Τοπικές Ειδήσεις

Δημήτρης Κρεμαστινός: “Πρέπει να ελαχιστοποιηθούν οι φόροι για να επιβιώσουν τα νησιά και να μην φεύγουν οι νέοι”

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου με το Κίνημα Αλλαγής Δημήτρης Κρεμαστινός, συνεχίζοντας τη περιοδεία στα Δωδεκάνησα επισκέφθηκε την Τήλο, τη Χάλκη, τη Σύμη και την Κάλυμνο. Ειδικότερα στην Κάλυμνο έδωσε ομιλία σε ένα υπερπλήρες Πνευματικό Κέντρο με εντυπωσιακή προσέλευση κατοίκων. Τόσο στην ομιλία του όσο και στις συζητήσεις  με τους πολίτες επικεντρώθηκε κατά βάση σε δύο θέματα: στην έννοια του “μεταφορικού ισοδυνάμου” και στην οικονομική ανάπτυξη των νησιών.

Συγκεκριμένα τόνισε:

“Η συνεργασία μου με τον άνθρωπο που αγωνίστηκε για το μεταφορικό ισοδύναμο, τον αείμνηστο Τάσο Αλιφέρη, μου έδωσε τη δυνατότητα μαζί με αυτόν να αγωνιστώ κι εγώ για το πραγματικό μεταφορικό ισοδύναμο. Ο Τάσος Αλιφέρης υποστήριζε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο θα έπρεπε να είναι προσθήκη στον μειωμένο ΦΠΑ και όχι, όπως βλέπουμε σήμερα, ένα ημίμετρο που έρχεται να αντικαταστήσει τον μειωμένο ΦΠΑ – όπως εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Όπου, στην Ευρώπη, υπάρχει μεταφορικό ισοδύναμο για νησιά, γίνεται η έκπτωση στον πολίτη με τη επίδειξη της ταυτότητας επί τόπου και όχι επιστροφή μέσω του Υπουργείου Ναυτιλίας, αφότου εγκρίνει τη δαπάνη το Υπουργείο Οικονομικών. Και τούτο γιατί στο μέλλον η οποιαδήποτε Κυβέρνηση μπορεί προφασιζόμενη οικονομικούς λόγους να μην επιστρέψει τα οφειλόμενα. Όπως σήμερα πράττουν για τις συντάξεις όπου επί 2,5 χρόνια 200 χιλιάδες συνταξιούχοι περιμένουν να βγει η σύνταξή τους.

H τιμή του εισιτηρίου θα έπρεπε σήμερα να είναι η μισή από αυτήν που πληρώνουμε. Γιατί, με απλά λόγια, το μισό εισιτήριο είναι το άθροισμα του ΦΠΑ και της φορολογίας. Όμως, αναφορικά με την Οικονομία των νησιών γενικότερα,για να επιβιώσουν τα νησιά πρέπει να έχουν σχεδόν μηδενικό ΦΠΑ και φορολογία για να μπορούν οι επιχειρηματίες να προτιμήσουν για επενδύσεις τα νησιά συγκριτικά με άλλες περιοχές της Χώρας. Έτσι μόνο θα συγκρατηθούν οι πληθυσμοί και οι νέοι στα νησιά. Διαφορετικά, και με τον υψηλό ΦΠΑ, κινδυνεύει ακόμα και ο τουρισμός ο οποίος παύει πλέον να είναι ανταγωνιστικός ως προς τον τουρισμό των παραλίων της Τουρκίας. Δεν ήταν τυχαίο ότι οι σουλτάνοι της οθωμανικής περιόδου διατήρησαν σχεδόν μηδενικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά γιατί ήθελαν να συγκρατήσουν τους πληθυσμούς σε αυτά. Γιατί δεν ήθελαν τα νησιά να κατοικηθούν από τους πειρατές.”

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου