Τοπικές Ειδήσεις

Ξεπέρασαν τις 50.000 οι εμβολιασμοί στη Ρόδο!

Με αρκετά ικανοποιητικούς ρυθμούς και μεγάλη συμμετοχή, προχωρούν οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19 στο νησί της Ρόδου. Στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, ζωτικό ρόλο διαδραματίζει πλέον η λειτουργία του mega-εμβολιαστικού κέντρου που λειτουργεί στις Καλυθιές, όπου ο κόσμος, φαίνεται να το προτιμά ως πρώτη επιλογή για τον εμβολιασμό του.
Χτες, έκλεισε ήδη μια εβδομάδα λειτουργίας και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη «δημοκρατική» ο διευθυντής του παραρτήματος ΕΚΑΒ Αιγαίου, αναισθησιολόγος κ. Σάββας Καραταπάνης, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των εθελοντών γιατρών που βοηθούν στο Κέντρο, τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά:

«Κατ’ αρχήν η λειτουργία του mega-εμβολιαστικού κέντρου είναι πάρα πολύ καλή. Η ροή είναι ικανοποιητική και ο κόσμος εξυπηρετείται χωρίς προβλήματα και χωρίς ταλαιπωρία. Στο Κέντρο, υπάρχουν γιατροί που έχουν προσληφθεί για να το ενισχύσουν, εθελοντές γιατροί από τη Ρόδο και νοσηλεύτριες ενώ την Δευτέρα 31 Μαΐου 2021, ήρθαν και γιατροί από την 2η ΥΠΕ. Με όλο το προσωπικό αυτό, στο Κέντρο λειτουργούν πλέον και οι 25 εμβολιαστικές γραμμές βοηθώντας την πορεία των εμβολιασμών κατά του Covid-19 στη Ρόδο.
Είναι εντυπωσιακή η προσέλευση και μάλιστα από νεαρό κόσμο. Καθημερινά βλέπουμε ηλικίες από 20 και πάνω που έρχονται να εμβολιαστούν θεωρώντας πως είναι κάτι απαραίτητο, τόσο για την διασφάλιση της υγείας τους όσο και για την εργασία τους. Είναι ακόμη αξιοσημείωτο, το γεγονός πως προσέρχονται οι παραγωγικές ηλικίες και μάλιστα χωρίς να εκφράζουν φόβους ή δυσπιστία στον εμβολιασμό».
Θυμίζουμε ότι στο mega-εμβολιαστικό κέντρο οι εμβολιασμοί γίνονται με τα εμβόλια Johnson & Johnson και Pfizer.
Σημειώνεται ότι, πέραν του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που βοηθά στο τιτάνιο αυτό έργο, υπάρχει και ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε καθημερινή βάση, από το πρωί μέχρι και το βράδυ που κλείνει το κέντρο –σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο έκτακτο περιστατικό.
Ικανοποιημένος δήλωσε στη «δημοκρατική» ο αναπληρωτής συντονιστής του mega-εμβολιαστικού κέντρου της Ρόδου και συντονιστής της επιστημονικής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ρόδου, κ. Νίκος Παυλίδης, υπογραμμίζοντας πως μέχρι και την περασμένη Παρασκευή οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τους 6.500 (3048 Pfizer και 3473 της Johnson & Johnson δηλαδή στο σύνολο, 6521) ενώ καθημερινά, καταγράφονται περίπου 1000-1500 ανάλογα με την προσέλευση.
Συνολικά μέχρι και χτες, μία εβδομάδα από την έναρξη λειτουργίας του, οι εμβολιασμοί υπολογίζεται ότι άγγιξαν τις 9.000 (μόνο στο mega-εμβολιαστικό Κέντρο).
«Σε κάθε βάρδια εξυπηρετούν τον κόσμο εννέα γιατροί συν δύο στο ιατρείο επειγόντων περιστατικών, ενώ υπάρχουν και 25 νοσηλεύτριες ανά βάρδια. Τα νούμερα είναι πολύ καλά και συνεχίζουμε αφού υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και ανταπόκριση από τον κόσμο», ανέφερε ο κ. Παυλίδης.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 25% ΟΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ
Οσον αφορά στην εξέλιξη της ανοσίας, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στην Ρόδο είμαστε ήδη πάνω από το 25% του πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού -δηλαδή, όσοι έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση ή το μονοδοσικό εμβόλιο με την προϋπόθεση ότι έχουν περάσει 15 ημέρες.

Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν τα εξής:
*Περιφερειακή
Ενότητα Ρόδου
-Σύνολο εμβολιασμών
50.093 (+1.594 την
29/05/2021)
-Σύνολο με τουλάχιστον 1 δόση
37.406 (+1.329 την
29/05/2021)
-Σύνολο ολοκληρωμένων εμβολιασμών
21.895 (+1.112 την
29/05/2021)

«ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΘΗΚΑΝ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Με την έναρξη λειτουργίας του mega-εμβολιαστικού κέντρου, αυξήθηκαν αφενός οι εμβολιασμοί και αφετέρου, ήδη «ανακουφίστηκαν» και αποσυμφορήθηκαν το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου αλλά και τα Κέντρα Υγείας σε Έμπωνα και Αρχάγγελο.
Μιλώντας στην «δημοκρατική» ο διοικητής του Γ.Ν. Ρόδου κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, επισήμανε τα εξής: «Το Γ.Ν. Ρόδου και τα Κέντρα Υγείας σε Έμπωνα και Αρχάγγελο συνεχίζουν τους εμβολιασμούς κατά του Covid-19. Υπάρχει μία εμβολιαστική γραμμή για Astra Zeneca και στα τρία εμβολιαστικά κέντρα, καθώς και μία γραμμή Johnson & Johnson στο Νοσοκομείο. Καθημερινά, γίνονται περίπου 150 εμβολιασμοί ενώ στα Κέντρα Υγείας, από 50 έως 60. Το μεγαλύτερο κομμάτι πηγαίνει στο mega-εμβολιαστικό κέντρο.
»Όσον αφορά στο Astra Zeneca, δεν υπάρχουν αντιρρήσεις ή ακυρώσεις. Ο κόσμος που θέλει, έρχεται και εμβολιάζεται κανονικά και μάλιστα και με τις δύο δόσεις. Υπάρχει ακόμη ανταπόκριση και δεν έχει καταγραφεί κάποιο ανησυχητικό περιστατικό.
Αφού η Ρόδος έχει ξεπεράσει τους 50.000 εμβολιασμούς, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τις επόμενες κινήσεις και την επίτευξη της ανοσίας στο προσεχές διάστημα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου