Ειδήσεις

Persona non grata για τους αρχαιολόγους η Λ. Κονιορδου! Ζητούν την αντικατάστασή της

Σκληρές κόντρες με χτυπήματα κάτω από τη μέση στο υπουργείο Πολιτισμού εν όψει ανασχηματισμού.

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κυρήσσει Persona non grata την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου και ζητά αντικατάστασή της – κάτι που, σημειωτέον, είναι ιδιαίτερα «βαρύ» και συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονιά. Πληροφορίες του TheTOC αναφέρουν, ωστόσο, ότι υπάρχουν τουλάχιστον 3 – από τα 11 μέλη του ΔΣ που κατέληξαν σ’ αυτή την πρωτοφανή απόφαση – που αντιτίθεται σ’ αυτήν, ενώ, μάλιστα, υπάρχει η σκέψη να προβούν σε καταγγελίες.

Αυτό που συνέβη με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων είναι, πάντως, πρωτοφανές… O Σύλλογος χαρακτηρίζει, ως μη όφειλε, Persona non grata την υπουργό Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου και… «κρίνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ευθύνης που της έχει ανατεθεί.»

Μ’ αυτή του την κίνηση, ο ΣΕΑ παίρνει ενεργά μέρος στα παιχνίδια εξουσίας του υπουργείου Πολιτισμού κι, όπως αναφέρεται, στον ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ της  γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΑ, Μαρίας Βλαζάκη, και της υπουργού. Πηγές του TheTOC επίσης αναφέρουν ότι πιθανολογείται πως πίσω από το … ξεσπάθωμα του ΣΕΑ βρίσκονται δυο πρώην υπουργοί Πολιτισμού που φέρεται να μη θέλουν την παραμονή της Λυδίας Κονιόρδου στη συγκεκριμένη θέση μετά τον επερχόμενο ανασχηματισμό.

«Κάποιος να την σταματήσει…» Αυτός είναι ο τίτλος του δελτίου τύπου που απέστειλε ο ΣΕΑ. Αφορμή, ο διορισμός νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

«Τελευταία στη σειρά ανάλογων ενεργειών, η αιφνίδια και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση αντικατάσταση του Δ.Σ. του Τ.Α.Π.Α., εντός του Αυγούστου, και πριν ολοκληρωθούν οι όποιες προσπάθειες είχαν δρομολογηθεί», αναφέρει ο ΣΕΑ υπερασπιζόμενος την προηγούμενη διοίκηση (για την οποία έχουν πει επίσης καλά λόγια οι προαναφερθέντες υπουργοί…) αναφέροντας επίσης μια σειρά γεγονότων που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες στο ΥΠΠΟΑ.

Η αντικατάσταση του ΔΣ του ΤΑΠΑ, ωστόσο, έχει γίνει ένα μήνα πριν. Γιατί τη θυμήθηκαν τώρα; Μήπως το timing δεν είναι τυχαίο;

«Η αντικατάσταση του Δ.Σ. δυστυχώς συνεχίζει την αναπαραγωγή της αδιαφανούς και εν πολλοίς αυθαίρετης διαδικασίας επιλογής και παύσης μελών στον τόσο ευαίσθητο για την Αρχαιολογική Υπηρεσία Οργανισμό» σημειώνεται. «Όπως και το προηγούμενο Δ.Σ. δεν περιελάμβανε ούτε καν τα ex officio μέλη που προβλέπει ο ισχύων Οργανισμός του Τ.Α.Π.Α, έτσι και η νέα σύνθεση πάσχει, χωρίς αυτό να αποτελεί προσωπική μομφή για τα συγκεκριμένα πρόσωπα που ανέλαβαν. Η διαιώνιση εσφαλμένων διαδικασιών, εντείνει την αίσθηση απαξίωσης που επί χρόνια πλανιέται γύρω από το Τ.Α.Π.Α., καθώς φαίνεται να επιβλήθηκε από συγκεκριμένα συμφέροντα και κύκλους εξουσίας. Η ανάγκη θέσπισης ανοιχτών διαδικασιών, διαφανών και πάγιων κριτηρίων, βασισμένων στις πραγματικές ανάγκες ενός οργανισμού με έντονη οικονομική δραστηριότητα προβάλει πλέον αδήριτη.»

Και καταλήγουν «Ύστερα από όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. θεωρεί πως τα έργα και οι ημέρες της κ. Υπουργού έχουν αποδείξει ότι δεν επιθυμεί την εύρυθμη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ούτε την θεσμική θωράκισή της. Την θεωρεί persona non grata και κρίνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ευθύνης που της έχει ανατεθεί.»

Θα προβούν σε καταγγελίες τα μέλη του Συλλόγου που διαφωνούν μ’ αυτό το «χτύπημα κάτω από τη μέση;» Αναμένουμε τις εξελίξεις…

Thetoc.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου