ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Με επιτυχία παρουσιάστηκε η ποιητική συλλογή της Ελένης Αρτεμίου Φωτιάδου – «Αδιάβροχες Λέξεις»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΔΙΑΒΡΟΧΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

Σε κλίμα  συ­ναι­σθη­μα­τι­κής συ­γκί­νη­σης και αι­σθη­τι­κής πα­ρου­σιά­στη­κε η νέα ποι­η­τι­κή συλ­λο­γή της κύ­πριας ποι­ή­τριας Ελέ­νης Αρ­τε­μί­ου-Φω­τιά­δου, «Αδιά­βρο­χες λέ­ξεις» από το Διε­θνές Κέ­ντρο Συγ­γρα­φέ­ων και Με­τα­φρα­στών Ρόδου της Δ/σης ΔΟΠΑΡ του Δήμου Ρόδου, σε συ­νερ­γα­σία με το Μου­σείο Νε­ο­ελ­λη­νι­κής Τέ­χνης Ρόδου, τον Σύλ­λο­γο Κυ­πρί­ων Ρόδου και τις Εκ­δό­σεις «Μαν­δρα­γό­ρας».

Με αφορ­μή τη συ­μπλή­ρω­ση 50 χρό­νων από την τουρ­κι­κή ει­σβο­λή στην Κύπρο, η νέα ποι­η­τι­κή συλ­λο­γή της Ελέ­νης Αρ­τε­μί­ου-Φω­τιά­δου πρό­σφε­ρε την ευ­και­ρία επα­να­προ­σέγ­γι­σης του τρα­γι­κού γε­γο­νό­τος της ει­σβο­λής που οδή­γη­σε στη μέχρι σή­με­ρα κα­το­χή του βό­ρειου τμή­μα­τος της Κύ­πρου. Ταυ­τό­χρο­να ανα­δεύ­τη­καν συ­ναι­σθή­μα­τα και εσω­τε­ρι­κές διερ­γα­σί­ες ανα­φο­ρι­κά με τα τραύ­μα­τα, που τα γε­γο­νό­τα αφή­νουν ανε­ξί­τη­λα σε όσους τα βί­ω­σαν, ανα­τρέ­πο­ντας ρι­ζι­κά τις ζωές τους και  κα­θο­ρί­ζο­ντας ανα­πό­φευ­κτα την πο­ρεία τους στο εξής.

Η βρα­διά ξε­κί­νη­σε με μή­νυ­μα του εκ­δό­τη κ. Κώστα Κρεμ­μύ­δα (εκ­δό­σεις Μαν­δρα­γό­ρας), ενώ χαι­ρε­τι­σμό απηύ­θυ­ναν επί­σης ο Πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Κυ­πρί­ων Ρόδου, ια­τρός κ. Γιώρ­γος Συ­με­ω­νί­δης, η Προϊ­στα­μέ­νη του ΔΚΣΜΡ-Δ.ΔΟΠΑΡ κ. Ει­ρή­νη Συ­μια­κού και η Πρό­ε­δρος του Δ.Σ. του Μου­σεί­ου Νε­ο­ελ­λη­νι­κής Τέ­χνης Δήμου Ρόδου, κ. Σου­σά­να Καρ­δού­λια.

Ο εξαι­ρε­τι­κός κι­θα­ρί­στας Αντώ­νης Λιο­πύ­ρης έδωσε το μου­σι­κό στίγ­μα της βρα­διάς απο­δί­δο­ντας σε πρώτη ζω­ντα­νή εκτέ­λε­ση το έργο του επί­σης Κύ­πριου συν­θέ­τη Μι­χά­λη Αν­δρο­νί­κου, “Danza Desperata”, έργο αφιε­ρω­μέ­νο στον εκλι­πό­ντα ρα­διο­φω­νι­κό πα­ρα­γω­γό του Τρί­του Προ­γράμ­μα­τος της ΕΡΑ, Νίκο Αϊ­βα­λή. Ανα­φέ­ρε­ται στο φαι­νο­με­νι­κά οξύ­μω­ρο της αν­θρώ­πι­νης ψυ­χο­σύν­θε­σης να χο­ρεύ­ουν οι άν­θρω­ποι τη στιγ­μή που αι­σθά­νο­νται από­γνω­ση. Μια ιε­ρο­τε­λε­στία που εκ­φρά­ζει το με­γα­λείο της αν­θρώ­πι­νης ύπαρ­ξης.

Πρώτη ομι­λή­τρια της βρα­διάς η κ. Λουί­ζα Χρι­στο­δου­λί­δου, Κα­θη­γή­τρια Νε­ο­ελ­λη­νι­κής Λο­γο­τε­χνί­ας στο Π.Τ.Δ.Ε. του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Αι­γαί­ου, η οποία ανά­λυ­σε υπο­δειγ­μα­τι­κά την ποι­η­τι­κή συλ­λο­γή «Αδιά­βρο­χες λέ­ξεις» με ανα­φο­ρές και συ­σχε­τι­σμούς με δη­μιουρ­γί­ες άλλων ση­μα­ντι­κών κλα­σι­κών και σύγ­χρο­νων ποι­η­τών, εντάσ­σο­ντας, έτσι, τα ποι­ή­μα­τα της Ελέ­νης Αρ­τε­μί­ου-Φω­τιά­δου στην ση­μα­ντι­κή και αξιό­λο­γη ποι­η­τι­κή πα­ρα­γω­γή του Ελ­λη­νι­σμού.

Ακο­λού­θως η κ. Μίκα Ντάκα, ποι­ή­τρια, δα­σκά­λα, Δι­δά­κτωρ Παι­δι­κής Λο­γο­τε­χνί­ας, προ­σέγ­γι­σε τις «Αδιά­βρο­χες λέ­ξεις» μέσα από τις ει­κό­νες και τα συ­ναι­σθή­μα­τα που προ­κα­λεί η ανά­γνω­ση των ποι­η­μά­των στο ανα­γνω­στι­κό κοινό, το­νί­ζο­ντας την απλή αλλά μεστή έκ­φρα­ση που ανε­πι­τή­δευ­τα μας με­τα­φέ­ρει το βίωμα, τις σκέ­ψεις και τις επι­θυ­μί­ες της ποι­ή­τριας Ελέ­νης Αρ­τε­μί­ου-Φω­τιά­δου, με­του­σιώ­νο­ντάς τα σε συλ­λο­γι­κά.

Με­τα­ξύ των ομι­λιών ο Ρό­διος ποι­η­τής κ. Σου­λεϊ­μάν Αλά­για­λη-Τσια­λίκ και η Ελένη Αρ­τε­μί­ου Φω­τιά­δου διά­βα­σαν επι­λεγ­μέ­να ποι­ή­μα­τα της συλ­λο­γής.

Η πα­ρου­σί­α­ση ολο­κλη­ρώ­θη­κε με μία ακόμη σύν­θε­ση του Μι­χά­λη Αν­δρο­νί­κου, “The Fire and the Sun”, ένα τρί­λε­πτο έργο που εμπε­ριέ­χει στοι­χεία της σύγ­χρο­νης, ανα­το­λί­τι­κης και ελ­λη­νι­κής κι­θα­ρι­στι­κής σχο­λής ταυ­τό­χρο­να.

Στην απο­φώ­νη­ση της η ποι­ή­τρια Ελένη Αρ­τε­μί­ου-Φω­τιά­δου εξέ­φρα­σε την συ­γκί­νη­ση και τη χαρά της για την αντα­πό­κρι­ση που βρήκε η συλ­λο­γή της στο κοινό της Ρόδου ευ­χα­ρι­στώ­ντας τους συ­ντε­λε­στές και το κοινό για την θερμή του πα­ρου­σία.

Η πα­ρου­σί­α­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το Σάβ­βα­το 28 Σε­πτεμ­βρί­ου 2024 στις 19:00 στην αί­θου­σα της Νέας Πτέ­ρυ­γας του Νε­στο­ρι­δεί­ου Με­λά­θρου.

Ευ­χα­ρι­στί­ες για την εξαι­ρε­τι­κή συ­νερ­γα­σία στο Μου­σείο Νε­ο­ελ­λη­νι­κής Τέ­χνης Ρόδου, τον Σύλ­λο­γο Κυ­πρί­ων Ρόδου και τις Εκ­δό­σεις «Μαν­δρα­γό­ρας», το εστια­τό­ριο Rattan, το βι­βλιο­πω­λείο «το Δέ­ντρο», τον κ. Γιάν­νη Αση­μί­να για τις φω­το­γρα­φί­ες και τον χο­ρη­γό επι­κοι­νω­νί­ας «Ρα­διό­φω­νο Λυ­χνά­ρι».

Λίγα λόγια για την ποι­ή­τρια:

Η Ελένη Αρ­τε­μί­ου-Φω­τιά­δου γεν­νή­θη­κε στην Αμ­μό­χω­στο. Κα­τέ­χει Πτυ­χίο Παι­δα­γω­γι­κών του Αρι­στο­τε­λεί­ου Πα­νε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης και έχει κάνει με­τα­πτυ­χια­κές σπου­δές στον κλάδο της Εκ­παι­δευ­τι­κής Διοί­κη­σης και Πο­λι­τι­κής. Είναι Επι­θε­ω­ρή­τρια Δη­μο­τι­κής Εκ­παί­δευ­σης στην Κύπρο.

Είναι υπο­ψή­φια δι­δά­κτωρ Πο­λι­τι­κής Φι­λο­σο­φί­ας του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Κύ­πρου. Ασχο­λεί­ται με την ποί­η­ση και τη λο­γο­τε­χνία. ‘Έχει εκ­δώ­σει συ­νο­λι­κά εί­κο­σι  τρία   βι­βλία:  Δε­κα­τρείς ποι­η­τι­κές συλ­λο­γές, μία συλ­λο­γή δι­η­γη­μά­των και εννέα βι­βλία για παι­διά. Το έργο της έχει τύχει πολ­λών δια­κρί­σε­ων.

Δύο από τα παι­δι­κά της βι­βλία έχουν τι­μη­θεί με το Κρα­τι­κό Βρα­βείο Παι­δι­κής Λο­γο­τε­χνί­ας Κύ­πρου. Ποι­ή­μα­τα και δι­η­γή­μα­τά της έχουν βρα­βευ­τεί σε διά­φο­ρους πα­νελ­λή­νιους και πα­γκό­σμιους λο­γο­τε­χνι­κούς δια­γω­νι­σμούς.

Η ποι­η­τι­κή της σύν­θε­ση «Αλεξ-ήνε­μος» απέ­σπα­σε το Βρα­βείο Κώστα Μόντη από το Ιν­στι­τού­το Πο­λι­τι­σμού Κύ­πρου. Οι ποι­η­τι­κές της συλ­λο­γές «Κα­τε­πεί­γον» (2011), «Χει­με­ρία Ζάλη» (2017) και REM (2019)  ήταν στη βρα­χεία λίστα των Κρα­τι­κών Βρα­βεί­ων Κύ­πρου. Η ποι­η­τι­κή της συλ­λο­γή « Η Αφη­ρη­μέ­νη Τέχνη του ΄Ε­ψι­λον» ήταν στη βρα­χεία λίστα των βρα­βεί­ων Jean Moreas  για εκ­δό­σεις του2020.

Ποι­ή­μα­τα και δι­η­γή­μα­τά της έχουν πε­ρι­λη­φθεί σε αν­θο­λο­γί­ες και συλ­λο­γι­κές εκ­δό­σεις ή έχουν δη­μο­σιευ­τεί σε διά­φο­ρους λο­γο­τε­χνι­κούς ιστό­το­πους. Ποι­ή­μα­τά της έχουν με­τα­φρα­στεί στα αγ­γλι­κά, γαλ­λι­κά, ιτα­λι­κά,  ισπα­νι­κά, σλο­βε­νι­κά.

Στί­χοι της έχουν με­λο­ποι­η­θεί από Κύ­πριους συν­θέ­τες.

Η Ελένη Αρ­τε­μί­ου Φω­τιά­δου έχει  συμ­με­τά­σχει σε ποι­κί­λες λο­γο­τε­χνι­κές εκ­δη­λώ­σεις στην Κύπρο και την Ελ­λά­δα. Είναι μέλος κρι­τι­κών επι­τρο­πών σε διά­φο­ρους λο­γο­τε­χνι­κούς δια­γω­νι­σμούς . Ασχο­λεί­ται επί­σης με τη θε­α­τρι­κή γραφή και έργα της έχουν δια­κρι­θεί και έχουν  πα­ρου­σια­στεί σε επαγ­γελ­μα­τι­κές σκη­νές στην Κύπρο και την Ελ­λά­δα.

Ρα­διο­φω­νι­κά και τη­λε­ο­πτι­κά της έργα έχουν πα­ρου­σια­στεί από το Ρα­διο­φω­νι­κό Ίδρυ­μα Κύ­πρου (ΡΙΚ) και την Ελ­λη­νι­κή Ρα­διο­φω­νία Τη­λε­ό­ρα­ση. (ΕΡΤ)

Είναι η Καλ­λι­τε­χνι­κή Διευ­θύ­ντρια του Διε­θνούς Φε­στι­βάλ Ποί­η­σης Λάρ­να­κας, το οποίο έγινε για πρώτη φορά τον Απρί­λιο του 2022.  Ως Καλ­λι­τε­χνι­κή Διευ­θύ­ντρια , ορ­γα­νώ­νει και συμ­με­τέ­χει σε ποι­η­τι­κές εκ­δη­λώ­σεις στην Κύπρο και την  Ελ­λά­δα.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.