Ειδήσεις

Πρ. Παυλόπουλος: Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο – Καμία υπαναχώρηση

Μήνυμα στην Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, τα σύνορα, το έδαφος και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, έστειλε εκ νέου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει καμία υποχώρηση από τις αρχές της.

Σε δηλώσεις του συγκεκριμένα κατά τη συνάντηση που είχε ομάδα Ελληνοαμερικανών φοιτητών του Αμερικανο-ελληνικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ) με επικεφαλής τον πρόεδρο και διοικητικό εκτελεστικό διευθυντή Νικ Λαρυγγάκη, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, «αφού πιστεύει ακράδαντα στην φιλία και την καλή γειτονία, οι οποίες όμως προϋποθέτουν τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του διεθνούς δικαίου».

Αναπόσπαστο μέρος του διεθνούς δικαίου, όπως υπογράμμισε, είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. «Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982 -όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουρασθώ να το λέγω– είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη αυτή.  Διότι η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου που δεσμεύουν όλους» σημείωσε.

«Ναι, είμαστε εκείνοι που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονες. Εκείνοι, όμως, οφείλουν να σεβασθούν διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο, να σεβασθούν τα σύνορα, το έδαφος, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, που είναι σύνορα, έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συνέχισε, επισημαίνοντας πως «σε αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τις παραπάνω αρχές και πρόσθεσε ότι πλέον δεν είναι μόνη της, καθώς έχει τη στήριξη της Ε.Ε. και της διεθνούς κοινότητας. «Αντιλαμβανόμενη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα, τι αρνητικό και επικίνδυνο προηγούμενο θα δημιουργούσε οποιαδήποτε έκπτωση προς αυτή την κατεύθυνση και, ιδίως, σε ό,τι αφορά την  οριοθέτηση της ΑΟΖ, έχουμε τώρα πια και την συμπαράστασή τους, όπως επίσης την συμπαράσταση του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό πρέπει να είναι σαφές προς την γείτονα Τουρκία. Και το λέμε και για το δικό της συμφέρον. Γιατί είμαστε οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε την αξία της Ειρήνης. Αλλά είμαστε και οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει η υπεράσπιση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου στο σύνολό τους» πρόσθεσε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου