Τοπικές Ειδήσεις

Σοβαρές ενισχύσεις της Περιφέρειας από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης

Με σημείο αιχμής την επόμενη Προγραμματική Περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027, συνεδρίασε χτες το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.
Στην παρουσίαση – ενημέρωση για το θέμα και τις δυνατότητες χρηματοδοτήσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την εισήγηση έκανε ο κ. Αντώνης Βουτσίνος, προϊστάμενος ΕΥΔ:
«Έχουμε ξαναμιλήσει στο περιφερειακό συμβούλιο για το ΕΣΠΑ. Το νέο πλαίσιο είναι συνολικού προϋπολογισμού 26,2 δις ευρώ και αποτελείται από 22 προγράμματα (τομεακά και περιφερειακά). Αυτή την νέα προγραμματική περίοδο έχουν ενισχυθεί οι πόροι για τις περιφέρειες. Σε αυτή την περίοδο θα έχουμε στην διάθεσή μας πρωτόγνωρους πόρους.
Ένα πολύ μεγάλο πακέτο το οποίο θα πρέπει να δούμε πώς θα το αξιοποιήσουμε. Κεντρικός στόχος του νέου προγράμματος είναι η ενίσχυση και διαφοροποίηση της ΠΝΑι –επαναλαμβάνοντας τον βασικό μας στόχο που είναι η αειφόρος ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή. Στο επίκεντρο παραμένει ο άνθρωπος και σε αυτή την περίοδο», τόνισε ο κ. Βουτσίνος και ανέλυσε τους στόχους που έχει το εν λόγω πρόγραμμα με σημείο αιχμής
-8 Προτεραιότητες
-19 Ειδικούς Στόχους
-60 Ενδεικτικές Κατηγορίες Δράσεων
Στις προτεραιότητες, τίθενται οι δράσεις στα μικρά νησιά και μάλιστα ύψους 18 εκ. ευρώ για ενίσχυση επιχειρήσεων ενώ βαρύτητα θα δοθεί στην διαχείριση λυμάτων και νερού (σε συγκεκριμένους οικισμούς σε νησιά).
Σημειώνεται ότι 212 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027 προορίζονται για τα νησιά Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης για μια σειρά από δράσεις ενώ σημαντικό είναι και το Πρόγραμμα για το Περιβάλλον – Κλιματική Αλλαγή της ίδιας περιόδου.
Επίσης στο Πρόγραμμα Μεταφορές, περιλαμβάνονται
-η Ανάπτυξη νησιωτικών λιμενικών υποδομών για τις περιφέρειες της κατηγορίας ‘Μετάβαση’ (Αττική – Νότιο Αιγαίο) προϋπολογισμού 41 εκ. ευρώ που περιλαμβάνει την αναβάθμιση υποδομών σε 11 λιμάνια
-η βελτίωση προσβασιμότητας των νησιών με ανάπτυξη συστήματος θαλάσσιων συγκοινωνιών για τις περιφέρειες της κατηγορίας ‘Μετάβαση’ προϋπολογισμού 157,5 εκ. ευρώ (ενίσχυση ακτοπλοϊκών συνδέσεων με τη χρήση πλοίων χαμηλών εκπομπών). Στην ΠΝΑι αντιστοιχεί η γραμμή ‘Κάλυμνος – Λέρος – Λειψοί – Πάτμος – Αρκιοί – Αγαθονήσι – Πυθαγόρειο Σάμου’ και ‘Κάλυμνος – Αστυπάλαια’
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Μ. Γλυνός, έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Βουτσίνο και στους υπηρεσιακούς για τις προσπάθειές τους και τόνισε: «Έχουμε πρωτόγνωρους πόρους και χρηματοδοτήσεις. Είναι πάρα πολύ θετικό που υπάρχουν αυξημένοι πόροι για τον άνθρωπο και την απασχόληση» κι έκλεισε με την ευχή να έχει η περιφέρεια μας, όσο το δυνατόν μεγαλύτερες απορροφήσεις.
Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης πάντως, ο κ. Βαγ. Σιγάλας εξέφρασε την αντίθεσή του για τον τρόπο αξιοποίησης των πόρων που διατίθενται στην ΠΝΑι.

Ο Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ
Με μικρή καθυστέρηση λόγω της συμμετοχής του, στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (όπου εκπροσωπεί τα νησιά μας) ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος, επεσήμανε τα εξής:
«Στο ΣΑΣ έχουμε πετύχει ήδη μια αύξηση της τάξης του 50% για τις γραμμές στα νησιά μας –τις οποίες δεν ονομάζω ‘άγονες’. Αντιμετωπίζουμε σημειακά προβλήματα με επίκεντρο την κατανομή των δρομολογίων μέσα στην εβδομάδα. Αυτό δείχνει ότι έχει εξελιχθεί ένα εξαιρετικά καλό δίκτυο δρομολογίων στα νησιά μας.
Ειδικά για την παρουσίαση του κ. Βουτσίνου, από τα 13 περιφερειακά προγράμματα στην Ευρώπη εγκρίθηκε το 1ο, που αφορά στην Ελλάδα. Μπαίνουμε σε μια νέα χρηματοδοτική περίοδο στην οποία έχουμε να γιορτάσουμε νίκες για το Νότιο Αιγαίο. Με αυτό, πήγαμε ένα σκαλί παραπάνω. Αυτό συμβαίνει επειδή άλλαξε κατηγορία η ΠΝΑι –αντίθετα σε όλα τα ψέματα που λένε κάποιοι στον δημόσιο διάλογο ότι η ΠΝΑι… φτώχυνε.
Εμείς ανεβάσαμε την περιφέρεια, δίδοντας μάχες, χτίζοντας συμμαχίες στην Ευρώπη» και αναφέρθηκε στην ενίσχυση των πόρων που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στην ΠΝΑι.
Ο κ. Χατζημάρκος, μίλησε για ‘σπουδαίες νίκες που έφερε το Νότιο Αιγαίο’ σχετικά με τις κατανομές.
«Είμαστε στο κλείσιμο και αν δείτε π.χ. το πρόγραμμα Περιβάλλοντος, θα καταλάβετε τι θα πει καλή προετοιμασία –βλέπε: ΦΟΔΣΑ. Οι πόροι ήρθαν από την ώρα που υπήρχε συνεργασία και οργάνωση» και παρέπεμψε στην αρχική προετοιμασία για τον ΦΟΔΣΑ.
«Η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι η απορρόφηση. Οι πόροι είναι σημαντικοί. Ήδη έχουμε εξασφαλίσει ένα πολύ μεγάλο ποσόν για υποδομές στα λιμάνια μας –αν και δεν έχουμε αρμοδιότητες. Βάζουμε πλάτη σε όλα μας τα νησιά και όπου μπορούμε ξεμπλοκάρουμε έργα…», είπε και αναφέρθηκε και σε άλλους τομείς, όπως η Πολιτική Προστασία.
Είπε ακόμη ότι είναι υποχρεωτικό να προβάλλονται τα έργα που γίνονται –θέλοντας να προλάβει την προσπάθεια ‘παραπληροφόρησης’ σχετικά με το πού πηγαίνουν οι πόροι από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. «Όλες οι κοινωνικές δομές στηρίζονται από ευρωπαϊκά χρήματα όπως τα ΚΗΦΗ κ.λπ.».
Μίλησε ακόμη για τον εξοπλισμό που διατέθηκε σε σχολεία όλων των βαθμίδων, που έχει πληρωθεί μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι. Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι πέρα από το ΕΣΠΑ έρχονται και πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης κι έπεται συνέχεια.
«Το ζητούμενο είναι αν αντέχουν οι υπηρεσίες μας, να απορροφήσουν το σύνολο των πόρων που έρχονται για τα νησιά μας. Εμείς καλούμεθα να κάνουμε την δική μας δουλειά συν 40 ακόμη…. φορέων… Παρά τις δυσκολίες είναι η 3η συνεχόμενη χρονιά που είμαστε πρώτοι σε απορροφήσεις. Αυτό που μετράει είναι να δίνουμε μάχες και να τις κερδίζουμε…» τόνισε, ευχαριστώντας τους υπηρεσιακούς για την συμβολή τους.
Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, εκφράστηκε αισιοδοξία ότι θα απορροφηθούν οι πόροι εφόσον είναι πολύτιμοι για τα νησιά μας και να αξιοποιηθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ.
Σημειώνεται ότι δεν έγινε ψηφοφορία, εφόσον το θέμα τέθηκε για την ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Μεταφορά του φράγματος Γαδουρά από το πρόγραμμα “Τρίτσης” στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ

Ομοφώνως ψηφίστηκε στην χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου η πρόταση για τη μεταφορά του έργου με τίτλο «Έργα Ύδρευσης Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά (Β’ Φάση) – Κατασκευή Νότιου υδραγωγείου, υδραγωγείου Αφάντου και Αρχαγγέλου» από το Πρόγραμμα: «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών στο πρόγραμμα Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.: «Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση».
Το θέμα εισηγήθηκε ο ίδιος ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, λέγοντας πως έχει κυρίως‘πολιτική διάσταση’ και τόνισε τα εξής:
«Το θέμα είναι τυπικό αλλά και ουσιαστικό ως προς το τι μπορούμε να πετύχουμε και γιατί το κάνουμε. Έχουμε ενταγμένο στο πρόγραμμα ‘ΑΝ. ΤΡΙΤΣΗΣ’ το συγκεκριμένο έργο. Το έργο έχει ξεκινήσει και εκτελείται. Δηλαδή, ο ανάδοχος έχει εγκατασταθεί και οι εργασίες έχουν ξεκινήσει στην μεγάλη δεξαμενή της Καλάθου ενώ σε 15 μέρες θα ξεκινήσει και το δίκτυο. Εμείς θα το μεταφέρουμε από το ‘Τρίτσης’ στο Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. Αυτό το κάνουμε επειδή υπάρχει πλαφόν στα προγράμματα του ΥΠΕΣ ανά φορέα χρηματοδότησης (ανά περιφέρεια). Εμείς πήραμε τα 20 εκ. ευρώ σε αυτό το πρόγραμμα κι έπρεπε να το μεταφέρουμε σε άλλο πρόγραμμα (στο τομεακό του Υπ. Περιβάλλοντος). Επειδή όμως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, θέλουμε να ανοίξουμε νέο χώρο για να εντάξουμε άλλα έργα. Αυτή η απόφαση ωστόσο, δεν επηρεάζει το έργο (ως προς τις εργασίες), αφού πρόκειται για μια εσωτερική διαδικασία».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις συμβούλων, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε πως αυτή την στιγμή, σε όλα τα έργα που σήμερα εκτελούνται, τίθεται ένα θέμα κόστους.
«Η αύξηση των υλικών, έχει δημιουργήσει μια συζήτηση. Η πιθανή πηγή αγωνίας σε αυτό το έργο, είναι οι σωλήνες ύδρευσης. Και εδώ ενδεχομένως να υπάρξει αλλαγή στην τιμή. Όμως, δεν είναι αυτός ο λόγος που κάνουμε την μεταφορά του έργου αυτού. Εμείς έχουμε προγραμματίσει κάτι άλλο το οποίο έχουμε υποβάλει ήδη στο ΥΠΕΣ: υπάρχει ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τις φωτιές. Σε πολύ μικρά νησάκια δεν έχουν ούτε καν πυροσβεστικά κλιμάκια. Γι’ αυτό κι εμείς, λέμε να τους δώσουμε έναν εξοπλισμό με τις εθελοντικές ομάδες τους κ.λπ. μέχρι να σταλεί βοήθεια. Τελικά, καταλήξαμε σε μια σκέψη και καταθέσαμε πρόταση να χρηματοδοτηθεί η ΠΝΑι για τέτοιο εξοπλισμό για να τον διαθέσουμε στα νησιά μας. Αυτό το βρήκαμε μόνο στο πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ γι’ αυτό και καταλήξαμε σε αυτή την σκέψη. Είναι σημαντικό για τα μικρά νησάκια, τόσο των Κυκλάδων όσο και των Δωδεκανήσων».
Η πρόταση βρήκε θετικές όλες τις παρατάξεις.
Το Θέμα ψηφίστηκε ΟΜΟΦΩΝΩΣ όπως και τα υπόλοιπα θέματα στην ημερήσια διάταξη:
-5η Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος και 4η Τροποποίηση Προϋπολογισμού ΠΕ Δωδεκανήσου οικονομικού έτους 2022.
-5η Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος και 5η Τροποποίηση Προϋπολογισμού ΠΕ Κυκλάδων οικονομικού έτους 2022.
Τέλος, να σημειωθεί ότι τέθηκε προς συζήτηση και αποφασίστηκε να στηριχθεί το ψήφισμα του ΕΚΡ για το Νοσοκομείο Ρόδου (σαν απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου) στο οποίο συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου