Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων κατηγορούμενος για εκβίαση κατ’ εξακολούθηση από πρόσωπο που μεταχειρίστηκε απειλή βλάβης της επιχείρησης, του επαγγέλματος που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, θα καθίσει με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου ένας 40χρονος υπήκοος Αλβανίας.
Ο 40χρονος, που είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηµατικής εγγύησης ύψους 3.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα και της εµφάνισής του µια φορά κάθε µήνα στο αστυνοµικό τµήµα του τόπου κατοικίας του, είχε συλληφθεί σε εκτέλεση σχετικού εντάλµατος του τακτικού Ανακριτή Ρόδου. Φέρεται συγκεκριµένα να εκβίασε γνωστό ξενοδόχο, με μακρά θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση και να του απέσπασε σηµαντικά ποσά. Η σύλληψή του έγινε την 19η Μαρτίου 2012 από άνδρες του Αστυνοµικού Σταθµού Αφάντου. Ο ξενοδόχος προσέφυγε µε µήνυση ενώπιον του Εισαγγελέα τον Ιούνιο του 2011 και µετά την ολοκλήρωση της έρευνας ασκήθηκαν διώξεις σε βάρος του αλλοδαπού, που δεν ανταποκρινόταν στις κλήσεις του Ανακριτή για απαγγελία της κατηγορίας και για απολογία.
Το ιστορικό της υπόθεσης σύµφωνα µε τη µήνυση έχει ως εξής:
Ο ξενοδόχος, κύριος µέτοχος εταιρείας µε έδρα τη Νότια Ρόδο, ανέθεσε τον Δεκέµβριο του 2008 στον εγκαλούµενο τα κτισίµατα και τα επιχρίσµατα των κτιριακών εγκαταστάσεων της επέκτασης ξενοδοχείου της. Επίσης τον Φεβρουάριο του 2009 µε άλλο ιδιωτικό εργολαβικό συµφωνητικό ανατέθηκαν στον εργολάβο οι εργασίες των εσωτερικών και εξωτερικών επιχρισµάτων και τον Μάιο του 2009 οι εργασίες υγροµόνωσης του δώµατος των κτηρίων του ξενοδοχείου.
Αφού έγιναν αναλυτικές επιµετρήσεις από τον επιβλέποντα µηχανικό του έργου, µε την παρουσία και τη συµµετοχή και του εγκαλουµένου, η εταιρεία του κατέβαλε για όλες τις εργασίες που ανέλαβε να εκτελέσει, το συνολικό ποσό των 451.100,52 ευρώ και εκείνος εξέδωσε τα αντίστοιχα τιµολόγια παροχής υπηρεσιών.
Έναντι της παραπάνω συνολικής αµοιβής του εργολάβου του καταβλήθηκε το ποσό των 384.018,88 ευρώ και παρακρατήθηκε το επιπλέον ποσό των 10.269,60 ευρώ για να αποδοθεί στο Ελληνικό Δηµόσιο.
Από το υπόλοιπο ποσό της αµοιβής του εργολάβου ύψους 56.812,04 ευρώ συµφωνήθηκε µε έγγραφη εξοφλητική απόδειξη, που καταρτίστηκε το Νοέµβριο του 2009, να αφαιρεθεί ποσό 9.000 ευρώ για την αποκατάσταση κακοτεχνιών και το υπόλοιπο των 47.812,04 ευρώ µε διακανονισµό σε τρεις δόσεις.
Στα µέσα Νοεµβρίου 2009, όπως αναφέρει ο ξενοδόχος στη µήνυσή του και ενώ ο εργολάβος είχε ήδη εισπράξει την πρώτη επιταγή των 10.000 ευρώ, τον επισκέφθηκε και απαίτησε να του καταβάλει επιπλέον των όσων έλαβε και το ποσό των 100.000 ευρώ γιατί τάχα εκ των υστέρων διαπίστωσε ότι η επιτόπια επιµέτρηση δεν ήταν ορθή.
Του δήλωσε ότι η επιµέτρηση έγινε ενώπιόν του και ότι είχε υπογράψει εξοφλητική απόδειξη και ότι δεν ήταν διατεθειµένος να του καταβάλει η εταιρεία του, έστω και ένα ευρώ επιπλέον. Τότε ο εργολάβος, όπως καταγγέλθηκε, του έταξε προθεσµία λίγων ηµερών για να το σκεφθεί γιατί σε περίπτωση άρνησής του θα προέβαινε σε καταγγελία προς την πολεοδοµία για τις δοµικές υπερβάσεις του έργου, οπότε εκτός από τα υπέρογκα πρόστιµα θα τον εξέθετε και προσωπικά επειδή την εποχή εκείνη ασχολείτο µε τα κοινά.
Στον εκβιασµό αυτό αρνήθηκε να υποκύψει γι’ αυτό και ο εργολάβος κατήγγειλε την εταιρεία του στην πολεοδοµία για αυθαίρετη δόµηση και στο ΣΔΟΕ για δήθεν φορολογικές παραβάσεις, απειλώντας µάλιστα να δώσει δηµοσιότητα στο θέµα και να τον εκθέσει.
Προκειµένου να αποφύγει τον διασυρµό του ο ξενοδόχος, κατήγγειλε ότι υποχρεώθηκε να του καταβάλει χωρίς νόµιµη αιτία το ποσό των 70.000 ευρώ σε επτά ισόποσες δόσεις µε αντίστοιχες µεταχρονολογηµένες επιταγές, υπογράφοντας τον Δεκέµβριο του 2009 αναλυτικό ιδιωτικό συµφωνητικό, στο οποίο για να µην γίνει εµφανής ο εκβιασµός του γράφτηκε ότι δήθεν επιλύθηκαν «συναινετικά» οι οικονοµικές διαφορές τους.
Με το ίδιο συµφωνητικό ο εργολάβος φέρεται να δήλωσε ρητά ότι δεν έχει πλέον οποιαδήποτε απαίτηση και κυρίως ότι θα προέβαινε σε άµεση ανάκληση των καταγγελιών τόσο προς την πολεοδοµία όσο και προς το ΣΔΟΕ, το οποίο και πράγµατι έπραξε στη συνέχεια.
Ο ξενοδόχος κατήγγειλε ότι ενώ πίστευε ότι ο εκβιασµός του είχε λήξει στις 5 Δεκεµβρίου 2010 επικοινώνησε µαζί του ένας δικηγόρος εκτός Ρόδου, ο οποίος φέρεται να τον ενηµέρωσε ότι ο πελάτης του απαιτεί να του καταβάλει 50.000 ευρώ. Τον ίδιο µήνα και µετά από λίγες µέρες ο αλλοδαπός φέρεται να υπέβαλε νέα καταγγελία στην πολεοδοµία. Η πολεοδοµία επέβαλε στην πορεία πρόστιµα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ