Επιστρέφουν σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, στα σχολεία οι εκπαιδευτικοί, αναλαμβάνοντας υπηρεσία, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς που ξεκινά στις 11 Σεπτεμβρίου. Οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί που επιστρέφουν στις θέσεις τους, δεν επαρκούν όμως για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία των Δωδεκανήσων, τα οποία φθάνουν στα 800. Στον αριθμό αυτό υπολογίζονται και οι καθηγητές ειδικοτήτων (ξενόγλωσσοι, πληροφορικής κλπ) αλλά και οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής.
«Υπάρχουν πάρα πολλά κενά εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων συμπεριλαμβανομένων της ειδικής αγωγής στα σχολεία του νομού. Υπολογίζουμε ότι είναι περίπου 800. Ο αριθμός αυτός είναι ελαφρώς αυξημένος σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς οι συνάδελφοι που συνταξιοδοτούνται δεν αναπληρώνονται.
Από το Υπουργείο ανακοινώθηκε ότι η διαδικασία προσλήψεων αναπληρωτών θα γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου. Συνεπώς θα πληροφορηθούμε την Τρίτη τον ακριβή αριθμό των αναπληρωτών ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε πόσα από τα κενά θα καλυφθούν και πόσα θα παραμείνουν ανοιχτά», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου, Γιώργος Γκουτζιαμάνης.
Ο κ. Κώστας Μουτσάκης, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου και αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ δήλωσε ότι τα σχολεία έχουν καταντήσει κέντρα διερχομένων με ό,τι και αυτό σημαίνει για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
«Η φετινή εικόνα είναι ίδια με την περσινή… Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι πανομοιότυπη με την προηγούμενη. Τα βιβλία δεν έχουν έρθει όλα, ενώ αναμένουμε να δούμε αν θα τηρηθούν οι υποσχέσεις για κάλυψη όλων των κενών με το απαραίτητο προσωπικό. Υπάρχουν πολλά κενά όχι μόνο δασκάλων αλλά νηπιαγωγών και εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων. Λόγω της νησιωτικότητας, καθίσταται δύσκολη η κάλυψη όλων των κενών.
Έχει καταντήσει καθεστώς η αναπλήρωσή τους με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ενώ το ζητούμενο είναι να καλυφθούν τα κενά με μόνιμους. Καταντήσανε εν ολίγοις κέντρα διερχομένων τα σχολεία στα Δωδεκάνησα. Φέτος χρειαζόμαστε περίπου 800 διερχόμενους αναπληρωτές. Αυτό δεν είναι βέβαια ό,τι καλύτερο για τα παιδιά μας.
Συνεχώς υποβαθμίζεται η ποιότητα της εκπαίδευσης. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να γίνει ένας σταθερός προγραμματισμός. Λόγω των κενών κάποια σχολεία υπολειτουργούν και χάνονται πολλές διδακτικές ώρες. Έχει εξαγγελθεί από τον νυν υπουργό ότι θα γίνουν διορισμοί στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά συνήθως όλοι μένουν μόνο στα λόγια. Ας ελπίσουμε να τηρήσουν έστω τις δεσμεύσεις τους οι κυβερνώντες για πρόσληψη αναπληρωτών κατά 70% στην πρώτη φάση την 5η Σεπτεμβρίου. Θα ευχόμασταν βέβαια να καλύπτονταν όλα τα κενά εξαρχής και όχι σε βάθος δύο μηνών, όπως προβλέπεται να γίνει… Το 43% των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας καλύπτεται από αναπληρωτές. Η μόνη λύση είναι οι μόνιμοι και οι μαζικοί διορισμοί αλλιώς δεν λύνεται το πρόβλημα. Τελευταίοι διορισμοί εκπαιδευτικών έγιναν το 2009.
Τέλος, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο το κομμάτι της ειδικής αγωγής στα σχολεία. Υπάρχουν φέτος 200 αιτήματα για παράλληλη στήριξη. Πέρυσι καλύφθηκαν λιγότερες από τις μισές αιτήσεις για παράλληλη στήριξη και το ίδιο θα γίνει στην καλύτερη περίπτωση και φέτος», δήλωσε ο κ Μουτσάκης.
Σημειώνεται ότι τα κενά εκπαιδευτικών στα Γυμνάσια και στα Λύκεια της περιοχής μας ανέρχονται στα 250 περίπου, τα οποία αναμένεται να καλυφθούν με αναπληρωτές, οι οποίοι θα προσληφθούν μαζί με τους αναπληρωτές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στια 5 Σεπτεμβρίου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ