Ειδήσεις

Κώστας Σκανδαλίδης: Ο εκβιασµός του Μητσοτάκη µπορεί να γυρίσει µπούµερανγκ

Το κορυφαίο στέλεχος του Κινήµατος Αλλαγής και υποψήφιος στην Α’ Αθηνών θεωρεί ότι το κόµµα του µπορεί να γίνει ξανά ο κύριος προοδευτικός πόλος

Ψηλά τον πήχη για τη δυναµική που µπορεί να αναπτύξει το Κίνηµα Αλλαγής από την επόµενη µέρα των εθνικών εκλογών βάζει ο Κώστας Σκανδαλίδης, αποφεύγοντας όµως να προσδιορίσει το επιδιωκόµενο αποτέλεσµα από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Το κορυφαίο στέλεχος του Κινήµατος Αλλαγής και ιδρυτικό µέλος του ΠΑΣΟΚ κάνει µε τη συνέντευξή του στο «Εθνος» σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για ωµό εκβιασµό λόγω της δήλωσής του ότι, εάν δεν εξασφαλίσει αυτοδυναµία, θα γίνουν εκ νέου εκλογές µέσα στον Δεκαπενταύγουστο.

Ο Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος είναι υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ στην Α’ Αθηνών, θεωρεί ότι το κόµµα του µπορεί να γίνει ξανά ο κύριος προοδευτικός πόλος, ενώ χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι µε τις πολιτικές του οδηγεί στην επάνοδο της ∆εξιάς στην εξουσία.

Κύριε Σκανδαλίδη, ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε το δικό του δίληµµα των εκλογών απειλώντας ότι, αν δεν βγει αυτοδύναµη η ΝΔ, θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές τον ∆εκαπενταύγουστο. Πώς το κρίνετε;

Νοµίζω ότι οι µάσκες έπεσαν. Μας εγκαλεί τόσο καιρό σε όλους τους τόνους αν θα πάρουµε την ευθύνη να σύρουµε τη χώρα σε νέες εκλογές µε απλή αναλογική, που σηµαίνει ακυβερνησία. Και έρχεται ο ίδιος που µας εγκαλεί να απειλεί αλαζονικά ότι αυτός θα το πράξει. Ο κ. Μητσοτάκης υπερέβη τα εσκαµµένα. Από την πάγια θέση του ότι κανείς δεν µπορεί µόνος του ακόµη και αυτοδύναµος να κυβερνήσει τη χώρα, έφτασε στο «ή εγώ µόνος µου ή κανείς». Ετσι έναν θεµιτό στόχο για το κόµµα του, τον µετέτρεψε σε ωµό εκβιασµό. Να µην εκπλαγείτε αν γυρίσει µπούµερανγκ.

Μήπως, όµως, είναι αναµενόµενο προεκλογικά να προβάλλει την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, αφού απ’ ό,τι φαίνεται και εσείς δεν έχετε ξεκαθαρίσει τη θέση σας; Πώς µπορεί κάποιος να τον εµπιστευτεί να κυβερνήσει µόνος του τη χώρα, αν για το προεκλογικό κέρδος διανύει µια τεράστια απόσταση από το ένα άκρο στο άλλο; Ποια πολιτική σταθερότητα µπορεί να εγγυηθεί ένας ανεύθυνος πρωθυπουργός;

Σε ό,τι µας αφορά, η θέση µας είναι σαφής και σταθερή. ∆εν µας ελκύουν οι καρέκλες της εξουσίας. ∆εν γινόµαστε ουραγός σε µια συντηρητική κυβέρνηση.

Ετσι, όµως, θα µπορούσαν να σας κατηγορήσουν ότι δυναµιτίζετε εσείς την πολιτική σταθερότητα…

Κάθε άλλο. Θέλουµε κατ’ αρχάς να αλλάξουµε τον εκλογικό νόµο και είναι ένας λόγος για ισχυρό ΚΙΝΑΛ στη Βουλή, ώστε να αποµακρυνθεί ο κίνδυνος ακυβερνησίας. Θέλουµε να γίνουµε ανάχωµα σε όσες συντηρητικές πολιτικές αντιστρατεύονται τα λαϊκά συµφέροντα και τις προοδευτικές λύσεις. Και, βεβαίως, στο πλαίσιο της αναγκαίας εθνικής συνεννόησης να συµβάλουµε θετικά στα µεγάλα εθνικά δηµοκρατικά µέτωπα και σε κοινά αποφασισµένους εθνικούς στόχους. Υπάρχει και άλλος δρόµος απέναντι τόσο στον τυχοδιωκτικό λαϊκισµό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη δεξιά παλινόρθωση. Αυτόν θα υπηρετήσουµε από τη θέση της ισχυρής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιµένει ότι υπάρχει περιθώριο ακόµη µίας ανατροπής συσχετισµού, υπέρ των προοδευτικών δυνάµεων αυτήν τη φορά… Πώς το σχολιάζετε;

∆υστυχώς πολύ αργά για τον ίδιο σκέφτηκε τις προοδευτικές δυνάµεις. Είχε τρεις φορές µέσα στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής του την ευκαιρία να το κάνει. Και τις τρεις συµµάχησε µε το µόρφωµα της ακροδεξιάς. Το χειρότερο είναι ότι µε τις πολιτικές του οδηγεί στην επάνοδο της ∆εξιάς στην εξουσία. ∆εν υπάρχει περιθώριο ή δρόµος διαφυγής.

Με ποια λογική ισχυρίζεστε ότι σε έναν συσχετισµό δύναµης, όπως αυτός των ευρωεκλογών ή λίγο διαφορετικός στον κεντροαριστερό χώρο, µπορείτε εσείς να γίνετε ο κύριος προοδευτικός πόλος;

Με τη λογική της δυναµικής των πραγµάτων, µε την ουσιαστική ιδέα και πρακτική του προοδευτικού, µε την ιστορική διαδροµή και πράξη των φορέων της Κεντροαριστεράς, µε την παράδοση και παρακαταθήκη της µεγάλης προοδευτικής και δηµοκρατικής παράταξης. Και κυρίως µε τις πολιτικές που προτείνουµε, τις πρακτικές και τους στόχους που υπηρετούµε. ∆εν είµαστε νεόφερτοι σε αυτόν τον τόπο. Ο καθένας µας έχει τις αξίες, τις αρχές, το έργο, την προσφορά που µπορούν να µπουν σε σύγκριση. Και η πλάστιγγα θα γείρει στη δική µας µεριά.

Πού βάλατε τελικά τον πήχη στις εκλογές; Ποιο είναι το ποσοστό που θα σας δώσει την αναγκαία ώθηση στο Κίνηµα Αλλαγής;

Στον εκλογικό µας στόχο δεν βάζουµε ταβάνι. Το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών στη δύσκολη συγκυρία ήταν µόνο η αρχή. Τώρα στοχεύουµε ψηλότερα.

πηγή ethnos.gr

Φώφη Γιωτάκη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου