ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν πέρασαν τα σχέδια του δημάρχου για την Νέα Αγορά – Yπέστη οδυνηρή ήττα στο δημοτικό συμβούλιο

news room 12 λεπτά ανάγνωση
NEA AΓOPA ΔHMOTIKO ΣYMBOYΛIO

Πρω­το­φα­νή γε­γο­νό­τα και κα­τα­στά­σεις ση­μα­το­δό­τη­σαν την συ­νε­δρί­α­ση του δη­μο­τι­κού συμ­βου­λί­ου Ρόδου, την Τρίτη το βράδυ, στην οποία κυ­ριάρ­χη­σε το ζή­τη­μα της αξιο­ποί­η­σης της Νέας Αγο­ράς υπό τον τίτλο: «Έγκρι­ση ανα­γκαιό­τη­τας ενιαί­ας μί­σθω­σης του κτι­ρια­κού συ­γκρο­τή­μα­τος της Νέας Αγο­ράς».

Η συ­ζή­τη­ση που κρά­τη­σε 3,5 ώρες πε­ρί­που, διε­ξή­χθη μέσω έντο­νων αντι­πα­ρα­θέ­σε­ων, αντε­γκλή­σε­ων, προ­σω­πι­κών επι­θέ­σε­ων και πολύ υψη­λών τόνων, ενώ δεν έλει­ψαν τα «γιου­χα­ΐ­σμα­τα» κατά του δη­μάρ­χου και δη­μο­τι­κών συμ­βού­λων της πλειο­ψη­φί­ας. Επι­πλέ­ον, ση­μειώ­θη­κε και μία απο­χώ­ρη­ση, αυτή του κ. Στέρ­γου Στά­γκα.

Από νωρίς το από­γευ­μα είχαν συ­γκε­ντρω­θεί στην αί­θου­σα του δη­μο­τι­κού συμ­βου­λί­ου οι κα­τα­στη­μα­τάρ­χες της Νέας Αγο­ράς, οι οποί­οι έκλει­σαν τα κα­τα­στή­μα­τά τους προ­κει­μέ­νου να πα­ρα­στούν στην συ­νε­δρί­α­ση.

Η συ­ζή­τη­ση όπως ανα­με­νό­ταν έγινε σε κλίμα «ηλε­κτρι­σμέ­νο», ενώ αί­σθη­ση (μαζί και δυ­σα­ρέ­σκεια) προ­κά­λε­σε η πα­ρου­σία αστυ­νο­μι­κής δύ­να­μης στην εί­σο­δο του δη­μαρ­χια­κού με­γά­ρου. Αυτό και μόνον, ση­μα­το­δο­τεί την ανη­συ­χία της δη­μο­τι­κής αρχής για συ­ζη­τή­σεις με θέ­μα­τα τέ­τοιου πε­ριε­χο­μέ­νου, αφού μόνον μία φορά είχε πα­ρα­στεί αστυ­νο­μία σε συ­νε­δρί­α­ση αυτής της θη­τεί­ας –όταν συ­ζη­τή­θη­κε το θέμα της με­τε­γκα­τά­στα­σης των ΡΟΜΑ.

Ο δή­μαρ­χος Ρόδου κ. Φώτης Χα­τζη­διά­κος, μάλ­λον φαί­νε­ται ότι άρ­χι­σε να με­τρά­ει… απώ­λειες στην πα­ρά­τα­ξή του καθώς για το ζή­τη­μα της Νέας Αγο­ράς δεν κα­τά­φε­ρε να κερ­δί­σει την απαι­τού­με­νη ενι­σχυ­μέ­νη πλειο­ψη­φία και με μόλις 23 ψή­φους, 13 όχι και ένα “παρών”, το θέμα «δεν πέ­ρα­σε».

Αι­σθη­τή ήταν η απου­σία των κ.κ. Βα­σί­λη Ψυλ­λά­κη, Αλέ­κου Πα­που­ρά και Γιάν­νη Περ­δί­κη (ανε­ξάρ­τη­τος) ενώ ο κ. Γιώρ­γος Σα­ρί­κας ψή­φι­σε ΟΧΙ, ο κ. Δώρος Κων­στα­ντί­νου (ανε­ξάρ­τη­τος) επί­σης ΟΧΙ και σύσ­σω­μη η μειο­ψη­φία διά των πα­ρα­τά­ξε­ων του κ. Στρά­του Κα­ρί­κη, Γιώρ­γου Υψη­λά­ντη και Τάκη Πό­τσου. “Παρών” ψή­φι­σε μόνον η κα Μπι­λιά.

Ο κ. Γιάν­νης Γιαν­να­κά­κης, αν και τά­χθη­κε εξ αρχής υπέρ της πρό­τα­σης του κ. Χα­τζη­διά­κου, ανα­γκά­στη­κε να ψη­φί­σει ΟΧΙ καθώς κατά την το­πο­θέ­τη­σή του, επέρ­ρι­ψε ευ­θύ­νες στους ίδιους τους κα­τα­στη­μα­τάρ­χες που δεν είχαν με­ρι­μνή­σει τόσα χρό­νια, με συ­νέ­πεια να προ­κα­λέ­σει την έντο­νη αντί­δρα­ση των πα­ρι­στα­μέ­νων οι οποί­οι εξα­πέ­λυ­σαν μία άνευ προη­γου­μέ­νου επί­θε­ση ενα­ντί­ον του με σχό­λια και απο­δο­κι­μα­σί­ες.

Η συ­ζή­τη­ση ξε­κί­νη­σε με την το­πο­θέ­τη­ση του δη­μάρ­χου, ο οποί­ος εξή­γη­σε στο Σώμα και στους κα­τα­στη­μα­τάρ­χες την νέα πρό­τα­ση, με νέο όρο στη δια­κή­ρυ­ξη, για πα­ρά­τα­ση της μί­σθω­σης των 60 κα­τα­στη­μα­ταρ­χών που έχουν μεί­νει, για τρία χρό­νια, μέχρι το πέρας όλων των δια­δι­κα­σιών δη­λα­δή και χωρίς με­τα­βο­λή των μι­σθώ­σε­ων, συν άλλα τρία χρό­νια βάσει ενός μα­θη­μα­τι­κού τύπου (σχε­τι­κά είχε γρά­ψει χθες η «δ»).

«Αυτή είναι η κα­λύ­τε­ρη πρό­τα­ση και δια­σφα­λί­ζει τους κα­τα­στη­μα­τάρ­χες» όπως είπε, ανα­λύ­ο­ντας επί μα­κρόν το σχέ­διο για την ενιαία μί­σθω­ση του συ­γκρο­τή­μα­τος σε ιδιώ­τη και όχι ένα – ένα κα­τά­στη­μα ξε­χω­ρι­στά.

Το­πο­θε­τού­με­νος ο νο­μι­κός σύμ­βου­λος και εντε­ταλ­μέ­νος σε θέ­μα­τα αξιο­ποί­η­σης της δη­μο­τι­κής πε­ριου­σί­ας κ. Δήμος Μου­τά­φης είπε με­τα­ξύ άλλων: «Έχου­με μια μι­σθω­τι­κή σύμ­βα­ση που λήγει 31.12.18 και δεν μπο­ρεί να πα­ρα­τα­θεί μόνον με δια­γω­νι­στι­κή δια­δι­κα­σία. Σε άλλη πε­ρί­πτω­ση εί­μα­στε ανα­γκα­σμέ­νοι να προ­βού­με σε διοι­κη­τι­κές απο­βο­λές των ενοι­κια­στών (εξώ­σεις). Εάν έχου­με μπρο­στά μας τον χρο­νι­κό ορί­ζο­ντα της αξιο­ποί­η­σης του μνη­μεί­ου είναι προ­φα­νές ότι μας δε­σμεύ­ει νο­μι­κά να μην προ­χω­ρή­σου­με σε εκ­δό­σεις πρω­το­κόλ­λων διοι­κη­τι­κής απο­βο­λής».

Οι κα­τα­στη­μα­τάρ­χες

και ο κ. Κα­τσι­δώ­νης

Αί­σθη­ση προ­κά­λε­σε η το­πο­θέ­τη­ση του προ­έ­δρου του Συλ­λό­γου Κα­τα­στη­μα­ταρ­χών Νέας Αγο­ράς κ. Πα­να­γιώ­τη Κα­τσι­δώ­νη, ο οποί­ος ζή­τη­σε την «εξαί­ρε­ση» δύο δη­μο­τι­κών συμ­βού­λων επει­δή θε­ώ­ρη­σε ότι έχουν συμ­φέ­ρον από την δια­δι­κα­σία. Όταν του ζη­τή­θη­κε να τους ονο­μα­τί­σει μί­λη­σε μόνον για την αντι­δή­μαρ­χο κα Μα­ρί­ζα Χα­τζη­λα­ζά­ρου:

«Η δη­μο­τι­κή αρχή έχει την ικα­νό­τη­τα να δια­χει­ρι­στεί τη Νέα Αγορά. Θεωρώ πως απαι­τεί­ται μια σωστή δια­χεί­ρι­ση. Δεν είναι η ίδια πε­ρί­πτω­ση με το Ακταί­ον, το Ια­λύ­σιον κ.λπ. Και δεν απο­τε­λεί μάχη. Αυτό που γί­νε­ται δεν θα έχει νι­κη­τές και ητ­τη­μέ­νους. Πρέ­πει να ξε­κα­θα­ρί­σει ότι αυτό δεν είναι πο­λι­τι­κό θέμα είναι κα­θα­ρά κοι­νω­νι­κό. 300 οι­κο­γέ­νειες θα μεί­νουν στον δρόμο. Μπο­ρεί­τε να βρεί­τε λύση. Εμείς, εί­μα­στε όλοι οι­κο­νο­μι­κά τα­κτο­ποι­η­μέ­νοι, δεν χρω­στά­με που­θε­νά. Κι από την άλλη, εί­δα­με τα τε­λευ­ταία δύο χρό­νια με κλει­στά μα­γα­ζιά στη Νέα Αγορά, πόσο μειώ­θη­κε ο τζί­ρος. Αν μεί­νου­με μέσα με τα συ­νερ­γεία, θα πέσει κι άλλο ο τζί­ρος. Θα πρέ­πει να πλη­ρώ­σου­με και δεν θα μπο­ρέ­σει κα­νέ­νας να απο­σβέ­σει. Εμείς, απο­σκο­πού­με στο μέλ­λον. Με μια ακόμη τριε­τία και με δι­πλά­σια ενοί­κια δεν θα τα κα­τα­φέ­ρου­με. Έχουν πε­ρά­σει 3 χρό­νια σκλη­ρά. Με ακόμη 3 σκλη­ρό­τε­ρα, δεν θα μπο­ρέ­σου­με να κά­νου­με τί­πο­τε» όπως είπε.

Όταν πά­ντως τέ­θη­κε το ζή­τη­μα της εξαί­ρε­σης της κας Χα­τζη­λα­ζά­ρου, βρήκε σύμ­φω­νο τον κ. Στρά­το Κα­ρί­κη: «Συμ­φω­νώ να εξαι­ρε­θεί» όπως είπε, επει­δή συγ­γε­νής της, δια­τη­ρεί κα­τά­στη­μα στην Νέα Αγορά.

Η μειο­ψη­φία

Η μειο­ψη­φία πά­ντως, τά­χθη­κε εξ αρχής κατά της πρό­τα­σης με τους επι­κε­φα­λής να στη­λι­τεύ­ουν την στάση της δη­μο­τι­κής αρχής. Στην το­πο­θέ­τη­σή του, ο κ. Γιώρ­γος Υψη­λά­ντης, επι­κε­φα­λής της ΡΟ­ΠΟ­ΑΝ επα­νέ­λα­βε την ήδη εκ­πε­φρα­σμέ­νη θέση του: «Να γίνει έλεγ­χος της στα­τι­κής επάρ­κειας του κτη­ρί­ου και όλων των πα­ραρ­τη­μά­των του. Να συ­ντα­χθεί με­λέ­τη απο­κα­τά­στα­σης της στα­τι­κής επάρ­κειας, ανα­κα­τα­σκευ­ής και ανα­διαρ­ρύθ­μι­σης των προς εκ­με­τάλ­λευ­ση χώρων στη βάση προ­κα­θο­ρι­σμέ­νων χρή­σε­ων, απο­κα­τά­στα­σης και βελ­τί­ω­σης των όψεων και των εγκα­τα­στά­σε­ων εξυ­πη­ρέ­τη­σής του, των υπο­δο­μών και των κοι­νό­χρη­στών του χώρων. Να εξα­σφα­λι­στεί η ανα­γκαία χρη­μα­το­δό­τη­ση (χρη­μα­το­δο­τι­κά ερ­γα­λεία και ίδιοι πόροι). Το Γρα­φείο Ακί­νη­της Πε­ριου­σί­ας του Δήμου, συ­νε­πι­κου­ρού­με­νο από τις υπό­λοι­πες υπη­ρε­σί­ες όταν απαι­τεί­ται, κι έναν νο­μι­κό σύμ­βου­λο του δήμου σε μό­νι­μη βάση, ανα­λαμ­βά­νει τη δια­χεί­ρι­ση των μι­σθώ­σε­ων με βάση την αυ­στη­ρή τή­ρη­ση των νόμων που τις διέ­πουν» ση­μεί­ω­σε με­τα­ξύ άλλων.

Ο κ. Χα­τζη­διά­κος πά­ντως, συ­νε­πι­κου­ρού­με­νος από τον κ. Μου­τά­φη και τον αντι­δή­μαρ­χο κ. Σάββα Δια­κο­στα­μα­τί­ου, υπε­ρα­μύν­θη­κε της πρό­τα­σης που έφερε η οποία, ση­μειω­τέ­ον, είχε συμ­φω­νη­θεί με τους εκ­προ­σώ­πους και την πα­ρου­σία των νο­μι­κών συμ­βού­λων των δύο πλευ­ρών, νω­ρί­τε­ρα στο γρα­φείο του δη­μάρ­χου.

«Ο Δήμος Ρόδου, προ­τεί­νει συ­νε­πώς, την εκ­χώ­ρη­ση της δια­χεί­ρι­σης του ακι­νή­του σε κά­ποιον ιδιώ­τη, ο οποί­ος θα κάνει τον ει­σπρά­κτο­ρα απο­ξε­νώ­νο­ντας τον Δήμο από την πε­ριου­σία του για τα επό­με­να 40 χρό­νια (!) ένα­ντι ενός ετή­σιου ανταλ­λάγ­μα­τος που δεν δια­φέ­ρει και πολύ από το άθροι­σμα των ει­σπρατ­τό­με­νων σή­με­ρα ενοι­κί­ων (αν βε­βαί­ως υπήρ­χε η βού­λη­ση και η ικα­νό­τη­τα εί­σπρα­ξής τους)…» ση­μεί­ω­σε ο κ. Υψη­λά­ντης.

Ο επι­κε­φα­λής της Λαϊ­κής Συ­σπεί­ρω­σης κ. Τ. Πό­τσος έθεσε την κοι­νω­νι­κή διά­στα­ση και είπε ότι έχει και πο­λι­τι­κό χα­ρα­κτή­ρα που δένει με όλες τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις που γί­νο­νται ενώ ο κ. Δώρος Κων­στα­ντί­νου διε­ρω­τή­θη «ποια είναι η πο­λι­τι­κή διά­στα­ση της πρό­τα­σης; Έχει ανα­πτυ­ξια­κή στό­χευ­ση; Θα φέρει επεν­δυ­τι­κά κε­φά­λαια; Τί­πο­τε δεν ισχύ­ει και απλά βά­ζου­με έναν ει­σπρά­κτο­ρα των ενοι­κί­ων» όπως είπε.

Ο κ. Θ. Πα­πα­γε­ωρ­γί­ου

Έκ­πλη­ξη προ­κά­λε­σε ο σαφής δια­χω­ρι­σμός της θέσης του νο­μι­κού συμ­βού­λου του δήμου Ρόδου κ. Θο­δω­ρή Πα­πα­γε­ωρ­γί­ου που είχε ανα­λά­βει την ευ­θύ­νη της νέας πρό­τα­σης, όταν δή­λω­σε ότι την απο­σύ­ρει, το­νί­ζο­ντας πως παρ’ ό,τι βρι­σκό­ταν στα όρια της νο­μι­μό­τη­τας έβγα­ζε από το αδιέ­ξο­δο την υπό­θε­ση αυτή!

Για το θέμα το­πο­θε­τή­θη­κε και η κα Μα­τσί­γκου ως νο­μι­κός εκ­πρό­σω­πος των κα­τα­στη­μα­ταρ­χών ενώ ο δή­μαρ­χος, κ. Χα­τζη­διά­κος επέ­μει­νε ότι «στη Δη­μο­κρα­τία δεν υπάρ­χουν αδιέ­ξο­δα. Θα βρε­θεί η λύση…» μην μπο­ρώ­ντας να κρύ­ψει την εντο­νό­τα­τη δυ­σα­ρέ­σκειά του επει­δή «δεν τη­ρή­θη­κε η συμ­φω­νία που είχε γίνει. Εγώ, την τή­ρη­σα την συμ­φω­νία πά­ντως…» όπως τό­νι­σε.

Στην τε­λι­κή του το­πο­θέ­τη­ση ο κ. Μου­τά­φης ση­μεί­ω­σε με­τα­ξύ άλλων:

«Αντι­λαμ­βά­νε­στε όλοι την σο­βα­ρό­τη­τα της κα­τά­στα­σης. Την προη­γού­με­νη φορά που συ­ζη­τή­σα­με το θέμα είχα έρθει με διά­θε­ση να πα­ρου­σιά­σω ένα σχέ­διο με πολύ στενά νο­μι­κά πλαί­σια. Δεν θε­ώ­ρη­σα σκό­πι­μο να την εξει­δι­κεύ­σω. Θεωρώ ότι κάθε πράγ­μα πρέ­πει να γί­νε­ται στην ώρα του. Έκανα κι εγώ το λάθος να δω ένα πράγ­μα πιο τε­χνο­κρα­τι­κά. Έχο­ντας κα­θα­ρή την συ­νεί­δη­σή μου ότι την κα­το­χύ­ρω­ση θα την πα­ρέ­χω στις 60 οι­κο­γέ­νειες. Φτάνω μετά από όλη την συ­ζή­τη­ση που εί­χα­με να εξει­δι­κεύ­σου­με τους όρους αλλά όχι με την εύ­κο­λη λύση. Και μόνο που μι­λά­με για πα­ρά­τα­ση βρι­σκό­μα­στε εκτός νο­μι­κής πραγ­μα­τι­κό­τη­τας. Θα ήταν εύ­κο­λο να χαϊ­δέ­ψου­με αφτιά. Σας πα­ρα­κα­λώ, να σκε­φτεί­τε με γνώ­μο­να το δικό σας συμ­φέ­ρον μετά από όσα ακού­σα­τε».

Ο κ. Χα­τζη­διά­κος πά­ντως, έκανε λόγο για «κα­λο­θε­λη­τές που δεν βρί­σκο­νται μόνον εδώ μέσα (στην αί­θου­σα) αλλά και απ έξω» ενώ οι κα­τα­στη­μα­τάρ­χες, επέ­μει­ναν να τεθεί το θέμα σε ψη­φο­φο­ρία κα­τη­γο­ρώ­ντας τον δή­μαρ­χο για «τρο­μο­λα­γνεία».

Ωστό­σο, η δη­μο­τι­κή αρχή, είπε, ότι δεν έχει καμία αντίρ­ρη­ση για με­μο­νω­μέ­νες μι­σθώ­σεις –κάτι που εγκυ­μο­νεί πολ­λούς κιν­δύ­νους στην δια­δι­κα­σία διότι τα μι­σθώ­μα­τα για μι­κρής κλί­μα­κας μι­σθώ­σεις εκτι­νάσ­σο­νται. «Δεν υπάρ­χει νο­μι­κή δυ­να­τό­τη­τα για πα­ρά­τα­ση. Η Νέα Αγορά, πρέ­πει να δοθεί με ασφα­λι­στι­κές δι­κλεί­δες. Εγώ και η πα­ρά­τα­ξή μου, τη­ρή­σα­με την δέ­σμευ­σή μας. Ο κα­θέ­νας θα είναι υπεύ­θυ­νος των πρά­ξε­ών του. Θα το κρί­νει ο λαός. Εγώ, τηρώ την συμ­φω­νία που έκανα κι έδωσα το χέρι μου για να προ­χω­ρή­σου­με, να δια­σφα­λι­στούν οι κα­τα­στη­μα­τάρ­χες και ζή­τη­σα να υπάρ­χει συ­νερ­γα­σία του νο­μι­κού επι­τε­λεί­ου των κα­τα­στη­μα­ταρ­χών με το νο­μι­κό επι­τε­λείο του δήμου Ρόδου. Από εδώ και πέρα, ο κα­θέ­νας θα είναι υπεύ­θυ­νος των πρά­ξε­ών του» κα­τέ­λη­ξε ο δή­μαρ­χος.

Κά­ποια στιγ­μή ση­κώ­θη­κε εκ­φρά­ζο­ντας έντο­νη αγα­νά­κτη­ση ο κ. Στά­γκας, ο οποί­ος απο­χώ­ρη­σε από την αί­θου­σα: «Εγώ δεν είμαι εδώ μέσα για να με πιά­σει κα­νέ­νας κο­ρόι­δο!», ανα­φώ­νη­σε.

Στην ψη­φο­φο­ρία, τε­λι­κά το θέμα δεν πέ­ρα­σε αφού συ­γκέ­ντρω­σε 23 ψή­φους υπέρ και δεν είχε την απαι­τού­με­νη πλειο­ψη­φία με 25 ψή­φους.

Άλλα θέ­μα­τα

στην συ­νε­δρί­α­ση

Άλλα θέ­μα­τα που απα­σχό­λη­σαν την προ ημε­ρη­σί­ας δια­τά­ξε­ως συ­ζή­τη­ση, ήταν αφε­νός η κα­τα­σκευή σχο­λι­κών κτη­ρί­ων μέσω ΣΔΙΤ και η ανα­κοί­νω­ση του δη­μάρ­χου ότι άνοι­ξε το μέτρο που έχει να κάνει με τα θέ­μα­τα της στέ­γα­σης των 17 οι­κο­γε­νειών ΡΟΜΑ σε επι­δο­τού­με­νο πρό­γραμ­μα ώστε σε πρώτη φάση να κα­ταρ­γη­θεί ο κα­ταυ­λι­σμός στο Κο­ρα­κό­νε­ρο.

«Ήρθε αντι­προ­σω­πεία από τον ‘Δη­μό­κρι­το’ για να ελέγ­ξει εάν γί­νε­ται έκ­κρι­ση με­θα­νί­ου στην πε­ριο­χή που θα με­τε­γκα­τα­στα­θούν οι ΡΟΜΑ και δεν βρήκε τί­πο­τε. Μας κα­θυ­στέ­ρη­σαν 8 μήνες σχε­δόν…» είπε ο δή­μαρ­χος.

Ο κ. Χα­τζη­διά­κος εξέ­φρα­σε την ικα­νο­ποί­η­σή του για την έντα­ξη των 11 σχο­λι­κών κτη­ρί­ων και δύο κλει­στών γυ­μνα­στη­ρί­ων (Αφά­ντου και Αρ­χαγ­γέ­λου) με την δια­δι­κα­σία των ΣΔΙΤ θε­ω­ρώ­ντας πως ‘δι­καιώ­θη­καν’ οι προ­σπά­θειές του, για να συ­να­ντή­σει την έντο­νη αντί­δρα­ση του κ. Δώρου Κων­στα­ντί­νου ο οποί­ος το­πο­θε­τού­με­νος εξέ­φρα­σε τις επι­φυ­λά­ξεις του: «Το ΣΔΙΤ είναι ένα ακρι­βό πρό­γραμ­μα. Τα 11 σχο­λεία από πού θα πλη­ρω­θούν; Και σε ποιους κω­δι­κούς είναι εγ­γε­γραμ­μέ­νες οι πι­στώ­σεις; Όσον αφορά το Κλει­στό Αρ­χαγ­γέ­λου που είναι ενταγ­μέ­νο στο ΠΔΕ της ΠΝΑΙ με πί­στω­ση 1εκ.ευρώ. Το μόνο που εκ­κρε­μεί είναι η με­λέ­τη του έργου. Αφού υπάρ­χει πί­στω­ση για ποιον λόγο το εντάσ­σε­τε ξανά;»

Επει­δή ωστό­σο ο κ. Χα­τζη­διά­κος δεν απά­ντη­σε ‘επαρ­κώς’ κατά τον κ. Κων­στα­ντί­νου, όταν κλή­θη­κε από την «δ» να σχο­λιά­σει τα ζη­τή­μα­τα που έθεσε, απά­ντη­σε κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κά: «Ακόμη ένα αφή­γη­μα της δη­μο­τι­κής αρχής κα­ταρ­ρί­πτε­ται! Άν­θρα­κας ο θη­σαυ­ρός γι ακόμη μια φορά! Καλό το πα­ρα­μύ­θι αλλά…. λεί­πει ο λύκος!»

Να ση­μειω­θεί ακόμη ότι ο κ. Κα­ρί­κης επέ­μει­νε ότι πρέ­πει να συ­ζη­τη­θεί ξανά το θέμα με την κα­τάρ­γη­ση των μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ στα νησιά και ζή­τη­σε ενη­μέ­ρω­ση για την Προ­γραμ­μα­τι­κή Σύμ­βα­ση της Με­σαιω­νι­κής Πόλης καθώς κα­τα­γρά­φε­ται κι­νη­τι­κό­τη­τα.

Ο κ. Υψη­λά­ντης ζή­τη­σε να προ­χω­ρή­σουν οι με­λέ­τες για την υπο­γειο­ποί­η­ση των δι­κτύ­ων της Μεσ. Πόλης και να μην πε­ρι­μέ­νει κα­νέ­νας την νέα Προ­γραμ­μα­τι­κή Σύμ­βα­ση, ενώ έθεσε ένα πολύ σο­βα­ρό θέμα που απα­σχο­λεί τους Ρο­δί­τες: «Ελ­πί­ζα­με να βελ­τιω­θεί η κα­τά­στα­ση, αλλά η με­τα­κί­νη­ση με αε­ρο­πλά­νο κο­στί­ζει πολύ! Ή δεν βρί­σκεις ει­σι­τή­ρια ή τα πλη­ρώ­νεις χρυσά! Και την εναλ­λα­κτι­κή με πλοίο, πάλι χρυσή θα την πλη­ρώ­σεις. Δεν είναι ισο­νο­μία αυτό. Οι πε­ρισ­σό­τε­ροι που με­τα­κι­νού­νται είναι για λό­γους ανά­γκης, ή υγεί­ας. Δεν μπο­ρού­με να μεί­νου­με με σταυ­ρω­μέ­να τα χέρια» όπως είπε.

Ο κ. Πό­τσος επα­νέ­φε­ρε τον προ­βλη­μα­τι­σμό του για το μέλ­λον της ΕΤΑΙ­ΠΡΟ­ΦΥ­ΚΑ και με­τέ­φε­ρε την δυ­σα­ρέ­σκεια των πο­λι­τών στα ΕΛΤΑ Σο­ρω­νής, όπου «μέσα σε ένα γι­νό­ταν προ­σπά­θεια να δο­θούν οι συ­ντά­ξεις και τα­λαι­πω­ρού­νταν οι ηλι­κιω­μέ­νοι» όπως είπε.

Πά­ντως, ο δή­μαρ­χος πα­ρέ­πεμ­ψε στο συ­νέ­δριο του Σαβ­βά­του όπου θα συ­ζη­τη­θούν τα θέ­μα­τα της Μεσ. Πόλης ενώ ενη­μέ­ρω­σε πως θα θέσει τα ζη­τή­μα­τα της Ρόδου, στο ετή­σιο συ­νέ­δριο της ΠΕΔ που θα γίνει στη Σύρο μέσα στο Νο­έμ­βριο.

Δή­λω­ση του δη­μάρ­χου Ρόδου

Φώτη Χα­τζη­διά­κου

Ο κ. Φ. Χα­τζη­διά­κος προ­έ­βη χθες στην ακό­λου­θη γρα­πτή δή­λω­ση:

Στην χθε­σι­νή συ­νε­δρί­α­ση του Δη­μο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου πα­ρου­σιά­σα­με, το φι­λό­δο­ξο, ανα­πτυ­ξια­κό σχέ­διο της δη­μο­τι­κής αρχής για την αξιο­ποί­η­ση του κτη­ρί­ου της Νέας Αγο­ράς. Ένα σχέ­διο ανα­βάθ­μι­σης και εκ­συγ­χρο­νι­σμού του χώρου, ένα σχέ­διο που συ­νά­δει με την συ­νο­λι­κή προ­σπά­θειά μας να δη­μιουρ­γη­θούν οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις τό­νω­σης της του­ρι­στι­κής κί­νη­σης και μιας δυ­να­μι­κής ει­κό­νας της Ρόδου.

Στην προ­σπά­θειά μας αυτή, δια­βου­λευ­τή­κα­με, ακού­σα­με, συ­μπε­ρι­λά­βα­με και συν­θέ­σα­με τις από­ψεις όλων των το­πι­κών φο­ρέ­ων. Στό­χος μας ήταν και πα­ρα­μέ­νει η βιώ­σι­μη το­πι­κή ανά­πτυ­ξη με την πα­ράλ­λη­λη δια­σφά­λι­ση της το­πι­κής επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας. Ως εκ τού­του, κα­τα­θέ­σα­με μια πρό­τα­ση σύμ­φω­να με την οποία εξα­σφα­λί­ζα­με, μια ρι­ζι­κή αλ­λα­γή και ανα­βάθ­μι­ση του χώρου, αλλά και την πα­ρα­μο­νή των υφι­στά­με­νων συ­νε­πών στις υπο­χρε­ώ­σεις τους επι­χει­ρη­μα­τιών για 6 ακόμη χρό­νια, ενώ οι συμ­βά­σεις μι­σθώ­σε­ων τε­λειώ­νουν στο τέλος του χρό­νου.

Επι­πλέ­ον προ­τεί­να­με, οι νο­μι­κοί σύμ­βου­λοι των κα­τα­στη­μα­ταρ­χών μαζί με τους νο­μι­κούς συμ­βού­λους του Δήμου να κα­ταρ­τί­σουν από κοι­νού τους σχε­τι­κούς άνω­θεν όρους του δια­γω­νι­σμού.

Η πρό­τα­σή μας δεν έγινε ορια­κά δεκτή. Αυτό ήταν το απο­τέ­λε­σμα του λαϊ­κι­σμού που χα­ρα­κτη­ρί­ζει τους δη­μο­τι­κούς συμ­βού­λους όλης της αντι­πο­λί­τευ­σης, των ανυ­πό­στα­των και χωρίς ρε­α­λι­σμό προ­τά­σε­ων που δια­τυ­πώ­θη­καν στην συ­νε­δρί­α­ση του Δη­μο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου, χωρίς καμία αί­σθη­ση ευ­θύ­νης απέ­να­ντι στο μέλ­λον της Ρόδου. Πε­ρίσ­σε­ψε η ανει­λι­κρί­νεια και ο εμπαιγ­μός των νυν συ­νε­πών κα­τα­στη­μα­ταρ­χών στον χώρο της Νέας Αγο­ράς. Πε­ρίσ­σε­ψε η κο­ροϊ­δία τους και το παι­χνί­δι με την αγω­νία τους για το μέλ­λον τους. Πε­ρίσ­σε­ψε η αδια­φο­ρία απέ­να­ντι στην βού­λη­ση όλων των δη­μο­τών για το μέλ­λον του Νη­σιού και τις δυ­να­τό­τη­τες μίας πιο δυ­να­μι­κής προ­ο­πτι­κής του. Φαί­νε­ται όμως ότι αυτά δεν τους εν­δια­φέ­ρουν. Αυτό έμα­θαν τόσα χρό­νια, αυτό κά­νουν.

Όλοι αυτοί κρύ­φτη­καν σε προη­γού­με­νη συ­νε­δρί­α­ση πίσω από την ανά­γκη δια­λό­γου. Όταν είδαν ότι πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε συ­στη­μα­τι­κός, ει­λι­κρι­νής και εποι­κο­δο­μη­τι­κός διά­λο­γος και υπήρ­χε συ­ναί­νε­ση με την πρό­τα­σή μας προ­χώ­ρη­σαν στην επό­με­νη φάση. Με μι­κρο­κομ­μα­τι­σμό, προ­ε­κλο­γι­κή σκο­πι­μό­τη­τα και λαϊ­κι­σμό, δια­τύ­πω­σαν από­ψεις μη ρε­α­λι­στι­κές και επι­κίν­δυ­νες. Μοι­ρά­στη­καν ανεύ­θυ­να υπο­σχέ­σεις προς τους κα­τα­στη­μα­τάρ­χες από άτομα τα οποία σε προη­γού­με­νες συ­νε­δριά­σεις ζη­τού­σαν την άμεση έξωσή τους! Ακού­στη­καν δήθεν φι­λερ­γα­τι­κές κο­ρώ­νες από άτομα τα οποία κρα­τά­νε ήδη έρ­μαια των απο­φά­σε­ων τους 53 οι­κο­γέ­νειες από την ΔΕΥΑΙ! Φαί­νε­ται ότι δεν τους φτά­νει ότι πήραν αυ­τούς στον λαιμό τους και κά­νουν ό,τι περ­νά­ει από το χέρι τους για να πά­ρουν στο λαιμό τους ακόμη 60 οι­κο­γέ­νειες.

Όπως τό­νι­σα στην χθε­σι­νή συ­νε­δρί­α­ση, στην Δη­μο­κρα­τία δεν υπάρ­χουν αδιέ­ξο­δα.

Εμείς έχου­με δε­σμευ­θεί να ενερ­γού­με πά­ντο­τε προς όφε­λος του συ­νό­λου της το­πι­κής κοι­νω­νί­ας. Συ­νε­πώς, θα συ­νε­χί­σου­με την προ­σπά­θεια που ξε­κι­νή­σα­με, προ­ω­θώ­ντας στο συ­γκε­κρι­μέ­νο ζή­τη­μα την βέλ­τι­στη λύση.

Εύ­χο­μαι και ελ­πί­ζω η χθε­σι­νή στάση όλων των πα­ρα­τά­ξε­ων της μειο­ψη­φί­ας στο δη­μο­τι­κό συμ­βού­λιο να μην δια­κυ­βεύ­σει το αύριο τόσο των κα­τα­στη­μα­ταρ­χών, όσο και του κτι­ρια­κών εγκα­τα­στά­σε­ων της Νέας Αγο­ράς. Ας σκε­φτούν καλά ότι οι πο­λί­τες της Ρόδου θέ­λουν τολ­μη­ρές πα­ρεμ­βά­σεις που να ανε­βά­ζουν το Νησί μας και δεν αρέ­σκο­νται σε μα­θή­μα­τα μίας ανει­λι­κρι­νούς και ψεύ­τι­κης φι­λερ­γα­τι­κό­τη­τας που σαν απο­τέ­λε­σμα έχει το τέλμα.

Σε εμάς δεν ται­ριά­ζει η ακι­νη­σία, τα ψεύ­τι­κα λόγια, οι αδιέ­ξο­δες προ­τά­σεις. Κι­νού­μα­στε και θα κι­νού­μα­στε με σχέ­διο, φι­λο­δο­ξία, με­θο­δι­κό­τη­τα και όραμα! Ας πάρει ο κα­θέ­νας την ευ­θύ­νη του απέ­να­ντι στην Ρόδο, απέ­να­ντι σ΄ό­λους τους δη­μό­τες και απέ­να­ντι στους κα­τα­στη­μα­τάρ­χες της Αγο­ράς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.