Ειδήσεις

Νέες προκλήσεις της Αγκυρας: Ζητά «συμμόρφωση» της Αθήνας μιλώντας για «τουρκική» μειονότητα

Την προκλητική ρητορική επαναφέρει η Άγκυρα με αφορμή την απόρριψη του αιτήματος από τον Άρειο Πάγο μειονοτικών συλλόγων της Θράκης που ζήτησαν να χρησιμοποιούν τον όρο «τουρκικός» στην ονομασία τους.

Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Αθήνα να «συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ)», σημειώνοντας πως αυτές προστατεύουν τις ελευθερίες της τοπικής τουρκικής, όπως την αποκαλεί μειονότητας.

«Η Τουρκία απορρίπτει την απόφαση του δικαστηρίου που έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του ΕΣΔΑ και αναμένει από την Ελλάδα να εγγράψει τις ΜΚΟ της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης χωρίς διακρίσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου» επισημαίνει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα fonirodopis.gr, η λεγόμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» (ΤΕΞ) υποστήριξε την προσφυγή προς το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, με την βοήθεια της «Ομοσπονδίας «Τούρκων» Δυτικής Θράκης» που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό και φέρεται να χρηματοδοτείται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο «τσακωμός» Δένδια – Τσαβούσογλου
Υπενθυμίζεται πως ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε έναν «επεισοδιακό» διάλογο με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Τουρκία τον περασμένο Απρίλιο.

Τότε, όλα ξεκίνησαν με την εμπρηστική δήλωση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, τοποθέτηση που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Δένδια.

«Μιλήσαμε για την «τουρκική μειονότητα» που ζει στην Θράκη» είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός, προσθέτοντας ότι «για την ελληνική μειονότητα που ζει εδώ, από την πρώτη στιγμή μπορέσαμε να υλοποιήσουμε βέλτιστες πρακτικές».

«Και οι δύο μειονοτικές ομάδες θα πρέπει να συνεχίσουν να διαβιούν σε αμφότερες τις χώρες με τρόπο που τους οδηγεί σε ευημερία και ειρήνη» συμπλήρωσε.

Ο κ. Δένδιας, απαντώντας στον Τσαβούσογλου, κατέστησε σαφές πως στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική και όχι τουρκική μειονότητα. «Αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λωζάνης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους» τόνισε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου