ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανός Πρόεδρος: Στηρίζει το ελληνικό αίτημα για πολεμικές αποζημιώσεις

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Γερμανικές αποζημιώσεις
Το Βερο­λίνο πρέπει να είναι ανοικτό στις ελλη­νι­κές πολε­μι­κές απο­ζη­μιώ­σεις λέει ο γερ­μα­νός πρό­ε­δρος. “Ντροπή μας που για τόσο καιρό γνω­ρί­ζαμε τόσα λίγα” (για τις ελλη­νι­κές σφαγές).
Γκαούκ: Το Βερολίνο πρέπει να εξετάσει το ελληνικό αίτημα για πολεμικές αποζημιώσεις

Τη στήριξη του στα αιτή­ματα της Αθήνας για απο­ζη­μιώ­σεις από τη ναζι­στική κατοχή της Ελλάδας κατά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλεμο, παρά το ότι η γερ­μα­νική κυβέρ­νηση τα έχει επα­νει­λημ­μέ­νως απορ­ρί­ψει, εξέ­φρασε ο πρό­ε­δρος της Γερ­μα­νίας Ιωακείμ Γκαούκ.

Ο Γερ­μα­νός πρό­ε­δρος, ο οποίος έχει ελά­χι­στη πραγ­μα­τική εξουσία στη χώρα αλλά είναι γνωστός για την τάση του να είναι αντι­συμ­βα­τι­κός, δήλωσε σε συνέ­ντευξή του που θα δημο­σιευ­θεί στην Sueddeutsche Zeitung αύριο πως η Γερ­μα­νία θα πρέπει να εξε­τά­σει την ιστο­ρική ευθύνη της έναντι της Ελλάδας.

«Δεν είμαστε μόνο άνθρω­ποι που ζούμε το σήμερα, αλλά και οι από­γο­νοι αυτών που άφησαν πίσω τους την κατα­στροφή στην Ευρώπη κατά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλεμο –στην Ελλάδα μεταξύ άλλων, όπου είναι ντροπή μας που τόσο καιρό γνω­ρί­ζαμε τόσα λίγα», δήλωσε ο Γκαουκ, όπως μετα­δί­δει το Reuters.

«Είναι το σωστό, για μια χώρα που έχει συναί­σθηση της ιστο­ρίας, όπως η δική μας, να εξε­τά­σει τι πιθα­νό­τη­τες μπορεί να υπάρ­χουν για απο­ζη­μιώ­σεις».

Το ελλη­νικό αίτημα για απο­ζη­μιώ­σεις 278,2 δις. ευρώ για την γερ­μα­νική κατοχή έχουν πέσει σε ώτα μη ακουό­ντων, όμως υπάρ­χουν ορι­σμέ­νοι νομικοί που υπο­στη­ρί­ζουν πως η χώρα ίσως να έχει δίκιο. Τον περα­σμένο μήνα, ο υπουρ­γός Οικο­νο­μίας και αντι­κα­γκε­λά­ριος Ζίγκμαρ Γκά­μπριελ, απο­κά­λεσε «χαζό» το αίτημα αυτό, λέγο­ντας πως η Ελλάδα θέλει να βρει τρόπο να ξεφύγει από τους εταί­ρους, καθώς καθο­ρί­ζουν τους όρους για την περαι­τέρω οικο­νο­μική στήριξη που θα βοη­θή­σει την Ελλάδα να απο­φύ­γει τη χρε­ο­κο­πία.

Άλλοι γερ­μα­νοί αξιω­μα­τού­χοι είχαν υπο­στη­ρί­ξει πως η Γερ­μα­νία έχει ήδη πλη­ρώ­σει τις υπο­χρε­ώ­σεις της.

Ο Γκαούκ πρό­σφατα είχε ταράξει και πάλι τα νερά, όταν χαρα­κτή­ρισε «γενο­κτο­νία» την σφαγή 1,5 Αρμε­νίων από τους Τούρ­κους πριν από 100 χρόνια, καθώς η «γενο­κτο­νία» είναι ένας όρος που από καιρό απορ­ρί­πτει το Βερο­λίνο.

euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.