ.Λεονταρίτης ξεκαθάρισε πως: «Η συζήτηση είναι σαφές πως διεξάγεται με όρους πελατειακούς. Είμαι ενάντια στην Α.Ε. (Αδρανή Εταιρεία) που έχει να κάνει με το κράτος. Όταν έρχεται ένα πακέτο 32δις ευρώ (υπό όρους και χωρίς αοριστίες) πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αξιοποιήσουμε απορροφώντας το 70% του ποσού. Εάν πάμε με τους ρυθμούς του ελληνικού κράτους, δεν θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε πόρους και θα τους χάσουμε. Αυτό δεν είναι ούτε υπέρ του λαού. Οφείλουμε να μην αποτύχουμε…», ανέφερε.
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φ.Ζαννετίδης είπε τα εξής: «Τα νησιά μας έχουν ανάγκη από γρηγορότερη επίλυση των θεμάτων τους. Η γκρίνια και η μιζέρια δεν μας αγγίζουν. Συνεχίζουμε να προσεγγίζουμε τα προβλήματα των νησιωτών μας όσο πιο σωστά μπορούμε».

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ
Στην τοποθέτησή του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος ήταν κατηγορηματικός και απαντώντας στους επικριτές του είπε τα εξής:
«Κάποιοι έχουν πάρει οριστικά διαζύγιο από την Δημοκρατία! Οι αναπτυξιακοί οργανισμοί σε όλη την Ελλάδα, ναι, έχουν αποτύχει –εκτός από την ΠΝΑι. Η ενεργειακή εταιρεία της, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και φέρνει πολλά προγράμματα στα νησιά με αναπτυξιακό και χρήσιμο χαρακτήρα. Και η εταιρεία είναι υγιής!
Σήμερα όσοι καταψηφίζουν αυτό τον Οργανισμό, στρέφονται ευθέως εναντίον όλων των νησιών της ΠΝΑι με τον πιο εχθρικό τρόπο. Εμείς το κάνουμε αυτό για να καλύψουμε, να στηρίζουμε τις ανάγκες των νησιών μας. Εάν δεν βάζαμε πλάτη στα τεχνικά προγράμματα των φορέων και δεν τρέχαμε έργα (έστω και χωρίς αρμοδιότητες) δεν θα είχε γίνει τίποτε στα νησιά. Είμαστε η μόνη περιφέρεια στην Ελλάδα, πρώτη σε απορρόφηση μέχρι 31.12.2019 ανάμεσα στα 13 περιφερειακά προγράμματα. Ντρέπομαι για την αρνητική ψήφο για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό διότι στρέφεται εναντίον των νησιών μας.
Η περίοδος των χαμένων ευκαιριών, ανήκει στην περίοδο αυτών που καταψηφίζουν σήμερα.
Εμείς παραλάβαμε μια περιφερειακή αρχή, που επέστρεψε (2009-14) το ειδικό αναπτυξιακό του Νοτίου Αιγαίου, αχρησιμοποίητο! 150εκ. ευρώ με κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή είχαν έρθει στο Νότιο Αιγαίο το 2009. Και το 2014 είχαν απορροφήσει 11 και επέστρεψαν 139εκ. ευρώ! Εμείς είχαμε ΠΕΠ και ΕΣΠΑ 168εκ. ευρώ και το ανεβάσαμε στα 200εκ. ευρώ! Ένα ευρώ δεν έχει χαθεί. Αυτό σας πειράζει…
Θα ήσασταν ευτυχείς να μην είχαμε έργα στα νησιά και να μην τρέχανε τα προγράμματα! Με τόση υποστελέχωση και εν μέσω πανδημίας, η Περιφέρεια είναι ζωντανός οργανισμός κι έχει ευθύνη και αγάπη για τα νησιά σαν παιδιά της! Το όνομα της εταιρείας είναι Κ2Α.Ε. και ένωσε τα νησιά μέχρι και το Καστελλόριζο» τόνισε.
Η τοποθέτηση του περιφερειάρχη προκάλεσε την έντονη αντίδραση μελών της μειοψηφίας που επιτέθηκαν κατά του κ. Χατζημάρκου.
Επιπλέον, επειδή σε κάποιες περιοχές υπήρξαν διακοπές ρεύματος και οι σύμβουλοι δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο, δημιουργήθηκαν προβλήματα στις τοποθετήσεις.
Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία και πέρασε κατά πλειοψηφία (οι κ.κ. Χ.Κόκκινος και Ν.Αττιτής ψήφισαν Λευκό, η κα Γαμπιεράκη ψήφισε Υπέρ, η κα Χ.Πάπιτση ψήφισε Υπέρ) ενώ οι παρατάξεις της μειοψηφίας ψήφισαν Κατά.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ