Τοπικές Ειδήσεις

Αθώοι η πρώην δήμαρχος και αντιδήμαρχος της Κάσου για υποβάθμιση του περιβάλλοντος

Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου η πρώην δήμαρχος Κάσου κ. Μαρία Τσανάκη και η πρώην αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Μαρία Μαλανδή αλλά κι ακόμη δύο άτομα, υπάλληλοι της καθαριότητας του Δήμου για υποβάθμιση του περιβάλλοντος και ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι τρίτος και τέταρτος εφέροντο στην Κάσο, την 20η Μαΐου 2016, ενεργώντας με πρόθεση, από κοινού και κατόπιν συναπόφασης, να υποβάθμισαν το περιβάλλον με πράξεις που αντίκεινται στις διατάξεις του ν.1650/86, ως υποβάθμισης νοουμένης της προκαλούμενης εξ οποιοσδήποτε αιτίας μεταβολής στο περιβάλλον, η οποία είναι πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, στην ποιότητα ζωής και στην υγεία των κατοίκων, στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και στις αισθητικές αξίες.
Συγκεκριμένα, στον ανωτέρω τόπο και χρόνο, αφού μετέφεραν με το απορριμματοφόρο του Δήμου Κάσου μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων από τον παρανόμως λειτουργούντα Χ.Α.Δ.Α στην περιοχή «Μαρίτσα», όπου εκτελούντο έργα αποκατάστασης, σε έτερο μη χωροθετημένο σημείο της νήσου και δη σε χώρο παλαιού λατομείου στην θέση «Εμπασιά» που απείχε περί τα 500 μέτρα από τον οικισμό «Πόλι», έθεσαν πυρ ρίχνοντας επί των απορριμμάτων μη ανιχνεύσιμη ποσότητα εύφλεκτου υγρού και κάνοντας χρήση γυμνής φλόγας (σπίρτα-αναπτήρας), με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ανάφλεξη στα απορρίμματα, από την καύση δε αυτών έγινε έκλυση πυκνής αιθάλης και έντονης δυσοσμίας συνοδευόμενης μετά πλήθους εντόμων, τα οποία κατέκλυσαν τον ανωτέρω οικισμό «Πόλι»
Με τον τρόπο αυτό επέφεραν μεταβολή στο περιβάλλον, συνιστάμενη αφενός μεν στην επιβάρυνση και αισθητική αλλοίωση του τοπίου δια της δημιουργίας και λειτουργίας του παράνομου Χ.Α.Δ.Α, δημιούργησαν δηλαδή εικόνα αντικείμενη στις αισθητικές αξίες των Κασιωτών, αφετέρου δε, δια της καύσης των απορριμμάτων προκάλεσαν έκλυση αιθάλης, δυσοσμίας και συσσώρευση εντόμων, φαινόμενα που δημιούργησαν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και στην υγεία των κατοίκων του οικισμού «Πόλι», των οποίων η αναπνοή κατέστη αφενός μεν δυσχερής εκ της αιθάλης, αφετέρου δε δυσάρεστη εξαιτίας της δυσοσμίας, της όχλησης επιτεινόμενης και εκ της συσσώρευσης επιβλαβών εντόμων και ιδίως μυγών.
Η πρώτη και δεύτερη, δήμαρχος και αντιδήμαρχος, αντίστοιχα, κατηγορήθηκαν ότι προκάλεσαν στους τρίτο και τέταρτο των κατηγορουμένων, υπαλλήλους καθαριότητας του Δήμου Κάσου, την απόφαση να τελέσουν την ανωτέρω αναλυτικώς περιγραφόμενη πράξη.
Ως συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρέστη ο βουλευτής Δωδεκανήσου δικηγόρος κ. Βασίλης Υψηλάντης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου