Στον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο Τούρκων διακινητών προχώρησαν προχθές οι λιμενικοί του τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.
Πιο συγκεκριμένα οι λιμενικοί προσήγαγαν χθες ενώπιον του Εισαγγελέα Υπηρεσίας έναν 56χρονο και έναν 58χρονο, που κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, διακίνηση – μεταφορά παράνομων μεταναστών και για έκθεση σε κίνδυνο.
Οι ανωτέρω συνελήφθησαν τις πρωινές ώρες της 30ης Αυγούστου 2017.
Την 29η Αυγούστου 2017 και περί ώρα 20:10 το Λιμενικό ενημερώθηκε τηλεφωνικά από Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) για την ύπαρξη σκάφους σε δυσχερή θέση σε θαλάσσια περιοχή περίπου 35 ν.μ. νοτιοανατολικά της Ρόδου.
Δύο σκάφη του Λιμενικού απέπλευσαν για συνδρομή από θαλάσσης, καθώς και περιπολικό όχημα του λιμενικού σταθμού Λίνδου για συνδρομή από ξηράς.
Το σκάφος έπλεε ακυβέρνητο και εντοπίστηκε από διερχόμενο σκάφος σημαίας Λιβάνου, το οποίο και περισυνέλεξε ασφαλώς τους επιβαίνοντες σε αυτό.
Το λιβανέζικο σκάφος έπλευσε με οδηγίες του Λιμενικού προς το Πλημμύρι και εκεί οι μετανάστες μετεβιβάστηκαν σε σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου που τους μετέφεραν στην ξηρά και από εκεί στις εγκαταστάσεις του λιμεναρχείου.
Πρόκειται συγκεκριμένα για 59 αλλοδαπούς, που κατέθεσαν ότι ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη από το Ιράκ όπου και συναντήθηκαν με έναν Τούρκο διακινητή ονόματι Abe, ο οποίος θα τους κανόνιζε τη μεταφορά τους στην Ευρώπη, έναντι του ποσού των 6.500 ευρώ.
Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Φετιγιέ για να ταξιδέψουν με προορισμό την Ιταλία.
Το σκάφος το οποίο τους μετέφερε, ήταν λευκού χρώματος, ταχύπλοο με καμπίνα στο εσωτερικό του.
Επιπλέον, ανέφεραν ότι η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς δεν τους χορηγήθηκαν ατομικά σωσίβια, οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς και το σκάφος παρέμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης, ενώ αναγνώρισαν τους ανωτέρω δύο Τούρκους υπηκόους, ως κυβερνήτες του σκάφους που τους μετέφερε στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι το δουλεμπορικό, παρέμεινε ακυβέρνητο έπειτα από αποτυχημένες προσπάθειες ρυμούλκησης του, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην θαλάσσια περιοχή.
Ο πρώτος κατηγορούμενος κατέθεσε ότι το σκάφος που τους μετέφερε ήταν ιδιωτικό τουριστικό, περίπου δώδεκα μέτρα, χρώματος λευκού, πολυεστερικό, με σημαία Τουρκίας, ονόματι “ONUR 67” και ανήκει σε γυναίκα, ο σύντροφος της οποίας θα τους πλήρωνε το ποσό των 3.000 τούρκικων λιρών ως αμοιβή. Επιπλέον δήλωσε ότι εργαζόταν για είκοσι μέρες στο σκάφος, είχαν κάνει ήδη κάποια ταξίδια αναψυχής με τους ιδιοκτήτες.
Ανέφερε πως δεν γνώριζε ότι επρόκειτο για παράνομους μετανάστες και πως θα έπαιρνε επιπλέον το ποσό των 3.000 ευρώ πέραν της μηνιαίας του αμοιβής.
Ο δεύτερος κατάθεσε ότι ξεκίνησαν από το Γκότζεκ Τουρκίας, έκαναν στάση στο Φετιγιέ και τελικός προορισμός ήταν η Ιταλία. Ανέφερε πως και ο ίδιος ήθελε να ταξιδέψει στην Ιταλία ως μετανάστης αλλά το ταξίδι κόστιζε συνολικά 6.000 ευρώ, χρηματικό ποσό το οποίο δεν διέθετε. Είπε ότι πλήρωσε 3.000 ευρώ και θα βοηθούσε τον καπετάνιο στο ταξίδι για να καλύψει την διαφορά.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ